Midden tussen de bedrijvigheid en drukte van de grote Rotterdamse havens wonen William en Noortje in hun Tiny House. Een kleine woning op wielen die hun hele leefwereld is: koken, slapen, werken en ontspannen. Iets triggert mij daarin. Hoe is het om klein te wonen met een minimum aan spullen? Is er wel genoeg plek om je draai te vinden? Ik ging op de thee bij Noortje en kreeg een uitgebreide rondleiding. Uiteraard had ik mijn camera in de tas gestopt zodat jullie mee kunnen genieten van hun mooie huisje.

TINY HOUSE-23

tiny house moderne hippies2
Waarom de keuze voor een Tiny House?

Al sinds onze eerste ontmoeting wisten we dat we ‘anders’ wilden wonen. Vrij van verplichte kosten (van bijvoorbeeld een riool), zelfgebouwd en zonder hypotheek. We hebben gekeken naar verschillende vormen en kwamen al snel uit op Tiny Houses. Na negen ontwerpen hadden we ons perfecte huisje op papier. In oktober 2016 zijn we gaan bouwen en sinds mei 2017 wonen we op Heijplaat in Rotterdam.

Omdat we het zelf hebben ontworpen en gebouwd, sluit het helemaal aan bij onze ritmes en woonwensen. Een fijne bijkomstigheid is natuurlijk de weinig spullen die we hebben. Het ‘ontspullen’ is nu helemaal hip and happening. En het is heerlijk. Het geeft rust in je huis en in je hoofd. We hadden al vrij weinig spullen, maar nu hebben we alleen spullen die we echt gebruiken en een paar persoonlijke herinneringen. We zijn helemaal “off-grid” en binnenkort hebben we de lening afbetaald. Dat geeft ons een groot gevoel van vrijheid.

Kun je meer vertellen over het huis zelf?

Het huis is bijna 20 m2. Naast een keuken hebben we een badkamer met een composttoilet en een bad. De kleinste die we konden vinden.

In het midden van het huis vind je een ‘woonkamer’, met een eettafel en een houtkachel. De kachel verwarmt ook de boiler, zodat we in de winter altijd warm water hebben. We slapen beneden, wat je niet in veel huisjes ziet. Maar wij hebben er bewust voor gekozen, want het is koeler in de zomer en het is een fijn idee dat je ook ’s nachts gewoon je bed in en uit kan stappen, in plaats van een trappetje op en af.

Boven het bed hebben we een kantoortje/zitruimte, met panorama view. Kunnen we mooi naar buiten gluren. Jan-Willem zit het liefste boven, terwijl ik graag aan de eettafel zit. Zo hebben we ook het ontwerp gemaakt. We kozen allebei waar we het liefste willen zitten en daar omheen hebben we gebouwd.

moderne hippies kijkje in tiny house-12

moderne hippies kijkje in tiny house-14
moderne hippies kijkje in tiny house-13
Hoe bevalt het wonen in een Tiny House?

De zomer was fantastisch. We zijn in mei erin getrokken, dus hebben een paar mooie maanden gehad om te wennen. We leefden heel veel buiten, we hadden genoeg stroom en water, lang leve de regens in Nederland. Omdat we natuurlijk veel installaties moesten testen, was het fijn om in de zomer te beginnen met dit grote woonexperiment.

We krijgen ook vaak de vraag hoe het nu is om met z’n tweeën zo klein te wonen. Dat is eigenlijk heel prettig. Irritaties worden direct uitgepraat. We kunnen heel goed samen in dezelfde ruimte zijn. En nog een voordeel: je huis schoonmaken is in 10 minuten gedaan! En het gevoel dat je zelf voor je water en energie moet zorgen is heel lekker.

Maar… uiteraard is er ook een ‘maar’. Nu het winter is geworden, ondervinden we af en toe wel problemen. Het schijnt de somberste decembermaand te zijn in 30 jaar en dat merken we wel. We hebben weinig stroom, de warmwaterpomp van en naar de kachel verbruikt veel. Het is lastiger warm te houden wanneer het vriest. We hebben een kleine kachel en als deze het huisje én de boiler moet verwarmen, is het soms nog steeds koud in huis. We zijn inmiddels allebei flink gehard en kunnen goed tegen kou.

Ook vocht is lastig. Het huisje wordt goed geventileerd, maar wanneer het buiten de hele dag regent en we hebben natte spullen binnen hangen, kan het klam worden. Erg vervelend als je in een ijskoud en klam bed kruipt ’s avonds. Gelukkig hebben we kleedjes en kruikjes om ons warm te houden.

moderne hippies kijkje in tiny house-3

moderne hippies kijkje in tiny house-04a
moderne hippies kijkje in tiny house-03aZijn er aspecten die tegenvielen aan het hele proces vooraf?

Tijdens het hele proces hebben we eigenlijk geen negatieve dingen meegemaakt. Behalve de gebruikelijke demotivatie aan het einde van de bouw. Je werkt je nog steeds te pletter, maar je ziet niet meer direct resultaat zoals aan het begin, waarin elke week iets nieuws te zien was. Ook berekeningen die niet klopten, waardoor we opnieuw moesten beginnen, helpen niet echt mee.

Verder hadden we heel veel fijne mensen om ons heen, die hielpen en zo enthousiast waren, dat het ons gemotiveerd hield. Zoals bijvoorbeeld de gebiedscommissie, contactpersonen bij of van de gemeente, tv-ploegen, studenten die ons kwamen interviewen en natuurlijk vrienden en familie.

De plek op Heijplaat hebben we eigenlijk min of meer te danken aan Concept House Village. We staan nu tussen andere experimentele huizen en waren zeer welkom. De gemeente was erg enthousiast, maar zoals je nog wel meer ziet in grote steden, zit de regelgeving in de weg. Dat gaat hopelijk een beetje veranderen met de nieuwe omgevingswet in 2018. Dan kunnen gemeentes zelf bepalen of ze (tijdelijke) testlocaties toewijzen voor bijzondere woningen, zoals innovatieve en duurzame huizen.

moderne hippies kijkje in tiny house-21

Kun je wat meer vertellen over de Tiny House Academy?

De Tiny House Academy is bedoeld voor mensen die graag zelf willen ontwerpen en bouwen. Jan-Willem geeft cursussen over o.a. ontwerp, 3D-ontwerp met sketch-up, maar ook bouwbegeleiding. We hebben drie bouwplekken beschikbaar, waarbij je gebruik kunt maken van onze kennis en gereedschappen. Daarnaast organiseren we Field Days, waarbij we een open dag houden en we verschillende mensen uitnodigen om meer te komen vertellen, over bijvoorbeeld zonne-energie en waterzuivering.

Heb je tips voor anderen die ook graag zo’n project willen starten? Wat zijn bijvoorbeeld de eerste stappen die je moet zetten?

Er is al heel lang een ‘kip-ei discussie’ gaande in de Tiny House wereld. Wat moet je eerder regelen; de plek of het huis? Wij zijn van mening dat je gewoon moet beginnen met bouwen van je huis, want de plek komt vanzelf, zeker nu het steeds bekender wordt. Wij hebben drie maanden langer gebouwd dan gepland, want we hadden zoveel aandacht en zoveel mensen die langs kwamen. Dat heeft ervoor gezorgd dat Rotterdam ons snel een plek konden toewijzen, omdat ze letterlijk kunnen zien wat zo’n huis op wielen inhoudt.

Het is handig om voor jezelf te bepalen wat je wilt: wil je tijdelijk ergens wonen of moet het permanent, wil je op wielen bouwen of niet, wil je off-grid of niet? Wanneer je voor jezelf deze dingen duidelijk hebt, kan je een duidelijk plan maken en naar de gemeente stappen. Houd het simpel, doe indien mogelijk een paar mooie plaatjes in je presentatie en geef duidelijk aan wat je graag zou willen. Zeker voor tijdelijke off-grid woningen is er altijd wel plek. Er zijn ook allerlei initiatieven te vinden vanuit de gemeentes, organisaties of particulieren, waarbij er plek voor Tiny Houses is. Dan is het dus verstandig als je al een huisje (in aanbouw) hebt, want deze plekken zijn snel vergeven of moeten binnen een paar weken bewoond worden.

Het wonen in een Tiny House is een droom die uitkomt, ook met de donkere, natte, koude winter. Stiekem zijn we gek op het bouwproces en zijn al een nieuw huisje aan het ontwerpen. Eenmaal Tiny en je wilt niet anders.

tiny house moderne hippies

Voor het einde van het jaar moeten Noortje en William met hun Tiny House plaats maken voor een nieuwbouwproject. Noortje maakt zich daar niet druk over. ‘We zijn zo verkast als het nodig is. Niets is permanent neergezet’. Het liefste zou ze wel buiten de stad gaan wonen, op het platteland of in het bos, waar de lucht een stuk schoner is. ‘We hebben al een paar mooie locaties op het oog maar wie weet wat er nog meer op ons pad komt. Dromen genoeg in ieder geval!’

Prisca Visser is fotografe en storyteller. Ze is altijd nieuwsgierig naar verborgen verhalen en drijfveren. Ze ziet snel wat een unieke foto oplevert en de natuur heeft een ongekende aantrekkingskracht op haar. Je kunt haar prachtige foto’s zien op haar Instagram!

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.