Laten we gewoon doen alsof het nog geen winter is, oké? Alsof we nog steeds lange zwoele zomeravonden hebben en bergen vitamine D opnemen. Want dan denk ik nog even terug aan mijn zomerse avontuur: ik at, borrelde, sliep – wóónde een weekend lang op een vlot. En dat verhaal moet ik toch even kwijt.

DSC02858 kopie

DSC02688

Na een ritje van anderhalf uur, arriveren we in Friesland bij Het Kleine Paradijs. En daar is geen woord aan gelogen. Tussen de weilanden en meren ligt deze plek voor ‘bezinningstoerisme’. Lawaai, grote groepen en kinderen zijn een no-go: deze plek is voor onthaasten en rust.

Achter de bloementuin, onder een grote boom, ligt ons vlot vast aan de steiger. Hier hebben we nog water, elektriciteit en een wc. Maar zodra we de touwen losgooien en punteren naar waar het water ons brengt, zijn we overgeleverd aan de natuur. Gelukkig hebben we het belangrijkste proviand ingeslagen: een fles wijn en een uitgebreide borrelplank. We nestelen ons huisje ergens tussen het riet en terwijl de zon langzaam ondergaat, voeren we lange, fijne gesprekken. Maar soms praten we niet. Want dan horen we namelijk iets wat we nog nooit eerder hebben gehoord: óórverdovende stilte.

Zodra de duisternis valt, kruipen we het knusse bedje in. Slapen op het water, in the middle of nowhere. En die miljoen muggenbulten de volgende dag? Hebben we het gewoon niet over.

DSC02705 2

DSC02722

DSC02713

DSC02753

’s Ochtends word ik vroeg wakker. Het is nog donker. Ik sluip met mijn camera de hut uit. Volgens mij ben ik namelijk net op tijd voor het magische moment: de lucht kleurt al van diepzwart naar paars en oranje. Vogels beginnen te fluiten, koeien te loeien en eenden komen uit het riet. Terwijl iedereen nog slaapt, ontwaakt de natuur. En daar is ze: de zon. Elke dag voor niks, maar zo bijzonder.

DSC02773

DSC02802

DSC02811-2

Nadat onze boeken uit zijn, we langs de koeien hebben gevaren en zen zijn geworden in de meditatieruimte, gaan we de omgeving rondom het paradijs verkennen. We zwemmen in het Sneekermeer en ontdekken een nieuwe food hotspot: Picknickers. Hipper dan hip: broodjes pulled jackfruit, superfoodsalades en noodle jars. Mét uitzicht over de Friese meren.

DSC02884

20190824_172421

DSC02684

DSC02681-2

DSC02851

DSC02856

Wat een ervaring om een (bijna non-stop) weekend lang te leven op een vlot. Als je tot rust wilt komen: dit is je plek. Mocht je wat minder gecharmeerd zijn van muggen, spinnen en een back-to-basic hutje, dan kun je bij Het Kleine Paradijs ook overnachten in een tipi, boomhut of kerkje. Of eindelijk gaan beginnen aan je eigen boek in de schrijvershut!

(En breaking news: Willem, de eigenaar, vertelde ons dat dit paradijs te koop staat! Ik zweefde al met mijn hoofd in de wolken, maar mijn vriend zette me snel weer met beide benen op de grond. Baan, sociaal leven, koophuis, blablabla goede redenen uiteraard. Maar misschien iets voor een andere moderne hippie? ;-))

Liefs, Suus
Dit artikel is geschreven in 2019 en opnieuw gepubliceerd.

Lees ook: