Heb je als doel gesteld om meer te gaan reizen in 2018? Altijd een goed idee. Maar wat als je nu single bent en twijfelt of je wel alleen op vakantie wilt? Het voelt misschien als een drempel, maar alleen reizen is stiekem eigenlijk best wel leuk.

Duurzaam reizen - banner

Nederlanders reizen graag. We houden ervan om de wereld te ontdekken en kennis te maken met nieuwe culturen. Leuk en aardig allemaal, maar wat als je alleen bent en geen zin hebt in een georganiseerde singlereis?

Deze gedachte had ik begin vorig jaar ook. Na lange tijd een relatie te hebben gehad, had ik enorm zin in een stedentripje. Maar alleen op vakantie gaan was wel even een dingetje hoor. Tegen wie moest ik dan praten? En je hebt niemand om de mooie momenten te delen. Toch besloot ik in het diepe te springen en boekte een lang weekend naar Lissabon. Gewoon om het eens te proberen. Daar kwam ik erachter dat alleen op reizen eigenlijk heel leuk is. Ik geef je zes redenen waarom!

Processed with VSCO with f1 preset

1. Doen wat jij wilt

De vrijheid die je hebt als je alleen op vakantie bent, is voor mij ook meteen de reden om een soloreis te maken. Je kunt namelijk doen wat jij wilt, wanneer jij dat wilt en zonder dat je alles hoeft te overleggen. Wil jij ‘s ochtends nog even in je bed blijven liggen? Lekker doen. Heb je zin om een boekje op het terras te lezen met een wijntje? Ook geen probleem. Je hoeft namelijk aan niemand verantwoording af te leggen. Scheelt weer een hoop frustraties.

2. Je bent niet alleen

Je bent dan misschien wel alleen op reis, maar je bent nooit echt in je eentje. Je zult namelijk merken dat je veel sneller aanspraak hebt met anderen als je solo reist. Zo had ik bij het boarden al een gesprek met een man die zijn dochter ging opzoeken in Lissabon. Ook in het hostel waar ik verbleef, had ik leuke gesprekken tijdens het ontbijt of met mijn kamergenoten. Slapen in een hostel is sowieso een tip wanneer je alleen reist, omdat je daar veel meer soloreizigers tegenkomt die altijd wel in zijn voor een praatje. En het is tevens lekker budgetproof.

3. Je ziet meer

Wat ik bij mezelf vooral merkte, was dat ik veel meer van een stad zie als ik alleen reis. Ik ben niet de hele tijd aan het kletsen met mijn reisgenoot, maar neem alles veel beter in me op. De stad komt echt binnen, zeg maar. Ook loop ik sneller wanneer ik alleen ben, dus ik zie ook meer. Mocht je het niet leuk vinden om de hele dag in je eentje door een stad te slenteren? Sluit je dan aan bij een wandel- of fietstour. Zo kom je ontzettend veel te weten over de plaats waar je bent en leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen. Nog een budgettip: iedere stad heeft wel gratis wandeltours die werken op basis van fooien. Zo kun je dus zelf kiezen hoeveel je je tourgids ‘waard’ vindt.

Processed with VSCO with f2 preset

4. Alleen eten en drinken

Ik hoor vaak van anderen dat ze vooral opzien tegen alleen in een restaurant zitten en eten. Ook ik had hier best wel last van. Lunchen was niet zo’n probleem, maar ‘s avonds in een restaurant? Ja, dat was wel awkward hoor. Ik had het idee dat iedereen me vol medelijden aan zat te staren. Totdat ik besefte dat het allemaal in mijn hoofd zit. Andersom kijk ik ook nooit naar mensen die alleen aan het eten zijn. Dus (boek mee en) gaan!

5. Bucketlist (toch niet leuk, wel gedaan)

Staat een solotrip al een tijdje op je bucketlist? Begin net als ik met een stedentrip van 3 of 4 dagen. Je zult zien dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is. En kom je er daarna achter dat het niet jouw ding is? Dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd. Of zoals deze mooie quote van Erin Hanson: “There is freedom waiting for you, on the breezes of the sky. And you ask: ‘What if I fall?’ Oh but my darling, What if you fly?”.

Processed with VSCO with t1 preset

Meer tips nodig? Lonely Planet heeft onlangs een heel fijn boek over soloreizen uitgebracht! #nospon

Maaike is altijd bezig om haar mooiste leven te leven. Ze is green entrepeneur en verslaafd aan healthy food. Is het liefst buiten in de natuur met haar twee honden Wolf en Storm. Functioneert ’s ochtends niet zonder koffie. Droomt en plant altijd een paar reizen vooruit.

Deze al gelezen? Soloreizen: Waarom iedereen dat een keer moet doen.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.