2018 staat voor mij in het teken van overgave, loslaten, zekerheid verruilen voor het onzekere en een diepe duik nemen in het onbekende. Ik zegde in december 2017 mijn baan en vaste contract op, verhuurde mijn kamer in Amsterdam en boekte een enkele reis naar Costa Rica. Het plan was dat er geen plan was. Voor het eerst echt alleen op reis voor een langere tijd, naar een nieuw continent, waar ze een taal spreken die ik niet spreek. Bring on the adventure! Hoofd uit, hart aan.

En ik heb er geen moment spijt van gehad. We zijn nu drie maanden verder en ik heb al zoveel mooie plekken bezocht, lieve mensen ontmoet, goede gesprekken gevoerd, veel geleerd over mezelf, me intens gelukkig gevoeld, liefde gevoeld en avonturen beleefd. Ik heb gesurft in Costa Rica en Nicaragua, ik heb bergen beklommen boven de 5000 meter in Peru, ik heb veel nieuwe inspiratie opgedaan en dingen gedaan die me eerst best wel eng leken. Maar door dingen te doen die je eng vindt, voel je wel dat je leeft.

Ik ben altijd een gevoelsmens geweest en weet niet beter dan beslissingen nemen op basis van mijn gevoel. Al toen ik klein was vertelde mijn moeder me over de vrouwelijke intuitie. Ik begreep toen nog niks van dat woord, maar het gevoel begreep ik wel. En ik leerde steeds meer om op dat gevoel te vertrouwen. Mijn hart vertelde me dan ook dat het beter was om mijn vaste baan op te zeggen en te gaan reizen en schrijven, maar het duurde best even voordat ik die keuze echt durfde door te zetten. Want ja, is dat dan wel zo’n goed idee?! Alle zekerheid opgeven en weer vertrekken? Toch voelde het helemaal goed en besloot ik het daarom wel te doen. Mijn hart heeft me in veel situaties en moeilijke keuzes bijgestaan en uiteindelijk heeft ze me altijd verder geholpen. Veel mensen vertrouwen op hun verstand, omdat het te verklaren is, maar waar je verstand lang niet altijd de waarheid spreekt, doet je hart dit wel.

Hieronder deel ik vijf dingen die ik leerde door te luisteren naar mijn hart:

1. Op jezelf vertrouwen

Bij belangrijke keuzes had ik vroeger nog wel eens de neiging om maar met iedereen in overleg te gaan en advies te vragen. Ik ben er echter achter gekomen dat al deze meningen van anderen juíst zorgen voor twijfels. Een vriendin van mij zegt altijd: ‘Er is geen slechte of goede keuze, er is gewoon een keuze die je in het moment maakt en die brengt je weer verder.’. Uiteindelijk weet jij alleen wat het beste voor jou is, je hoeft alleen maar te luisteren en te vertrouwen op jezelf.

2. De controle loslaten

Geef je over aan het onbekende en geef onzekerheid eens een kans. Uiteindelijk geeft het leven je altijd wat je aan kunt en komt alles ook altijd weer goed. Dus laat de angst voor een ‘verkeerde keuze’ los en laat je meevoeren in het avontuur. Je kunt nu eenmaal niet alles plannen, het leven loopt vaak toch anders dan je verwacht. Ik had geen idee wat ik allemaal mee zou gaan maken, wie ik zou ontmoeten, op welke plekken ik terecht zou komen en ik vind het heerlijk. Wanneer je leeft met open armen en leert om vertrouwen te hebben, stel je je open voor nieuwe mogelijkheden.

3. Dichterbij jezelf komen

Je leert jezelf steeds beter kennen wanneer je keuzes maakt vanuit je hart. Je staat dan namelijk dichter bij jezelf. Je doet de dingen die bij jou passen en die je blij maken. Door naar je hart te luisteren, leef je vanuit jezelf en word je wie je daadwerkelijk bent. Hierdoor ervaar ik meer blijdschap, innerlijk geluk, dankbaarheid en positiviteit. Dus geef gehoor aan de dingen die je energie geven. Ze zijn er niet voor niets.

4. Vrijheid creëren om jouw dromen achterna te gaan

Je hart staat in contact met je dromen en stuurt je dus vanzelf die richting op, welke middelen of keuzes daar ook bij mogen horen. Voor mij betekende dit in eerste instantie minder gaan werken om ruimte te creëren om andere dingen te proberen. Op die manier kon ik gaan ontdekken wat ik wilde. Uiteindelijk zegde ik mijn baan helemaal op, om vrijheid te ervaren door te kunnen reizen en schrijven. Bekijk wat jij nodig hebt om je dromen achterna te gaan en zorg dat je (met kleine stappen) in die richting kunt sturen.

5. Het gevoel ervaren dat je alles aan kunt als je je niet laat leiden door angst

Het is vreemd hoe we onszelf soms tegen kunnen houden door dingen niet te doen, uit angst voor wat anderen denken of uit onzekerheid. Angst kan behoorlijk verlammend werken, maar juist door dingen te doen die je eng vindt, groei je als persoon en voel je dat je leeft. Je groeit letterlijk door je angst heen. Door te leven op de automatische piloot, vermijd je eigenlijk jezelf. Door vast te blijven zitten in een omgeving die niet bij je past of je niet uitdaagt, maak je uiteindelijk niemand gelukkig. En wanneer jij blij bent, inspireer je anderen daarmee ook weer om dingen te gaan doen die hen blij maken. Dus volg die dromen, want ze zijn er niet voor niets!

Processed with VSCO with a7 preset

Liefs, Yasmin

Je kunt Yasmin persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.