Bijna elke week lees ik er wel een blog over, het leven van een digital nomad; een ondernemer/freelancer die voor haar/zijn werk geen vaste werkplek nodig heeft. Vaak omdat ze hun werk online kunnen doen, en daardoor locatie ongebonden leven. De romantische versie is inmiddels bekend; vrijheid om te gaan en staan waar je wilt terwijl je online geld verdient. Het klinkt als het perfecte leven. Vandaag leg ik je graag uit wat de vijf dingen zijn die onderschat worden als je een digital nomad wilt worden.

Mijn naam is Amber, ontbijt-liefhebber en Instagram junkie met een passie voor duurzaam ondernemen. Mijn carriere als digital nomad begon een jaar geleden en momenteel woon ik in het mooie Thailand. Elke dag maak ik de leukste dingen mee en alhoewel mijn leven er fantastisch uitziet op Facebook en mijn omgeving denkt dat ik 24/7 op vakantie ben, heb ik een onderneming te runnen. Ik heb veel koffiedates met Nederlandse meisjes die een leven als digital nomad wel zien zitten. Ik vertel jullie graag wat ik tegen hen vertel; een realistische kijk op het leven van een digital nomad.

1. Vrienden onderhouden is hard werken

Je reist van plek naar plek, wat betekent dat je op elke nieuwe plek nieuwe mensen kan ontmoeten. Yeah! Als je net aankomt op een nieuwe plek, heb je niet van de een op de andere dag nieuwe ‘vrienden’, en dit kan best confronterend zijn. Meestal kom je al snel andere digital nomads tegen, dus aan jou de kunst om uit je schulp te kruipen en een gesprek te starten. Probeer wel een balans te vinden tussen je ‘nieuwe’ leven en ‘oude’ leven.

Want ja, thuis heb je je vrienden zitten die het ook af en toe leuk lijken om je te spreken. Zorg dat je dit ook echt doet, anders zul je zien dat vriendschappen snel verwateren. Hou er ook rekening mee dat je nieuwe vrienden misschien sneller doorreizen dan jij, waardoor je (als je wilt natuurlijk) ook met deze mooie mensen contact kan houden. Om alleen al deze relaties te onderhouden heb je een aparte agenda nodig ;).

2. Elke keer een nieuwe werkspot vinden kan een uitdaging zijn

Je kan alleen leven als een digital nomad als je daadwerkelijk altijd een goede internetverbinding hebt. Je weet alleen nooit, vooral in afgelegen gebieden, hoe snel het internet is. Inmiddels heb je in bijna elk land internet, maar geloof me wanneer ik zeg dat de snelheid van het internet ervoor kan zorgen dat je een mindere dag hebt.

Zelf raad ik aan om een paar maanden in een land te blijven zodat je een stabiel internet netwerk kan vinden en de kans hebt om het land te ontdekken, je moet immers gewoon je werk doen. Een vaste plek die je tijdelijk jouw ‘thuis’ kan noemen geeft je de rust om productief te zijn in je werk. Ook word je sneller echt onderdeel van het lokale leven en zo leer je de lokale cultuur beter kennen. Momenteel heb ik een vaste werkplek en ik zit hier een groot deel van de dag dus probeer het zo leuk mogelijk te maken.

Digital nomad x Amber - 2

3. Ook al omgeef je je in sub-tropische temperaturen, je bent niet op vakantie

In elke kroeg waar ik kom zijn minstens tien digital nomads te vinden. Het internet geeft je de kans om vrij te zijn om de wereld te ontdekken terwijl je achter je laptop geld verdient. Guess what?! Dit betekent helaas niet dat je in een week/maand/jaar succesvol zal worden. Ook jij zal hier hard voor moeten werken. Dus geniet van het leven maar zorg wel dat je kan blijven genieten.

Tip: Als digital nomad is jouw inkomen afhankelijk van jouw online resultaten. De wondere wereld van het internet verandert snel en als je niet bij blijft zul je snel achter raken. Stop als digital nomad dus nooit met leren!

Als digital nomad heb je niet constant vakantie, maar je wilt natuurlijk wel de omgeving kunnen verkennen. Plan daarom altijd vooruit en hou rekening met het tijdsverschil. Ik werk bijvoorbeeld zelf veel met Nederlandse opdrachtgevers samen. Als zij hun werkdag beginnen om 09.00 uur is het bij mij 15.00 uur. Als ik dus een avondje doorwerk kan ik de volgende ochtend op pad om nieuwe dingen te ontdekken en genieten van het mooie Thailand.

Digital nomad x Amber - 1

4. Het leven in Nederland gaat door

Toen ik begon als digital nomad, had ik om eerlijk te zijn niet heel veel geld op mijn bankrekening. Als freelancer weet je nooit wanneer je uitbetaalt krijgt, dus het geld dat ik had gaf ik niet zomaar uit. Na een paar maanden in het buitenland te hebben gezeten kwam ik erachter dat vrienden van mij gingen trouwen, en ik was uitgenodigd. Wat te doen? Mijn reservegeld was op en ik had al een tijdje niet uitbetaald gekregen. Het kwam erop neer dat ik niet op en neer naar Nederland kon vliegen.

Soms zit je niet in de luxe positie om even naar huis te vliegen. Hierdoor kun je dus belangrijke gebeurtenissen thuis missen. Het leven gaat daar immers ook door. Andersom is het ook zo. Ik heb onlangs mijn 27ste verjaardag gevierd, en alhoewel ik dit kon vieren met mijn vriend, vrienden hier en mijn beste vriendin & bf uit Nederland, miste ik mijn andere vrienden thuis wel. Hou er rekening mee dat je zelf niet overal tegelijkertijd bij kan zijn en dat je je vrienden gaat missen.

Digital nomad x Amber - 3

5. Het gaat een keer tegenzitten

Het leven van een digital nomad is fantastisch. Je ontmoet zoveel mooie mensen van over de hele wereld en als er genoeg geld op je bankrekening staat, heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Maar net zoals alles in het leven kan je niet op een roze wolk blijven zitten. Er komt een periode dat opeens al je nieuwe ‘vrienden’ weer naar huis gaan, je online resultaten wat tegenvallen, je bankrekening leeg begint te raken, je ziek wordt, etc. Die tijd zal er zeker komen, en dat is okay! Bereid je voor op een geweldige ervaring en houdt er rekening mee dat het leven niet te plannen is. ‘Shit happens’.

Liefs, Amber

Dit artikel is gemaakt door contributor Amber. Check ook Amber haar website en volg haar op Facebook!

Check ook: