Wel eens gehoord van bindweefselmassage? Door verklevingen in de onderste huidlagen weg te masseren, zouden lijntjes en rimpels verminderen, de doorbloeding van de huid een boost krijgen (hi healthy glow), littekens (bijvoorbeeld van acne) verminderen, cosmetische producten beter worden opgenomen en cellulite en vermoeide benen verleden tijd zijn.

Hmm… dat klinkt veelbelovend! Tijd om deze natuurlijke behandeling eens te testen.

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel bestaat voornamelijk uit collageen, elastische vezels en vocht. Dit rekbare weefsel ondersteunt alles in ons lichaam, heeft een genezende werking en wisselt voedings- en afvalstoffen uit. Om deze functies goed uit te voeren, moet het weefsel soepel en niet vastgeroest zijn. Belangrijk dus om deze ‘lijm van het lichaam’ gezond te houden!

Natuurlijke botox

En om dat te doen, kun je die huidlagen laten masseren door een bindweefselmasseur. Tijdens deze massage wordt de bindweefsellaag tussen de huid en de spieren aangepakt. Je huid wordt opgepakt, gerold en gestreken. Het dieper gelegen onderhuidse bindweefsel wordt flink onder handen genomen. Geen geaai dus! Door de massage wordt de zuurstoftoevoer beter, krijgt je huid die felbegeerde glow en verminderen lijntjes. Een natuurlijke botox. Echt iets voor moderne hippies!

Bindweefselbar

Hoe leuk dus dat wij (Zoë en Suus) werden uitgenodigd door Charley! Charley is deskundig in de Chinese geneeskunde en geeft onder andere acupuntuurbehandelingen en bindweefselmassages. En ze is sinds augustus de trotse girlboss van de Bindweefselbar in Amsterdam! Deze ‘bar’ heeft vier ruimtes die andere therapeuten kunnen huren. Je kunt er bijvoorbeeld ook medische- en cosmetische acupunctuur en schoonheidsbehandelingen krijgen. Fijn, want zo kun je als cliënt snel en makkelijk worden doorgestuurd als een andere therapie beter bij je klachten of wensen past.

De eerste behandeling

Here we go! Charley begint met een uitgebreide intake. Dragen we lenzen, hebben we allergieën, zitten er fillers of botox in ons gezicht? Gebruiken we medicijnen, hebben we een koortslip, zijn we zwanger? Belangrijk om te weten, want een bindweefselmassage is een holistische behandeling en benadert de mens als geheel: fysiek, mentaal en emotioneel. Er kunnen tijdens en na een bindweefselmassage op alle vlakken reacties ontstaan.

Geadviseerd wordt 5 weken lang een behandeling per week te doen en daarna eenmaal in de 5 weken. Want om je uiterlijk echt te verbeteren, smeer je niet alleen crèmes, maar pak je je lichaam ook grondig van binnen uit aan. Want zoals Charley zegt: “Een echte sixpack krijg je toch ook niet door hem op je buik te tekenen?”.

bindweefsel - moderne hippies-1-2

bindweefsel - moderne hippies-1-3

Zoë’s ervaring

Toegegeven: ik had geen idee waar ik aan begon of wat een bindweefselmassage überhaupt was. Na een introductie was het voor mij duidelijk: dit zou ik wellicht wel veel vaker moeten doen! Nu mijn huid wat ouder begint te worden, is het tóch interessant om te weten wat je eraan kunt doen om te proces wat te vertragen.

Maar toen ik Suus erover had gesproken, en zij vooral aangaf dat het ‘flink pijnlijk’ schijnt te zijn, begon ik toch ernstig te twijfelen of dit wel the way to go was. Een combinatie van gezonde spanning en ‘wat ben ik nu eigenlijk aan het doen doen’ volgde: klaar voor de behandeling! Door er simpelweg gewoon maar in te springen en het mee te maken heb ik in mijn leven immers het meeste geleerd.

Al met al vond ik de behandeling interessant en stevig, doch fijn. Interessant, want: hoe nieuw, vernieuwend en natuurlijk is dit? Wat fijn om op een gezonde manier bezig te zijn met de bloedsomloop van je kwetsbare huid. Stevig, want: tja, hier en daar voel je inderdaad wel wat ‘knopen’ in je gezicht zitten. En dat is best confronterend en kan hier en daar een beetje pijnlijk zijn. Een prettige massage is het in ieder geval níet ;). En dan, ja: fijn. Mijn huid is helaas niet meer zo egaal en fijntjes als vroeger, maar ergens kon ik door de pijnlijke momentjes wel bedenken dat dit waarschijnlijk precies is wat m’n huid even nodig heeft. Na afloop waren de beginnende lijntjes in m’n gezicht minder aanwezig en ik voelde dat m’n huid een flinke wake-up call had gehad. Best ‘lekker’, ondanks de pijntjes tussendoor! (Ik vond de pijn overigens erg meevallen – maar dit schijnt per persoon anders te zijn.)

bindweefsel - moderne hippies-1-4

bindweefsel - moderne hippies-1-8

bindweefsel - moderne hippies-1-7

Suus’ ervaring

Op de foto hierboven is alleen de rechterkant van mijn gezicht gemasseerd. En woah, ik heb zowaar voor de eerste keer in mijn leven kleur op mijn wangen! Maar… dat ging niet zonder slag of stoot. Laten we het erop houden dat ik de echte ontspanning vooral achteraf voelde :-).

Na Zoë’s behandeling ben ik gerustgesteld: ze lag er behoorlijk relaxed bij. Helaas blijk ik toch een iets ander huidje te hebben; wat strakker op de spieren en ook wat meer verklevingen. En dan voel je dat oppakken, kneden en rollen van je huid blijkbaar nét iets beter. Al schijnt ook dat je pijngrens lager ligt als je menstrueert. Had ik misschien toch een weekje later moeten gaan… Ik blijf goed om mijn ademhaling letten (thank you yoga) en probeer gewoon te genieten van de aandacht van Charley voor mijn huid.

Als ik de volgende dag mijn gezicht aanraak, voelt het beurs. Even ben ik bang voor blauwe plekken, maar die zijn er niet. Mijn huid ziet er juist stralend uit. De roze wangen zijn er nog steeds en de rest van mijn gezicht lijkt wel een gouden glansje te hebben. Ook voelt mijn gezicht echt, tja, los. Alsof het lachen, fronsen, gapen en praten net ietsjes makkelijker gaat. Yep, dit is een massage die ook op de lange termijn effect heeft.

Duidelijk een gevalletje: wie gezond en mooi (van binnen en buiten) wil zijn, moet soms een klein beetje pijn lijden. Maar het is doable, zelfs ik ga binnenkort voor behandeling nummer 2!

Liefs, Zoë en Suus

Ons volgen? Dit is de Instagram van Zoë en deze is van Suus!
Je kunt Moderne Hippies ook volgen op Facebook en Instagram.