Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.

Wist je dat we 260 tot 300 plastic tassen verbruiken? Per persoon, per jaar? ABSURD.

Oprotten met al die plastic tasjes! Ik krijg soms zo de kriebels van alle mensen in de supermarkt, die wéér om een plastic tasje vragen. Don’t get me wrong, ik ben niet Miss Perfect; ook ik vergeet het nog wel eens en dan kan ik stiekem wel huilen. Ik heb momenten gehad waarop ik 20 verschillende producten in m’n kleren stopte, zodat ik geen tasje hoefde te kopen. Of ik deed gewoon geen boodschappen, omdat ik dan liever thuis nog even een tasje ging halen…Ik heb thuis namelijk een grote tas met plastic en katoenen tasjes en ik probeer er altijd aan te denken een tasje mee te nemen als ik van huis ga. (Erfenis van m’n ouders. Bedankt mam & pap!)

Dat maakt dat ik extra blij werd toen ik deze tas van Yaco kreeg. Een leuk alternatief op de witte katoenen tasjes en een uitstekende oproep om minder plastic tasjes te gebruiken:

This is not a plastic bag 01

This is not a plastic bag 02

De duurzame tas is gemaakt van stevig denim, dus hij kan tegen een stootje. Voor de afwisseling is de tas ‘reversible’ en dus ook binnenstebuiten te gebruiken. Hij heeft alleen geen lang hengsel, dus daar moet je misschien wel even aan wennen (ik wel in ieder geval).

This is not a plastic bag 03

This is not a plastic bag 04

Maar uiteindelijk gaat het mij om de boodschap dat telt, en daarom vind ik deze tas zo cool! Yaco krijgt binnenkort een eigen website en online shop, maar voorlopig kan je alle info en enkele offline verkooppunten op hun Facebookpagina vinden. De “Not a plastic bag” is €19,95.

Nog enkele tips om de plastic-tassen-drama tegen te gaan:

1. Heb je (ook) een berg aan plastic tasjes? Lever je plastic tasjes in bij een supermarkt waar een TassenBol staat.
Wat een uitkomst zijn deze dingen: in een enorme bol in de supermarkt mag je je plastic tassen inleveren en mogen toekomstige klanten jouw ‘oude’ tasje pakken en gebruiken. WAAROM heeft niet iedere winkel zo’n bol? Dat zou in totaal uiteindelijk zo veel plastic schelen. Je kunt op hun site vinden welke supermarkt in jouw buurt een Tassenbol heeft.

2. Zorg ervoor dat er altijd een katoenen of plastic tasje in je handtasje zit, of leg er standaard een paar in je auto of je fietstas.
Zo loop je nooit tegen het dilemma aan dat je weer een tasje vergeten bent. (Grr…)
En ja: ook als je gaat shoppen!

3. Neem nog een extra plastic tasje mee.
Niet alleen omdat je waarschijnlijk veel meer koopt dan je van plan was, je maakt er een ander misschien ook wel blij mee. Vaak genoeg maak ik namelijk mee dat iemand voor of achter me in de rij vraagt om een tasje en ik haar of hem kan verblijden met mijn zogenaamde left-over: “Ik heb er toevallig nog wel een bij me, hoor!”. Hij/zij heeft minder kosten en ik ben blij dat ik op die manier lichtelijk ‘recycle’. Nu hopen dat ‘ie niet gelijk in de prullenbak beland.

4. Zorg ervoor dat je een plastic tasje vervangt door een stevig (katoenen/denim) tasje.
Ik heb nu zo’n 5 stevige tasjes die ik al jaren gebruik; de meeste zijn van katoen en deze van Yaco is de eerste die van denim is gemaakt. Ze gaan uiteindelijk veel langer mee en ze staan een stuk leuker!

Wat vind je van de “This is not a plastic bag”? En heb jij nog tips om de verkoop en het gebruik van plastic tasjes te reduceren?