25 tips voor beginnende backpackers2

Niets zo fijn als reizen, op avontuur gaan en onderweg bekijken waar je beland. Maar ondanks alle vrijheid, is het toch ook noodzakelijk enige voorbereidingen te treffen en met een gezond verstand op stap te zijn. Ookal begint je voorbereiding pas een week van tevoren; je kunt een hoop gedaan krijgen om met een gerust hart op je nieuwe locatie aan te komen.

Lees hier mijn persoonlijke tips voor als je (voor de eerste keer) gaat backpacken:

 1. Slim inpakken = alles oprollen. En neem vooral niet teveel mee; je komt nog veel te veel leuks onderweg tegen en tijdens je reis zijn de essentials uiteindelijk echt het belangrijkste, niet de looks. (Het fijnste is ook dat het niemand uiteindelijk boeit hoe je eruit ziet – inclusief jezelf.)
 2. Het is heel handig je kleding te verdelen (bijv. “korte broekjes” en “shirts”) en deze vervolgens in verschillende plastic tasjes te doen. Dit voorkomt veel gezeur met het zoeken naar dat ene shirtje. En mocht er iets lekken of regent het nu keihard, dan ben je er zeker van dat je kleding meestal nog prima in orde is. Gebruik hiervoor natuurlijk je verzameling aan plastic tasjes die je niet weg wilt gooien!
 3. Zorg ervoor dat je backpack een tas heeft die je over de backpack kunt doen. Bij voorkeur heeft deze tas zelfs nog een klein slotje. Extra veilig, met name op luchthavens of nachttreinen.
 4. Bind een label aan je backpack en rugtas met je naam en adres erop.
 5. Neem natuurlijke zonnebrand mee. Weet je dat het koraal dood gaat van chemische zonnebescherming?
 6. Verdiep je niet alleen in de reis die je wilt maken, maar ook in de cultuur waar je heengaat (koop bijvoorbeeld een Cultuur Bewust! boekje). Het is niet alleen respectvol naar de locals, je zult veel eerder begrijpen waarom ze zich op bepaalde manieren gedragen en daar kan jij weer goed op anticiperen. Kennis = macht.
 7. Download een valuta app zodat je snel en correct weet hoeveel je betaalt. Met een vreemd valuta is het vooral de eerste dagen enorm handig om snel om te kunnen rekenen. Zo leer je het snel genoeg uit je hoofd.
 8. Regel je visa op tijd. Voor sommige landen moet je bijvoorbeeld twee weken van tevoren naar het consulaat of de ambassade. Ook ik heb al een paar keer een week voor vertrek flink wat stress gehad om dit te regelen. Het is tot nu toe altijd goedgekomen, maar toch… Doe jezelf een plezier en zoek het tijdig uit 🙂
 9. Neem een reisverzekering en zorg – afhankelijk van je bestemming natuurlijk – ervoor dat ‘ie op “wereldwijd” staat.
 10. Licht je creditcard in waar je heen gaat. Voor je het weet is ‘ie anders geblokkeerd.
 11. Zorg ervoor dat je een EHBO-kitje bij je hebt, met medicijnen, pleisters, een schaartje en anti-muggenspray met deet.
 12. Haal alle spullen uit je portemonnee die je niet in het buitenland nodig hebt (bonuskaart, museumkaart, enz.). In sommige landen is het verstandig een extra portemonnee bij je te hebben als ‘nep portemonnee’; mocht je op straat bedreigd worden, kan je die overhandigen. Ik heb dit persoonlijk nog nooit gedaan, maar ik zou per land beoordelen of het verstandig is of niet.
 13. Ben je van plan een auto te huren? In sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig; deze moet je vooraf in Nederland kopen bij de ANWB.
 14. Neem genoeg geheugenkaartjes mee voor je fototoestel! En zorg voor een back-up plan van je foto’s. Neem bijvoorbeeld extra geheugenkaartjes mee of koop een externe harde schijf.
 15. Maak een kopie van je paspoort en doe die op een plek waar je paspoort niet in zit. Zo zit er standaard een kopie in mijn backpack. Ook heb ik een foto gemaakt van m’n paspoort en naar mezelf gemaild.
 16. Schrijf de belangrijkste telefoonnummers op die je niet uit je hoofd weet. Bijvoorbeeld: de alarmlijn van je bank en creditcard, je reisverzekering en enkele familieleden. Stop die ook op een plek waarvan je zeker weet dat je er (relatief) snel bij kan.
 17. Neem een pakje tissues mee en stop die in je rugzak voor je heenreis. Bij het eerste hostel neem je eventueel een WC-rol mee voor in je rugtas (beetje afhankelijk van het land en de type reizen of dit nodig is).
 18. Hoe warm het land ook is: neem sowieso een fijne trui en een paar sokken mee voor de koude airco in bussen/treinen.
 19. Doe 1 katoenen tasje in je handtas. Voordat je het vliegtuig instapt, doe je hier je belangrijkste spullen in (zoals je boek, muziek, crème, enz). Zo heb je tijdens de vlucht altijd alles bij je, zonder een relatief grote rugtas. Super handig! Ook voor tijdens (nacht)treinen en bussen.
 20. Ben je een slechte slaper of heb je veel last van jetlags? Overweeg slaappillen mee te nemen voor je reizen. Ik heb het nooit gebruikt omdat ik er geen fan van ben, maar ik ken veel reizigers die er bij zweren. Slaapuurtjes guaranteed.
 21. Neem een microvezel handdoek mee. Deze handdoek droogt super snel en is ideaal als je korte stoppen maakt.
 22. Zorg ervoor dat je iemand hebt die gemachtigd is en in geval van nood een nieuwe bankpas voor je aan kan vragen en op kan sturen.
 23. Neem een bidon mee en koop op locatie grote flessen water (van 5-10 liter). Vul daar iedere keer de bidon mee. Je bespaart niet alleen geld, maar ook een hoop plastic.
 24. Koop op bestemming een sarong, die dient als handdoek, badhanddoek of sjaal op de momenten dat je het koud hebt en iets om je heen wilt slaan (airco in de bus, bijvoorbeeld).
 25. Houd de thuisblijvers op de hoogte. Ga je een paar dagen weg? Mail altijd even met het thuisfront. Het is belangrijk eens in de zoveel tijd een update te geven en te laten weten wat je gaat doen en waar je bent.

Tip: lees hier mijn travel essentials!

Onthoud dat reizen een groot feest is, maar dat je het jezelf extra gemakkelijk maakt door het een en ander voor te bereiden. Respecteer de cultuur, ga los, blijf op je hoede, gebruik je gezonde verstand en bovenal: geniet!

Q: Heb jij nog een goede tip voor (beginnende) backpackers? Laat een reactie achter!