Duurzaam reizen betekent niet per se minder reizen, maar wel beter en bewuster reizen – rekening houdend met mens, dier en natuur. Bij deze 15 tips die uit het boek ‘Duurzaam reizen‘ komen en je op weg zullen helpen om beter te leren reizen.

1. Vervoer veroorzaakt de meeste emissie. Beperk vliegen zo veel mogelijk. En als je wel vliegt, compenseer dan altijd je CO2-uitstoot. Bekijk waar je makkelijk kunt komen met het openbaar vervoer. Ga je met de auto, carpool dan met zo veel mogelijk andere mensen. De trein is het milieuvriendelijkst en comfortabelst. Probeer binnen Europa de trein te nemen voor afstanden kleiner dan 750 kilometer; dan is het qua overstappen vaak nog goed te doen. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de treintickets. De bus is ongeveer even duurzaam als de trein en een stuk goed- koper.

2. Het type accommodatie dat je kiest is ook van belang. Hoe eenvoudiger de accommodatie, hoe milieuvriendelijker. De groenste keuze is om te gaan kamperen, huizen te ruilen of een huis te huren in een niet-toeristisch gebied. Als je liever in een hotel of appartement verblijft, bekijk dan hoe energiezuinig het is. Je kunt onder meer kiezen uit een ecolodge, een community based resort of een tiny house.

3. Kies tijdens je reis zo veel mogelijk voor verantwoorde activiteiten met respect voor de natuur. Duiken, golfen, (jet)skiën, safaritochten, excursies met motorboten of quads en rondtoeren met de auto belasten de natuur. Wandelen, mountainbiken, zeilen, snorkelen en een museum bezoeken nauwelijks.

4. Probeer ook zoveel mogelijk bij lokale ondernemingen te eten, slapen of excursies te boeken. Dan komt het geld ten goede aan de bevolking ter plekke en niet aan grote, internationale ketens, waar de lokale bevolking niets van terugziet.

5. Lokaal eten heeft altijd de voorkeur, maar let er daarbij wel op dat het ook gezond is. Gebruik de app HappyCow om te bekijken waar de leukste vega en vegan cafés en restaurantjes te vinden zijn.

6. Echt reizen gaat om de beleving, niet om zoveel mogelijk bestemmingen afvinken. In plaats van zo snel mogelijk de bekendste toeristische attracties te bezoeken kun je beter aan slow travel doen. Blijf wat langer op één plek in plaats van meteen verder te reizen. Op deze manier leer je ook de plaatselijke cultuur en bevolking beter kennen. Doordat je minder rondreist, wordt je trip ook vanzelf minder belastend voor het milieu.

7. Verdiep je in de plaatselijke normen en waarden. De meeste locals waarderen het enorm als je een klein woordje van hun taal spreekt, al is het maar om gedag te kunnen zeggen en te vragen hoe het gaat als je het lokale supermarktje binnenstapt. Lees je ook in over eventuele kledingvoorschriften, aanrakingen, eetgewoonten en het bezoeken van religieuze plaatsen. Realiseer je dat je te gast bent in het land. Je bedankt de inwoners op een indirecte manier door je aan te passen aan hun gebruiken, of je het nu eens bent met deze gebruiken of niet.

8. Neem je eigen waterfles mee, zoals een Dopper, Bobble of LifeStraw Go. Download de app Refill my Bottle om de dichtstbijzijnde locaties te spotten waar je gratis of voor een minimum bedrag je fles kunt vullen. Ga je naar een land waar je het kraanwater niet kunt drinken, dan is het extra slim om van tevoren uit te zoeken bij welke verblijfplaatsen je gratis je fles met schoon water mag vullen.

9. Gebruik shampoo, conditioner en zeep in de vorm van bars. Deze bars koop je in vaste vorm in plaats van in een fles. Ze lijken daardoor op een blok zeep, maar werken hetzelfde als ‘normale’ shampoo en conditioner. Voor de productie, het vervoer en de opslag van de bars is geen plastic nodig. Boven- dien gaan bars veel langer mee. Als je hier geen fan van bent, maak dan in ieder geval gebruik van herbruikbare reisflesjes.

10. Weiger wegwerpplastic te gebruiken, zoals rietjes en tasjes. Neem een paar katoenen tasjes mee voor je boodschappen en koop een herbruikbare waterfles en koffiebeker van roestvrijstaal of glas. Mocht je een rietjesfanaat zijn of rietjes nodig hebben voor kinderen, neem dan exemplaren van roestvrijstaal of glas mee. Meer hierover vind je in het boek ‘Duurzaam reizen’.

11. Leave nothing but footprints, oftewel: ruim altijd je eigen rommel op. Als je afval ziet liggen, raap het op en gooi het weg. Alle beetjes helpen. (Ook een goed idee om thuis gewoon te doen.)

12. Veel zonnebrandcrèmes bevatten stoffen die de koraalriffen aantasten. Gebruik daarom reef safe zonnebrand zonder oxybenzone. Meer hierover vind je in het boek ‘Duurzaam reizen’.

13. Koop lokale, handgemaakte souvenirs. De meeste toeristenwinkeltjes verkopen spulletjes die gemaakt zijn in China. Hoe dubbel is dat? Bovendien is het veel leuker om een lokale schilder te supporten of handgemaakt keramiek mee te nemen, waar je thuis nog lang van kunt genieten.

14. Probeer zo zuinig mogelijk met energie om te gaan: laat niet onnodig het licht branden in je kamer, zet de airconditioning uit als je op stap bent (of laat hem helemaal uit) en – extra handig als je onderweg bent – neem een oplader op zonne-energie mee voor je telefoon.

15. Probeer per trip een stukje CO2- bewuster te worden en handhaaf een ‘vakantie-CO2-budget’, waarbij je je jaarlijkse CO2-uitstoot naar beneden gaat schroeven. Bereken de totale uitstoot van je reis bijvoorbeeld via de tool www. klimaatwijsopvakantie.nl.

Meer lezen? In het boek ‘Duurzaam reizen‘ vind nog veel meer praktische info én 15 prachtige bestemmingen binnen Europa.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere