In februari 2016 werkten Wouter en ik als digital nomads vanuit Koh Lanta, Thailand. Na een stopover in Singapore vertrokken we naar de Filipijnen. Als freelancer deed ik al eerder klussen vanuit Sydney, Panama, Istanbul en Colombia. Werken en reizen, is dat samen goed te doen?

tips-voor-beginnende-digital-nomads-1

Ja en nee. Het ligt aan het doel van je reis en aan je bestemming. Ben je vooral op vakantie of aan het reizen en moet je tussendoor wat werk doen? Dan kan elk uurtje werk voelen als ‘te veel’ of ‘zonde van vakantie-uren’. Wij waren deze keer voor zeven weken naar Zuid-Oost-Azië vertrokken met als doel om te werken vanuit een andere plek, en dan voelt het voornamelijk geweldig en een voorrecht om te kunnen doen.

tips-voor-beginnende-digital-nomads-2

Mijn eerste tip: kijk naar wat er mogelijk is voor jou qua werken in het buitenland. Niet elke baan is geschikt om mee te nemen in je backpack, maar soms kan er meer dan je denkt. Ik ontmoette schrijvers, redacteuren, video editors, cameramannen, grafische vormgevers… Ook met een vaste baan zijn er misschien meer opties dan je denkt. Overleg gewoon eens met je werkgever of je een paar weekjes je werkzaamheden vanaf een andere plek kunt doen. Een paar dagen of een week kunnen je ook al nieuwe ervaringen bieden (ik deed mijn werk bijvoorbeeld een week vanuit Istanbul). Of een paar weken werken met een vakantie eraan geplakt.

Nog meer tips voor andere proevers van het digi nomad-bestaan:

  • Zoek op internet vast naar wat huisjes of bungalows in de stad of het eiland waar je wilt zitten. Mail de eigenaren eventueel alvast om te informeren naar plaatsen en prijzen. Ga je naar een eiland? Huur een scooter en bekijk ter plaatse een paar accommodaties en kies de fijnste.
  • Test daar eerst hoe snel het internet is. Nogal belangrijk!
  • Thailand werd onze eerste bestemming vanwege het goede internet (en de mooie stranden en het verrukkelijke eten uiteraard). Van de Filipijnen waren we niet zo zeker van een goede internetverbinding. We stelden hier vragen over in de Facebook-groepen Digital nomads around the world en Philippine Digital Nomads, er zijn er nog veel meer van te vinden. Word lid en vraag andere reizende digitals.
  • Op Koh Lanta is ook een co-working space, KoHub. Je kunt er wonen, eten, werken. Dit soort werkplekken heb je over de hele wereld, zoals Hubud op Bali. Hier vind je nog een heleboel toffe.
  • Check goed je reisverzekering. Soms heb je een aparte verzekering nodig voor je business trip.
  • Back-up je bestanden. Ik zorgde dat voor vertrek alles geback-upt was. Vanuit Thailand konden we af en toe onze bestanden naar de NAS thuis kopiëren. Een harde schijf meenemen die je in een andere tas bewaart, kan ook. Mijn doel was vooral dat áls mijn laptop gestolen zou worden, dat ik dan in elk geval zo min mogelijk foto’s en werkdocumenten kwijt zou zijn.
  • Via Google stuit je op een hele hoop lijstjes met de beste digital nomad-steden in de wereld, zoals deze en deze.
  • Er zijn ook sites waar ze al deze steden en plekken vergelijken, gekeken naar kosten om te leven, internetsnelheid, veiligheid en temperatuur. Zie bijvoorbeeld Nomadlist.com.

tips-voor-beginnende-digital-nomads-4

Naast alle hoogtepunten zijn er natuurlijk ook altijd wat keerzijden. Hier liepen wij tegenaan:

In het begin moet je echt even een nieuw ritme vinden. De eerste dagen voelde ik me ‘schuldig’ als ik maar zes uur werkte, maar na een week of twee dacht ik na vier uurtjes: zo, weer goed gewerkt vandaag! Je dagritme en invulling van je uren kunnen anders zijn dan thuis of op kantoor. Thuis maak ik vier à vijf lange dagen per week, in Thailand bijvoorbeeld zes kortere. Ik merkte vooral dat ik meer gedaan kreeg in minder tijd, bijvoorbeeld door minder vergaderen/overleggen/kletsen met collega’s.

  • Dat overleggen met collega’s in Nederland is natuurlijk ook nuttig, en af en toe mis je dat. Veel contact kan via mail, maar soms is persoonlijk contact toch makkelijker.
  • Tijdsverschil. Als mijn werkdag er bijna opzat, begonnen collega’s in Nederland net. Daarom vond ik het soms handig om ’s avond nog wat te werken en te mailen. Voor ons was het niet zo’n groot punt. Ik hoor wel eens van anderen dat ze middenin de nacht een conference call moeten bijwonen of aan het Skypen zijn.
  • De bank of belastingsdienst bellen? Dat gaat soms even niet en dan ben je afhankelijk van behulpzame vrienden of familie in Nederland.
  • We hadden een paar doorreisdagen, met elke keer een paar uur vliegen, wachten, een nieuwe plek kort en vluchtig bezoeken. Werken komt er dan soms niet goed van, terwijl je wel je mail en to do’s wilt bijhouden. De dagen ervoor of erna zorgde ik dan dat alles volgens schema bleef verlopen. Offline werken op het vliegveld of in het vliegtuig kan natuurlijk ook, soms probeer je elk uurtje mee te pakken.
  • In Thailand namen we het weekend grotendeels vrij. Ja, dan is het op maandagochtend soms toch net iets lastiger dan normaal om weer achter je laptop te kruipen – als je de dag ervoor nog op de scooter nieuwe plekjes aan het ontdekken was.
  • Een van de belangrijkste benodigdheden: goed en snel internet. Ons huisje, het eiland en zelfs het land Thailand hadden we hier echt op uitgezocht. De Filipijnen zijn minder internet proof. Dan moet je echt je slaap- en werklocatie goed uitzoeken. Een dongel of USB-poort met internetdata kan een alternatief zijn. Wij waren soms op plekken waar een simpel tekstmailtje openen al tien minuten duurde, of gewoon niet lukte. Als je iets móet (of wilt) doen, kan dat frustrerend zijn.
  • Tropische oorden brengen soms tropische ziektes met zich mee. Wouter lag in Thailand een week ziek op bed met dengue en in de Filipijnen hadden we beiden de griep. Een week niet werken betekent in sommige gevallen een week geen geld. Thuis, en dus ook op reis. Hierbij ligt het er aan hoe je de zaken financieel voor jezelf geregeld hebt.

De weken in Thailand, op een vaste plek en met goede wifi, waren voor mij perfect. Zeker een aanrader en voor ons voor herhaling vatbaar. In de Filipijnen was het soms lastiger: goed voor een rondreis met wat bijhouden van mails, maar niet als volwaardige werk-trip – tenzij je je (vaste) werkplek er goed op uitzoekt natuurlijk.

tips-voor-beginnende-digital-nomads-3

Ik ben benieuwd naar tips, ervaringen en reis- en werkdromen van anderen. Let me know!

Check ook: what it takes to be(come) a digital nomad (video)!

Dit artikel is geschreven door Ilse. Volg Ilse ook op Instagram en check hier al haar artikelen.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.