Stel je een regenachtige dag voor. Zo’n dag waarop je niks anders kunt doen dan binnen in je retro vouwcaravan blijven. Waar de hond ligt te snurken terwijl je vriend leest en luiert en jij deze uren nuttig wilt besteden door te werken. En dat allemaal in dezelfde ruimte. Want een caravan heeft geen kantoor, slaapkamer of woongedeelte. Dus ben je die druilerige dagen met z’n drieën aan het werken, eten, ontspannen en uiteindelijk slapen in één ruimte. Waar alles langzaamaan toch wat klammig wordt. En gaat stinken. Naar natte hond, natte handdoeken en een vleugje chagrijnigheid omdat je deze reis gewoon zon had besteld.

Op dat soort momenten ga je nadenken over je leven als digital nomad.

Wat is vrijheid?

Was dit nou wat je voor ogen had? Het klinkt allemaal zo mooi: je laptop onder je arm en de wereld rond reizen. Je leven één groot avontuur en geen last van vervelende collega’s of ellenlange overleggen. Maar alle vrijheid van het digitale nomadenbestaan bij elkaar opgeteld, weet ik niet wie nou eigenlijk vrijer is: de digital nomad of degene die gewoon vakantie houdt.

Nog even dit of toch nog even dat…

Ik heb nu immers continu iets dat ‘moet’ of dat ik toch nog even af wil maken. Terwijl mijn vriend-vol-vrijheid (want hij viert vakantie) daar natuurlijk geen last van heeft. Als hij op avontuur gaat met de hond, ben ik eigenlijk jaloers en wil ik mee. En als we mooie grotten bewonderen, herinner ik me dat ik dat ene mailtje vergeten ben te versturen. Anderzijds loopt mijn inkomen op en zijn spaarrekening leeg. Tja, wat is vrijheid?

Geniet – genot – genoten

Stel je dan nu eens een plek met prachtig uitzicht voor. En dat je daar een paar uurtjes werkt om daarna welverdiend van iets moois te gaan genieten. Dat is dan weer de mooie kant van de medaille! Ik merk dat ik door de combinatie werken en reizen meer geniet van de leuke dingen die we doen. Bovendien loopt het werk gewoon door, wat de hele onderneming een stuk zorgelozer maakt. Zo kwamen er leuke aanvragen voor schrijftrainingen en 1-op-1 coaching binnen van klanten die het geen probleem vinden om te wachten tot september, wanneer we weer terug zijn. Ook leuke schrijfprojecten blijven doorlopen. Dus mijn oma’s angst – ‘Och, kindje, als je zo ver weg gaat werken, wil straks niemand meer zaken met je doen’ – blijkt ongegrond. Dat geeft rust en vertrouwen en leert me het werk los te laten in de uren dat ik niet achter m’n laptop zit.

Het romantische beeld en de weerbarstige werkelijkheid

Al met al is leven en werken als digital nomad misschien wel precies hetzelfde als een baan op een vaste plek: soms leuk, soms minder leuk. En alle romantiek en insta-perfect terzijde, merk ik dat ik vooral behoefte heb aan een rustige plek, schaduw, goede wifi en een fijne bureaustoel. Blijkbaar ben ik, in tegenstelling tot alles wat ik voorbij zie komen op social media, een duffe, degelijke, digital nomad. Ik kan niet werken in hangmatten terwijl de cocktails rijkelijk stromen of in hippe koffietentjes waar de muziek m’n toetsenbord laat rammelen. Dat romantische plaatje ga ik nooit bereiken. En toch bevalt dit me!

Liefs, Rachel

Rachel wil de helden van morgen hun unieke expertise, verhaal & visie laten vinden, helder verwoorden en verspreiden. Zodat zij vanuit die authentieke basis hun expertstatus kunnen claimen. Ze richt zich op ondernemers en organisaties die de beste in hun vakgebied (willen gaan) zijn en die via het delen van hun kennis willen bijdragen aan een duurzame, sociale, innovatieve wereld. Eerder hielp ze onder andere De Hartstichting, Fonds voor Cultuurparticipatie, Schouwburg Nijmegen, Club Goud, DELA en vele andere grote en kleine ondernemers. Je kunt Rachel volgen op Instagram of haar website.

 Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Lees ook: