Het gebied Andalusië in Spanje trok al lang onze aandacht als reisbestemming: de rijke geschiedenis, het heerlijke eten en vooral de prachtige gebouwen en steden. Wij maakten in december, met onze twee jonge kinderen, een rondreis van twee weken waarin we vier prachtige steden bezochten: Sevilla, Cordoba, Granada en Rhonda. Ik deelde al een aantal bagagetips voor het reizen met kinderen en mijn praktische reistips voor Andalusië. Vandaag deel ik de (kindvriendelijke) hotspots in deze vier steden!

Sevilla

Hou je van geschiedenis, shoppen of lekker op een terrasje zitten onder een sinaasappelboom terwijl de wereld aan je voorbij loopt? Sevilla kan je dit bieden. Deze stad heeft het grootste historische centrum van Spanje en je redt het hier niet om één dag alles te bekijken. Krijg geen spijt achteraf en trek minimaal drie dagen uit voor deze stad die het allemaal heeft.

  • Plaza de Espagña is een overweldigend groots plein met bruggen en fonteinen. Alles is versierd met typische Spaanse tegels uit elke regio van het land, erg kleurrijk en leerzaam. Het geeft je inzicht in hoe divers Spanje is. Een plek voor gegarandeerde mooie familiefotomomenten. Vraag gewoon een paar toeristen (ja, die zijn er wel…) om hulp. Tegenover het plein is een megagroot park met speeltuinen. Neem broodjes, drinken en fruit mee in de tas en je eerste dag is gevuld!

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1

  • Bij Alcázar is het paleis voor de papa’s en mama’s en de tuin voor de kinderen. In de tuin zijn veel fonteinen om lekker in te spelen en deze afgesloten en overzichtelijke groene oase is heerlijk voor de kinderen om in rond te rennen en van alles te ontdekken. Tip: neem een handdoekje mee. De rij voor het paleis is lang, zelfs in december, en natuurlijk hadden wij geen tijd en geduld om gezellig met de toeristen in de rij te staan met twee lieve, maar na tien minuten jengelende, kids. Wij hebben de dag ervoor kaarten online gekocht. Hierbij geef je een tijd aan wanneer je het paleis in wilt. Je hoeft niet in de rij te staan, maar  je mag meteen doorlopen. Ik snap nog steeds niet waarom niet iedereen kaarten online koopt!
  • De kathedraal en de Giralda toren zijn ook must sees. De kathedraal is groot, maar minder interessant voor kinderen, de toren is de echte uitdaging. Onze kinderen vonden het geweldig om naar boven te rennen. Elke verdieping heeft een cijfer en onze oudste vond het tellen van de verdiepingen erg interessant. Het uitzicht over Sevilla is de klim meer dan waard. Ook voor de kathedraal is de rij erg lang. Tip: koop een combi-kaartje bij de kerk Iglesia Colegial del Salvador, vlakbij de kathedraal. Uiteraard kun je de kerk even kort bekijken (hoeft niet) en loop je vervolgens een stukje verder naar de kathedraal en de toren, waar je nu ineens langs de rij naar binnen kunt lopen. Voel je niet bezwaard als je horden mensen langsloopt, zoals ik, het mag echt! We werden zelfs door de beveiliging door de mensenmassa heen geholpen toen we met onze combi-kaartjes zwaaiden. Nice!
  • De overdekte markt Metropol Parasol is een indrukwekkend functioneel kunstwerk. Het is bedoeld als overkapping om de markt in de zomer koel te houden. Je kunt bovenop de Parasol lopen voor een overweldigend uitzicht over de stad. Voor de ingang moet je de roltrap af de kelder in. Helaas kun je de rij hier niet ontwijken… De kinderen kunnen hier gerust rondjes rennen over de vele trappen, en wij genoten van het uitzicht. Wij waren er in de vroege avond waardoor we werden getrakteerd op de talloze lichtjes van de stad.

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-11

Cordoba

Onze volgende stop op onze route door Andalusië was Cordoba, de heetste stad in Europa. Tijdens ons bezoek was het 27 graden, terwijl we er in december waren. Oké, weg met die winterjas en de zonnebril op. Must sees in Cordoba:

  • De Mezquita kathedraal! Deze kerk en Moorse moskee in één is erg bijzonder. Je waant je in twee compleet verschillende werelden die met elkaar versmolten zijn: fusion building. Voor de kinderen is de Mezquita niet zo bijzonder, maar er is genoeg ruimte voor ze om rond te rennen. Je kunt Cordoba beter overslaan als je niet naar de Mezquita gaat.

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-2

  • Plaza la Corredera is een verborgen plein dat op het eerste gezicht niet heel mooi is. Tót de zon gaat schijnen en de terrasjes vol raken. Ga zitten en kijk om je heen, dan ontdek je dat hier vroeger stierengevechten werden gehouden. Zoek naar de verborgen elementen als je geniet van je Spaanse lunch tussen de locals, terwijl de kinderen voetballen of rondrennen op het redelijk afgesloten plein. Met je neus in de zon, Spaans wijntje aan je lippen, één oog op je kids en de ander op je geliefde, voelt dit als een hele relaxte vakantie. Who needs the beach anyway?

Granada

Twee uur rijden van Cordoba ligt Granada. Als je van geschiedenis houdt, dan is dit een stad voor op je bucketlist. De stad ligt hoog en vlakbij kun je skiën in de Sierra Nevada. De besneeuwde bergtoppen zie je zelfs liggen vanaf de vele uitzichtpunten in de stad.

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-17

De jas moet helaas weer aan. In de ochtend is het hier koudddd! Neem daarom mutsen, sjaals en handschoenen mee. Probeer een appartement te boeken met uitzicht op het Alhambra paleis. Ons appartement heette Montesclaros. (Ze hebben slechts een beperkt aantal appartementen met uitzicht, vraag er dus naar bij je boeking.) Als je kids liggen te slapen, pak je een boek, olijven erbij, kijk je vanaf je balkon naar het overweldigende paleis op de heuvel en je vakantie is geslaagd.

  • Om toegang te krijgen tot het Alhambra paleis in Granada, boek je je tickets 2 tot 3 maanden voor je reis begint via deze website. De kaarten voor het paleis zijn helemaal niet duur en kinderen onder de 12 jaar mogen zelfs gratis naar binnen. Tip: koop geen toegangskaarten via een ticketbureau of reisbureau, want ze vragen enorm veel extra geld.
  • Het hoogtepunt van een reis door Andalusië is het Nasrid paleis, onderdeel van het Alhambra en tien minuten lopen verderop. Dit paleis is slechts beperkt toegankelijk. Je kunt kaarten kopen via dezelfde website. Raak niet in de stress als alle tickets op de website uitverkocht lijken, grote kans dat een paar dagen voor de gewenste datum nog kaarten beschikbaar komen. Houd de website dus strak in de gaten! Er mogen slechts honderd personen per keer in, het is dus mooi rustig. In het Nasrid paleis zijn prachtige kamers, mooie fonteinen en idyllische binnenplaatsen. Elk tegeltje zou een jaloersmakende aanwinst zijn voor je nieuwe badkamer of tuinmuurtje. Ik droomde bijna weg in het sprookje van 1001 nacht… als mijn kinderen niet met hun voeten in een fontein stonden. Ai! Dat mag natuurlijk niet. Om ze bezig te houden gaf ik mijn oudste mijn camera (oud beestje, kan wat hebben). “Maak maar foto’s”, zei ik tegen hem. Hij schoot een paar supervette foto’s! Wel alleen van de fonteinen, want water blijft toch het meest interessant voor een vierjarig jochie.

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-5

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-15

Rhonda

Om het rondje Andalusië af te maken, reisden wij door naar het kleine plaatsje Rhonda. We reden om via de kust en onderweg lunchten we  op een mooi en rustig kiezelstrand vlakbij Malaga. De weg naar Rhonda gaat door de bergen en is mistig en mysterieus. Rhonda ligt in een dal en krijgt daardoor veel regenwater. Het staat bekend als de groenste regio in Andalusië. Het uitzicht over de vallei met zijn uitgestrekte velden en kronkelende olijfbomen is fantastisch. Als je geluk hebt, word je hier op een onweersstorm getrakteerd, waardoor je de volle kracht van de natuur ervaart.

  • Wij sliepen in The White Olive, een grote Spaanse woonboerderij die ingericht is als bed & breakfast. Het landgoed bood toegang tot een zwembad en groot buitenterras en werd omgeven door olijf- en sinaasappelbomen. Er liepen kippen, honden, een paard en een ezel rond. De eigenaar maakte zelf olijfolie en we aten mandarijnen en sinaasappels uit de tuin. Genieten! De kamers waren eenvoudig ingericht met authentieke Spaanse elementen: rode vloertegels, open haarden, grote bedden, dikke houten kozijnen, ramen met deurtjes ervoor en ligbaden op pootjes. Op en top romantiek! We waren allemaal verkocht. Op dit soort momenten wil je ook meedoen aan het tv-programma ‘Ik vertrek’ en een eigen woonboerderij in Spanje kopen… Maar toch maar niet.
  • Rhonda is een klein stadje dat bekend staat om zijn oude Romeinse brug. Vanaf de brug kun je genieten van het uitzicht over de groene vallei. Via een klein pad loop je naar een plek waar je de brug van de zijkant kunt fotograferen. Het levert supermooie plaatjes op, maar let op je kinderen: er is geen hek, maar wel een afgrond. Voor de kinderen is het leuk om na het bezoek aan Rhonda de Disneyfilm Ferdinand te kijken. Hierin komt de brug voor en die zullen ze zeker herkennen.

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-6

Andalusië: easy and amazing! Heb jij nog meer tips voor deze waanzinnige Spaanse regio? Laat ze achter in de comments!

Liefs, Rianne

Rianne is getrouwd met Jeroen en mama van twee boefjes, Quinten en Isabel. Ze is gek op chocola, geschiedenis, mooie verhalen, maar vooral op reizen! De wereld vindt ze te prachtig om thuis te blijven zitten. Maar ja, waar ze voorheen haar backpack meenam en zonder na te denken haar ticket boekte, moet ze met twee kids wel meer nadenken over wat ze onderneemt. Gelukkig houdt ze van organiseren en plannen en deelt ze haar tips, verwonderingen en belevenissen graag met ons. Ook probeert ze wat bewuster te leven, maar dat is een ander verhaal, een nieuwe zoektocht naar creatieve oplossingen…. Haar motto is gewoon beginnen, en zien hoe ver je komt!

 Hier vind je ons complete reisoverzicht!

Je kunt Rianne persoonlijk volgen op LinkedIn en op Facebook.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.