Mindfulness is niet alleen meer voor hippies met dreadlocks die op tofu leven weggelegd. De laatste tijd is vooral in het westen mindfulness mainstream aan het worden. Veel mensen beginnen zich te realiseren dat mindfulness een positieve impact kan hebben op hun leven, carrière en relaties. Zelfs grote bedrijven zoals Google bieden nu mindfulness aan om de creativiteit te verhogen en in de bankwereld wordt het nu veel gebruikt om burn-outs te voorkomen onder werknemers.

Mindfulness helpt je om even stil te staan en je bewust te worden in een wereld die altijd maar op hoog tempo lijkt door te gaan. Als je mindfulness dagelijks beoefent zal het je houding ten opzichte van het leven, jezelf en anderen veranderen, waardoor je een gelukkiger en positiever persoon wordt.

1. Accepteer wat er nu is

Vaak genoeg hebben we moeite met accepteren waar we op dit moment zijn en hoe ons leven is verlopen. We kennen allemaal wel van die momenten waarop het lijkt dat alles tegelijkertijd misgaat. Drie jaar geleden raakte ik mijn baan kwijt, werd ik ziek en ging mijn relatie uit: allemaal binnen een paar weken. Dat ik er niet goed mee omging is nog zachtjes uitgedrukt. Ik haatte de wending die mijn leven had genomen en weigerde het te accepteren. Ik spendeerde uren per dag aan piekeren waarom dit mij was overkomen, mezelf vervloeken en janksessies. Het leven zal altijd ups en downs kennen, mindfulness beoefenen zal daar niks aan veranderen. Maar door mindfulness kan je wel veranderen hoe je met dit soort situaties om kan gaan wat al het verschil maakt. In plaats van dat je je verzet tegen omstandigheden waar je verder niet veel invloed op hebt of die toch al zijn gebeurt, oefen je met het accepteren van wat er op dit moment is. Ongeacht of je, wat er nu is, leuk vindt, wilt of niet. Natuurlijk zullen er dingen in het leven nog steeds pijnlijk zijn, maar door je niet meer  te verzetten bespaar je jezelf een hoop ellende. Mijn leven is zoveel makkelijker geworden nu ik de moeilijkheden gewoon als een onderdeel van het leven zie in plaats van als oneerlijk en onacceptabel. Stop met wensen dat dingen anders zijn en wordt gelukkig door te accepteren wat er nu is.

2. Leef meer in het nu

Net zoals je je spieren traint in de sportschool, train je je hersenen door mindfulness te beoefenen. De meeste mensen functioneren vaak op de automatisch piloot terwijl we in gedachten verzonken zijn. Vaak zijn we zover weg zonder dat we het in de gaten hebben dat we ons ook helemaal niet meer bewust zijn van onszelf en onze omgeving. Onze mind gaat van het verleden naar de toekomst door te piekeren, te plannen en te dagdromen, zonder dat je daar controle over hebt. Waar het eigenlijk op neer komt is dat we bijna nooit in het nu leven terwijl je alleen daar je echt gelukkig kan voelen. Het verleden komt niet meer terug en de toekomst is er nog niet. Stop met wachten totdat het vrijdag is, tot het eindelijk zomer is, of met wachten op “de ware”. Wanneer je de mindset hebt van “ik ben gelukkig als…” blijf je voor altijd wachten en blijft geluk altijd net buiten je bereik. Net zoals je nooit echt gelukkig zult zijn als je in het verleden blijft hangen en wenst dat het weer is zoals vroeger. Mindfulness traint je hersenen om meer in het nu te zijn en je geluk op dit moment te ervaren.

3. Stop met jezelf te vergelijken

Er is geen snellere manier om je down te voelen dan jezelf constant te vergelijken met de “betere versie” van jezelf of met anderen die het in jouw idee beter hebben. Als je je meer bewust wordt van je gedachtes door meditaties zal je merken dat je onbewust constant oordeelt en vergelijkt. Deze kritische gedachtes kan zorgen dat je je ontevreden voelt over jezelf en je leven. Er zal namelijk altijd wel iemand zijn die er beter uitziet, gespierder is of meer geld verdient dan jij. Het lastige van de tijd waarin we leven is dat je wordt overladen met beelden van mensen om je heen die het helemaal voor elkaar lijken te hebben, terwijl je alleen de buitenkant ziet en geen idee hebt van wat er eigenlijk speelt. De meeste mensen presenteren een soort ideaalplaatje van zichzelf naar de buitenwereld, terwijl ze hun problemen goed verborgen houden. Door alle socialmediakanalen projecteren we het leven wat we zouden willen leiden in plaats van het leven dat we werkelijk hebben. Achter al de perfecte selfies met de stralende glimlach van dat mooie meisje dat je volgt op Instagram schuilt misschien een enorme behoefte om bevestiging. Inmiddels wijzen vele wetenschappelijke onderzoeken erop dat je door mindfulness beter in staat bent om het oordelen en vergelijken los te laten. Door meer in het nu te leven, jezelf te accepteren en de behoefte om jezelf te veranderen los te laten zal je je ook minder met anderen gaan vergelijken. Je zal tot de conclusie komen dat je al goed genoeg bent, en dat geeft een hoop rust in je hoofd en een stuk meer zelfvertrouwen.

4. Ontwikkel dankbaarheid

De makkelijkste manier om meer positieve dingen in je leven aan te trekken is om dankbaar te zijn voor wat je al hebt. Niet alleen dankbaar zijn voor de grote dingen, maar vooral voor de kleine dingen in het leven die je normaal gesproken zo voor lief neemt, dat je ze vaak niet eens opmerkt. Wanneer je wat minder in je hoofd leeft en meer aanwezig bent is het makkelijker om alle mooie momenten om je heen op te merken zoals de geur van koffie, het geluid van de vogels in de morgen of de glimlach van een vreemde. Door je bewust te zijn van al deze kleine dingen en er ook dankbaar voor te zijn krijg je een positievere kijk op het leven, wat ervoor zorgt dat je ook meer positieve dingen aantrekt. Het geheim van alles hebben is geloven dat je het al hebt! Als je ’s ochtends een paar minuten de tijd neemt om dankbaar te zijn voor wat je hebt, dan heb je grote kans dat dat de rest van je dag beter maakt. Wees zelf degene die glimlacht naar andere mensen. Het is een klein gebaar dat iemand anders zijn dag goed maken!

Dit artikel is geschreven door Nadja van Osch.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.