Gisteren konden jullie lezen hoe mijn eerste dag van de persreis in Luxemburg was; die dag stond in het teken van de hoofdstad, de volgende twee dagen in het teken van de Luxemburgse Ardennen en creativiteit!

Duurzaam reizen - banner

Op zaterdag stapten we in de auto richting het noorden van Luxemburg en kregen daar een workshop waarbij we met vilt aan de slag gingen. Ik besloot een hippie smartphone cover te maken, die achteraf een beetje te klein bleek te zijn. Whoops. Ik ben geen held in knutselen en dat werd maar weer eens pijnlijk bevestigd. (En dan te bedenken dat ik op m’n twaalfde niets liever wilde dan naar de kunstacademie gaan.) Gelukkig zag het er op de plaatjes wel mooi uit…

IMG_5598

IMG_5509

IMG_5716

Vervolgens gingen we naar een workshop waarbij we leerden koken met brandnetel. Dat vond ik ontzettend interessant, want brandnetel is erg gezond voor je en is in ons eigen land natuurlijk ook overal te vinden. En ik heb er stiekem een hekel aan, omdat ik als kind in de brandnetel ben gevallen en daar een flink jeugdtrauma aan over heb gehouden. We pakten ze op (zonder handschoenen, jawel, auw!) en maakten er brood, pesto, soep, risotto en koekjes van. Voor de pesto gebruikten we bijvoorbeeld gewoon ‘rauwe’ brandnetel (zonder te koken), en nee: daar gaat je mond blijkbaar niet van prikken! Ik vind de smaak van brandnetel alleen niet heel lekker, maar ik vond het wel heel cool om te zien wat je er allemaal mee kunt doen. Aan het einde van de avond kon ik alleen geen brandnetel meer zien! 

Als je geïnteresseerd bent in koken met brandnetel: Google is your best friend. Je moet het gewoon doen. Eng is het in ieder geval niet; gezond wel!

IMG_5516

IMG_5715

IMG_5549

IMG_5522

IMG_5538

IMG_5601

IMG_5602

IMG_5528

Op zondag kregen we een workshop in fotografie van Alfonso Salgueiro Lora. We gingen het bos in en hadden uitzicht over het dorpje Clervaux. Alfonso leerde ons allerlei tips en tricks – ook voor op je mobieltje – maar leerde ons ook de ins & outs over onder andere copyright. Ik vond het een hele fijne en leerzame workshop!

Alfonso kwam overigens uit Spanje. Ik vroeg me af waarom je het warme Spanje zou verlaten voor Luxemburg… Hij vond het klimaat in Luxemburg alleen een stuk aangenamer en kon erg genieten van de vier verschillende seizoen. Ook vond hij het multiculturele aspect van het land heel fijn, precies wat me de dag daarvoor ook was opgevallen en wat ik een heel mooi aspect vind aan dit kleine landje.

IMG_5560

IMG_5603

Vervolgens reden we naar Haut-Martelange, een plaatsje op de grens van Luxemburg en België. Hier leerden we alles over leisteen en mochten we zelf aan de slag gaan met leisteen in het Musée de l’Ardoise. Hier heb ik een tof snijplankje aan overgehouden!

Toch leuk om je eigen naam (half) op de bordjes te zien staan 😉

IMG_5594

IMG_5575

IMG_5688

En na drie dagen was het weer tijd om naar huis te gaan. Ookal ben ik tot mijn spijt geen DIY-er of knutselaar, vond ik het erg leuk om te zien hoe ze in Luxemburg actief aan de slag gaan met allerlei lokale producten. En hoe stijlvol en multicultureel Luxemburg (stad) is! De volgende keer zou ik de stad nog wel iets beter willen leren kennen of juist een mooie hike willen maken in de natuur, want dat schijnt er ook heel goed te kunnen 🙂 Een mooie tussenstop voor m’n volgende reis misschien? Die gaat in juni namelijk naar… Italië! YES!

IMG_5591

Voor meer info over alle bovenstaande workshops kun je het beste contact opnemen met het toeristenbureau van de Luxemburgse Ardennen. Ze organiseren daar in de zomer trouwens het “Be Creative Festival”, die dit jaar plaatsvindt tussen 18 en 26 juli. Als je een echte creatieveling bent of leuke bezigheden zoekt met vriendinnen of kinderen, dan is dit the place to be!

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Blijkbaar gaan er héél veel mensen uit Nederland wel eens naar Luxemburg! Dat wist ik eerlijk gezegd niet. Vertel: ben jij er al eens geweest of zou je er eens heen willen gaan?

– review –