Vorige week schreef ik over de 8-weekse mindfulness-basistraining die ik nu volg. Voor Moderne Hippies mag ik Monique Doderlein de Win, mindfulnesstrainer bij het Centrum van Zijn, een aantal vragen stellen over mindfulness en hoe we bewuster en meer mindful kunnen leven. Ook zonder zeilboot.

Monique, hoe ben je zelf op mindfulness uitgekomen?

Rond mijn 45e (ik ben nu 58) zei ik altijd tegen iedereen: ‘Ik heb twee banen; een carrièrebaan – daar betaal ik de hypotheek van – én ik geef meditatielessen. En daar word ik rijk van in mijn hart. Op een goed moment heb ik mezelf de vraag gesteld: ‘wie wil ik nu zíjn?’ En niet meer: ‘wat wil ik bereiken?’ Mede omdat ik veel onrust voelde bij de gedachte dat ik nog jarenlang werkzaam zou zijn in mijn carrièrebaan.

Mijn interesse in bewustzijn bracht mij op het spoor van mindfulness. De 8-weekse training leerde me om mijn aandacht doelbewust te richten op het hier en nu. Dat praktische en diepe inzicht gunde ik iedereen en bracht mij ertoe mijn carrièrebaan op te zeggen en een opleiding tot Mindfulness- en Compassietrainer te gaan volgen. Daarna richtte ik met compagnon Ap van der Pijl het Centrum van Zijn op om deze mooie methode door te geven aan zoveel mogelijk medemensen.

Kun je vertellen wat de 8-weekse basistraining inhoudt?

Het is een training van acht aaneengesloten weken, met wekelijkse sessies van circa 2,5 uur en een stilte dag. De training is geschikt voor iedereen die niet alleen maar passief willen afwachten, maar zelf actief willen bijdragen aan haar of zijn eigen welzijn. Wat het inhoudt:

  • Je leert je realiseren hoe vaak we op de automatische piloot functioneren en dat je hierin kunt schakelen.
  • Je gaat je obstakels onderzoeken in plaats van vermijden.
  • Je wordt bewust van je persoonlijke grenzen en leert deze respecteren (dus stoppen voordat je moe bent, stoppen voordat je hoofdpijn hebt).
  • Je leert stress te herkennen en verstandig met stressvolle momenten in je leven om te gaan.
  • Je zult gaan kijken naar je gedachten als gebeurtenissen en niet als feiten.
  • Je wordt je bewust van wat je kunt veranderen en hoe je kunt aanvaarden.
  • Je leert de zeven houdingskwaliteiten van mindfulness toe te passen in je dagelijkse leven: niet oordelen, geduld, openheid, vertrouwen, niet streven, aanvaarding en loslaten.

Alle acht lessen zijn van belang, maar welke week maakt volgens jou de meeste impact op mensen?

De vierde week, omdat ik dan de deelnemers confronteer met de gevolgen van hun eigen omgang met stress op hun lijf en welzijn en dat dit echt hun eigen keuze is. En dat het NU tijd is om te gaan kiezen om anders met de stressvolle momenten in hun leven om te gaan. Immers, stressvolle momenten zullen er altijd zijn. Maar je hoeft er niet zoveel last van te hebben als je hier verstandig mee om gaat. Die vaardigheden leren de deelnemers in onze trainingen.

moderne hippies spiritualiteit 3

Wat gebeurt er met mensen die deze training volgen?

In de laatste training vraag ik dat ook altijd aan de deelnemers. Dit is wat ik zoal aan antwoorden krijg:

  • Ik slaap sinds jaren weer door ’s nachts
  • Ik ben met mijn aandacht veel meer aanwezig bij mijn partner en kinderen
  • Ik heb geen stressgevoelens meer
  • Ik gun mezelf nu rustmomenten
  • Ik durf nu nee te zeggen en voel me daar niet meer schuldig over
  • Ik heb geen angstaanvallen meer gehad
  • Ik heb meer energie aan het eind van de dag
  • Ik loop niet meer te rennen
  • Ik vraag met regelmaat: ‘is het levensbedreigend?’ of ‘moet ik dit nú echt doen?’
  • Ik pieker minder
  • En vaak ook: het was helemaal niet zweverig, maar juist heel praktisch!

Dus wat gebeurt er met de deelnemers? Ze worden zich ervan bewust dat ze zelf moeten kiezen om te kiezen, omdat er anders voor ze gekozen wordt.

Welke oefening pak je er zelf vaak bij en in welke situatie zit je dan?

Het zijn voor mij geen oefeningen meer. Het zijn vaardigheden die ik beheers, net als fietsen. Ik denk er ook niet meer bij na, het gaat vanzelf. Als ik in een emotie schiet en het past me op dat moment niet, dan doe ik een zandloper (een reset-oefening). Zit ik even laag in mijn energie, dan ga ik mediteren. Als ik rustig wil gaan slapen doe ik de bodyscan. Heb ik een vervelende ervaring, dan doe ik de bestaansrechtmeditatie. Ben ik gehaast, dan ga ik mindful lopen. Is mijn agenda te vol dan bel ik mensen af… moment van zelfmededogen. Bewust geen zaken vastpakken, dan hoef ik ze ook niet los te laten. Ik luister mindful zodat ik ook echt hoor wat de ander wil zeggen. Ik ben met aandacht aanwezig om hartsverbindingen te maken. Ach, en nog zoveel meer. Het is zo’n verrijking om mindful in het leven te staan.

Welke oefening raad je aan voor alle Moderne Hippies die dit lezen en nog niet zoveel met mindfulness hebben gedaan?

Je hebt altijd een anker bij je, namelijk het anker van de beweging van je adem. Ga een paar keer per dag voor anker, anders ben je stuurloos. Gewoon uit je hoofd in je lijf gaan en de adembeweging volgen. 5 minuutjes is al genoeg. Heb je daar geen tijd voor, dan 4, 3, 2, of 1 minuut. Echt doen!

Tot slot…

Het leven van een mens is vaak wat zijn of haar gedachten ervan maken… daarom is het zo belangrijk dat we controle krijgen over onze gedachten.

moderne hippies spiritualiteit 6

Lees ook:

Liefs, Lotte

Dit artikel is niet gesponsord.

Lotte heeft, nadat ze met een zeilboot de oceaan is overgestoken, het levendige Amsterdam heel bewust verruild voor een huisje in de natuur, ergens ver weg in de Achterhoek. Hier komt ze langzaam weer op het spirituele pad, maar wel met een nuchtere en vrolijke kijk hierop. Ze heeft een energetische huisreiniging laten doen, volgde een cursus tarotkaarten leggen en verdiept zich in mindfulness. Hoe ze bij Moderne Hippies terecht is gekomen? Zij doet de PR voor o.a. Mañana Mañana, je weet wel, waar Suus dit festivalreport over schreef!