Mijn route naar het leven als (tijdelijke) digital nomad verliep als volgt: ik nam ontslag bij het tekstbureau waar ik werkte, ik werd freelance tekstschrijver en bewandelde langzaamaan het pad van de part-time digital nomad. Ik vertel je graag welke twijfels, uitdagingen en wauw-momenten ik tijdens deze reis tegenkwam.

Een halve sabbatical en een halve klant

Na mijn zelfgekozen ontslag vertrok ik naar Bonaire, om daar een half jaar van een sabbatical te genieten. Dat lukte, half. Na een paar weken werd ik namelijk benaderd door een voormalige klant waar ik voor had gewerkt via het tekstbureau waar ik had gewerkt: of ik een bepaalde klus toch nog voor hen kon afmaken. Dat ging niet, maar mijn hart begon er wel sneller van te kloppen. Want hoe gaaf zou het zijn… Reizen, schrijven, reizend schrijven en schrijvend reizen… Zou ik dat ooit kunnen bereiken?

Van vakantie naar vrijheid

Het zaadje was geplant en ik begon daar tussen de palmbomen plannen te smeden om weer terug in Nederland als freelance tekstschrijver aan de slag te gaan. Een goede keuze, want het leven als freelance schrijver ontvouwde zich daarna als vanzelf aan me. Ik kon en kan prima leven met de onzekerheid, vrijheid en verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. De eerste jaren schreef ik me een slag in de rondte omdat ik – mede via het tekstbureau waar ik voor gewerkt had – de ene na de andere aanvraag binnenkreeg. Dus was het geregeld tijd voor een welverdiende vakantie waar ik dan af en toe tussendoor nog wel eens iets voor een klant deed. Toch zag ik mezelf nooit als ‘digital nomad’. Waarschijnlijk omdat ik het over-geromantiseerde beeld dat aan de term vastzit niet strookt met mijn duffe, degelijke digitale nomadenbestaan.

Hoe vrij ben je?

Ik genoot van de vrijheid om reizen en schrijven te combineren. En toch merkte ik dat ik ook best wat stress had van mijn ‘vrije’ bestaan: want waar vind ik een plek om een paar uur ongestoord te werken? Waar is het wereldwijdeweb enigszins toegankelijk? En hoe stem ik deadlines van klanten af op must-sees, hotspots en bucketlist bezienswaardigheden? Allemaal zaken waar je je tijdens een ‘gewone’ reis geen zorgen over hoeft te maken. Daardoor vroeg ik me weleens af: wie is nou eigenlijk vrijer, de digital nomad of degene die gewoon vakantie houdt?

Wereldwijd ondernemen

Maar gelukkig zijn er ook prachtige plekjes waar ik een paar uurtjes werk om daarna welverdiend van iets moois te gaan genieten. Door de combinatie werken en reizen geniet ik meer van de dingen die we doen. Bovendien werk ik aan leuke opdrachten, aan het verder ontwikkelen van mijn 1-op-1 trajecten en ook heb ik een aantal interessante in-company trainingen in het vooruitzicht die ik na terugkomst mag verzorgen. Leuk is ook dat ik voor één klant interviews met zijn collega’s in Amerika afneem. Om op basis daarvan blogs te schrijven. Van zijn aanvraag in Nederland via mijn laptop in Oost-Europa naar Amerika en weer terug naar Holland; hoe klein kan de wereld zijn?!

Onmisbare basis

Het feit dat ‘de zaken goed gaan’, dat bestaande en nieuwe klanten me ook hier ver van huis weten te vinden en zelfs een aantal maanden willen wachten tot ik weer beschikbaar ben voor het geven van trainingen, maakt het bestaan als digitale nomade voor mij een stuk zorgelozer. Het geeft me de rust en het vertrouwen om het werk los te laten in de uren dat ik niet achter m’n laptop zit. Vanuit het buitenland moeten ‘zoeken’ naar werk, lijkt mij namelijk erg lastig. Daarom heb ik de afgelopen jaren als freelancer in Nederland een stevige basis gelegd met veel vaste klanten. Dat zou dan ook mijn ongevraagde advies zijn aan iedereen die een leven als digital nomad ambieert: zorg voor een stevige basis, qua netwerk, bedrijf of product. En trek er dan pas met je laptop onder je arm op uit!

Liefs, Rachel

oderne hippies digital nomad 2

Rachel wil de helden van morgen hun unieke expertise, verhaal & visie laten vinden, helder verwoorden en verspreiden. Zodat zij vanuit die authentieke basis hun expertstatus kunnen claimen. Ze richt zich op ondernemers en organisaties die de beste in hun vakgebied (willen gaan) zijn en die via het delen van hun kennis willen bijdragen aan een duurzame, sociale, innovatieve wereld. Eerder hielp ze onder andere De Hartstichting, Fonds voor Cultuurparticipatie, Schouwburg Nijmegen, Club Goud, DELA en vele andere grote en kleine ondernemers. Je kunt Rachel volgen op Instagram of haar website.

 Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.