Het gebied Andalusië in Spanje trok al lang onze aandacht als reisbestemming: de rijke geschiedenis, het heerlijke eten en vooral de prachtige gebouwen en steden. Maar in de bloedhete zomer met twee kleine kinderen, twee weken lang rondreizen en vier steden bezoeken? Een half uur winkelen duurt ze soms al te lang.

Idee: we zouden tijdens de kerstvakantie in december naar Andalusië gaan. Lekker naar de koelere winterzon. Op internet las ik dat de meeste regen in Spanje valt in december. Ach, dat zou toch nooit zoveel zijn als in Nederland, dus ik ging op zoek naar tickets.

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-9

Vluchten

Er zijn verschillende vliegvelden in Nederland waar je vanaf kunt vertrekken en je kunt ook in verschillende steden in Andalusië landen en vanuit daar je rondreis beginnen. Vertreksteden zijn Amsterdam of Eindhoven en je kunt vliegen naar Malaga, Sevilla of Granada. Probeer alle opties uit met verschillende vertrekdata, als dat voor je mogelijk is. Het kan veel geld schelen, en met kids wil je ook niet op gekke tijden vliegen. Neem in je kostenoverweging de parkeerkosten ook mee, parkeren bij Schiphol is namelijk duurder dan bij Eindhoven. Na wat gepuzzel vond ik voor ons de goedkoopste en meest praktische combinatie. Het werd een retourtje Eindhoven-Sevilla.

Overnachten

In elke stad reserveerde ik appartementen via Booking.com of AirBnB. Ik ontdekte al snel het eerste voordeel van reizen in december: weinig toeristen, dus er is keuze genoeg. Ik koos voor ruime, gezellige en typische Spaanse verblijven, zo dicht mogelijk bij de toeristische trekpleisters en bij de parkjes in de buurt, want ik hoopte dat daar de speeltuinen zouden zijn.

Vervoer

We verbleven de eerste vier nachten in Sevilla. Deze authentieke stad staat bekend om zijn vele kleine straatjes en steegjes. Erg romantisch, maar niet prettig om doorheen te rijden met je huurauto als je de weg niet kent. Daarom regelde ik onze Spaanse bak pas vanaf dag vier van onze reis. Scheelde ook weer vier dagen kosten in autohuur en benzine. In Sevilla gingen we lopen of regelden een ritje met Cabify (de Spaanse Uber). Ouderaandachtspuntje: niet alle taxi’s hebben kinderzitjes in de auto. Gelukkig hadden we hier voor vertrek rekening mee gehouden (zie mijn vorige artikel over handbagagetips).

rianne reizen met kids moderne hippies-1-2

Fietsen

Andalusië is amazing! En hoe maak je het easy? In de ochtend pakten wij een leuke site, in de middag was het kids time, dus op naar de speeltuin, want die zijn gelukkig overal te  vinden in deze steden. Spanjaarden zijn gek op kinderen.

Een grote aanrader is het maken van een fietstocht met gids. Wij deden dit via Baja Bikes in Sevilla, Cordoba en Granada. Kinderen achterop in het fietsstoeltje, helmpje op en wij trappen achter de gids en de groep aan. In slechts drie uur tijd crossten we de mooiste sites af en kregen we een korte geschiedenisles van de gids. Wat een vondst. We hadden alles eigenlijk al gezien van de stad en we waren er nog maar net! Van de lokale gids kregen we bovendien praktische tips over de toeristische sites. Bijvoorbeeld hoe we de rij moeten ontwijken of wat leuke attracties zijn voor kinderen. De Baja Bikes shops hebben veel materiaal (fietsstoeltjes, helmen, fietskarren, etc.). In Granada en Cordoba is het huren van een elektrische fiets een aanrader vanwege de behoorlijk steile heuvels. En elektrisch fietsen kan zelfs met een kinderstoel of fietskar!

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-13

Eten

Stel als ouder met kleine kinderen je verwachtingen bij over gezellig tafelen. Spanjaarden zijn gewend om laat in de avond te eten. Dus om zes uur ’s avonds eten is terrible timing voor een lekker uitgebreid tapasdiner. Deze restaurants openen namelijk vaak pas na negen uur. Het is ons welgeteld één keer gelukt om tapas te eten…

Winterzon

Wat zijn nu de voor- en nadelen van reizen naar Spanje in december? Het is uiteraard niet zo warm, dus het is heerlijk overdag. Wij hadden bijna geen regen, maar een zwembad of de zee induiken zit er ook niet in. In de avond een terrasje pakken wordt snel fris, maar met kinderen lukt dat toch niet, die moeten op tijd naar bed. (In tegenstelling tot de Spaanse kids trouwens, die gerust tot elf uur rondrennen.) Verwacht geen lege toeristische plekken, er zijn in deze plaatsen altijd toeristen en de Spanjaarden zijn rond de kerst ook vrij. Wel zo gezellig. Een groot voordeel van overwinteren in Spanje vond ik zelf dat ik het idee kreeg dat onze winter veel korter duurde. Heerlijk, ik snap die ouderen in Benidorm nu wel!

moderne hippies reizen kinderen andalusie-1-12

Travelbug

Voor veel jonge ouders is de keuze voor een strandvakantie snel gemaakt. No stress, just the sand! Lekker bijkomen van werk op het strand, cocktailtje erbij en de kids die vermaken zich wel met schelpjes en emmers. Af en toe even smeren en klaar!

Maar voor ouders die last hebben van de travelbug en kids die het trekkersleven gewend zijn, heeft Andalusië het allemaal: cultuur, stadsleven én strand. Andalusië is geweldig en wij zeggen het eigenlijk nooit, maar wij gaan nog een keer terug! Onze autorondreis van twee weken bracht ons naar vier steden, alle vier prachtig, maar zo verschillend: Sevilla, Cordoba, Granada en Rhonda. En over deze vier citytrips gaat mijn volgende artikel!

Liefs, Rianne

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Rianne is getrouwd met Jeroen en mama van twee boefjes, Quinten en Isabel. Ze is gek op chocola, geschiedenis, mooie verhalen, maar vooral op reizen! De wereld vindt ze te prachtig om thuis te blijven zitten. Maar ja, waar ze voorheen haar backpack meenam en zonder na te denken haar ticket boekte, moet ze met twee kids wel meer nadenken over wat ze onderneemt. Gelukkig houdt ze van organiseren en plannen en deelt ze haar tips, verwonderingen en belevenissen graag met ons. Ook probeert ze wat bewuster te leven, maar dat is een ander verhaal, een nieuwe zoektocht naar creatieve oplossingen…. Haar motto is gewoon beginnen, en zien hoe ver je komt!

 Hier vind je ons complete reisoverzicht!

Je kunt Rianne persoonlijk volgen op LinkedIn en op Facebook.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.