Toen ik een paar jaar geleden wilde leren mediteren, zat ik met kleermakerszit op bed, sloot ik mijn ogen en dacht ik: WTF. Wat moet ik nu doen? Aan niets denken? Niet mogelijk. Op m’n ademhaling letten? En dan? Werkelijk waar: ik had eigenlijk geen idee waar ik mee bezig was. Ik wist ergens dat het gezond voor me zou zijn, maar waar ik nou precies bezig mee moest zijn? Geen idee.

In feite begon ik precies zoals iedere beginner waarschijnlijk zou beginnen, en was dat meer dan prima. In essentie deed ik wat er gedaan moest worden: leren stil te zitten, leren stil te zijn.

Als jij dus helemaal nieuw bent met mediteren, moedig ik je dus vooral aan om in eerste instantie écht de tijd te nemen en het gewoon eens te proberen – de WTF-momentjes zijn normaal. Het voelt op het begin misschien als tijd verdoen, omdat je geen idee hebt wat je aan het doen bent en nog helemaal geen effect waarneemt, maar dat is waarschijnlijk precies waarin je mindset moet gaan veranderen: je intrinsieke motivatie moet dusdanig aanwezig zijn dat je het jezelf echt aan wílt leren. Eenmaal als je dus op die ene dag besluit tien minuutjes ervoor uit te pakken (vooruit: vijf is ook echt prima), kan je het volgende doen:

1. Kies een rustige plek uit
2. Zit op een comfortable manier: je hoeft niet in kleermakerszit te zitten, als je dat niet wilt. Op een stoel is ook prima.
3. Leg je handen ook zoals jij wilt: ik druk mijn duim en wijsvinger tegen elkaar aan, omdat m’n handen op deze manier ‘open’ zijn. Het voldoet echter ook prima om je handen op je knieën of in je zij te leggen. Zolang je maar ontspannen kan zitten.
4. Sluit je ogen en probeer in eerste instantie eens te luisteren naar je ademhaling. Het helpt om bijvoorbeeld de eerste vijf ademhalingen door je neus in te ademen, en door je mond uit te ademen; om vervolgens constant door je neus adem te halen. Als vanzelf ga je hierdoor rustiger ademen.
5. De vervolgstap is om gedachten die binnenkomen, te zien als ‘wolkjes’ die voorbij drijven. In feite komen en gaan ze en heb je er geen oordeel over. Je ziet de gedachten als iets wat buiten jezelf is.
6. Zodra je opmerkt dat je vastzat in een gedachte, breng je je aandacht terug naar je ademhaling.

Het belangrijkste is dat dat ‘WTF-moment’ mág plaatsvinden, en dat je daar dus vooral niet over moet oordelen. Wees niet te streng voor jezelf. Het is heel simpel: we zijn allemaal mensen en we hebben allemaal constant gedachtes.

Wat op het begin wel belangrijk is om te onthouden, is dat het waarschijnlijk niet zo natuurlijk aanvoelt. Het is gek om stil te zitten, en puur met ons bewustzijn bezig te zijn, want in het dagelijks leven zijn we eigenlijk constant aan het rennen (ook als we ‘ontspannen’ Netflix aan het kijken zijn): je neemt geen seconde voor jezelf. Dit is het énige momentje dat je echt even met jezelf bent. Later zie je dat als een traktatie, op het begin is wennen.
Bedenk vervolgens ook dat we als mensen iets als gewenning gaan zien, als we er 2-3 weken mee bezig zijn. Dus wellicht een leuke challenge: waarom probeer je het de komende twee weken niet, voor 5 minuten per dag? Wie weet wat je ervan gaat vinden!

Wat óók enorm kan helpen om te leren mediteren is om een geleide meditatie te doen, waarbij iemand je begeleid gedurende de meditatie. Diegene geeft aan waar je aan zou kunnen denken (en: vooral ook niet denken) en helpt je zo door de meditatie heen. Volgende week maandag geef ik je daarom tips voor enkele apps & YouTubers voor geleide meditaties.

De komende tijd zal de maandag in het teken staan van meditatie. FYI: morgen komt er óók een vlog online van een full moon meditatie die ik heb gedaan in Kaapstad (op het prachtige Camps Bay)!

Heb jij geprobeerd te mediteren? Hoe ging jouw eerste keer en waar loop je tegenaan?

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op FacebookInstagramYouTube en Twitter.