Vorig jaar heb ik een periode gehad waarin mijn weerstand erg laag was en ik regelmatig langs de huisarts ging. Voor de zoveelste keer liep ik te proesten en vlogen de zakdoekjes er doorheen. De dokter gaf mij de standaardtips: gezond leven en voldoende bewegen. Maar ik dacht, dat doe ik toch? Blijkbaar was dit niet voldoende en is het lichaam soms uit balans.

Mijn bloed bleek goed en ik ben juist iemand die gezond leeft met yoga, sport en vitamientjes. Maar again: griep. Heel vervelend om wéér je werk af te moeten bellen. Dus begon ik na te denken over iets alternatiefs.

Ik ben vaker bij alternatieve artsen geweest, omdat ik er heilig in geloof dat zij een hele mooie bijdrage kunnen leveren aan de reguliere geneeswijzen. Dit keer besloot ik een ayurvedische arts op te zoeken, iemand uit India met een gedegen achtergrond. Hij vroeg waar ik zoal last van had, keek op mijn tong en voelde mijn polsen. Mijn lichaam bleek inderdaad uit balans, vandaar ook al die bijkomende kwaaltjes.

Ik kreeg een voedingsadvies en een dozijn kruidenpillen mee. Daarbij moest ik elke ochtend en avond Pranayama oefeningen doen om het stresslevel in mijn lichaam te reduceren. Pranayama zijn ademhalingsoefeningen vanuit de yogafilosofie. De oefening die ik deed heet Nadi Shodhana – adem voor het schoonmaken van de kanalen.

De voedingsadviezen en de Pranayama oefeningen wil ik graag met je delen. Wie weet voorkom je er een griepje mee!

Voedingsadviezen:

 • Voor het ontbijt een glas lauwwarm water + evt. kruidenpillen + half uur wachten voor ontbijt
 • Ontbijt: havermout met plantaardige melk, lijnzaad, 1 eetlepel honing, 2 theelepels kurkuma, 1 theelepel kaneel 
en wat fruit
 • Lunch: warme soep of groente (liever niet te veel brood)
 • Avondeten: strooi op je maaltijd zwarte peper en koriander (reinigend en weerstandverhogend)
 • 2 x per dag verse gemberthee

Pranayama (Nadi Shodhana):

Deze oefening wordt ook wel de ‘afwisselende neusademhaling’ genoemd.

 • Je rechterduim maakt contact met de rechterneusvleugel, terwijl je derde en vierde vinger contact maken met de linker.
 • Adem diep in, sluit dan het rechterneusgat met je duim en adem door het linker uit.
 • Adem diep in door het linkerneusgat.
 • Sluit op het maximum van de inhalatie je linkerneusgat en adem uit door het rechterneusgat.
 • Adem diep in door je rechterneusgat.
 • Sluit op het maximum van de inhalatie je rechterneusgat en adem uit door het linkerneusgat.
 • Ga 10 minuten door.

Zowel de voedingsadviezen als de ademhalingsoefening zijn in de praktijk best lastig vol te houden en ik moet bekennen dat ik me in het weekend vaak laat gaan. Want ja, ik hou nou eenmaal van biertjes en etentjes! Ik ga er dus relaxed mee om, zeker nu ik dit al een behoorlijke tijd doe. Alhoewel mijn klachten al aanzienlijk zijn afgenomen, hield ik nog steeds last van een onrustige huid en verkoudheidjes.

Tot ik reiki ontdekte.

En dat avontuur lees je in mijn volgende artikel!

Leonie Annevelink is een duizendpoot. Ze maakt op ambachtelijke wijze schoenen, geeft tekenles en is vrijwilliger bij de yogaschool. Leonie is bevlogen om de wereld een beetje mooier en zinvoller te maken en wil graag met liefde haar fascinaties delen op Moderne Hippies. Mogelijkheden zien in plaats van beperkingen, is haar motto. Daarbij kleurt ze graag buiten de lijntjes, zowel letterlijk als figuurlijk!

Illustratie: Leonie Annevelink

Disclaimer:
Wij zijn natuurlijk geen (alternatieve) artsen. Dit is enkel en alleen de eigen ervaring van Leonie.

Deze al gelezen? Natuurlijke behandelingen tegen ouder worden.
Meer inspirerende artikelen vind je hier. 

Je kunt Leonie persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.