Vijf jaar geleden woonde en studeerde ik in Zuid-Afrika. Sindsdien ben ik besmet met de “Zuid-Afrika Ziekte”; geen ander land, geen andere cultuur, geen andere geur is zo fijn en zo goed als die van Zuid-Afrika. Ik denk er nog geregeld aan terug, droom er bijna iedere week nog wel over en zou er het allerliefste volgende winter weer heengaan om een tijdje wonen. Voor mij kan namelijk niets op tegen Zuid-Afrika, echt he-le-maal niets. Ze zeggen ook wel: “Als je er bent geweest zal het je leven voor altijd veranderen.” En dat heeft het inderdaad voor de volle 100 % voor mij gedaan. Iedereen die er is geweest herkent (meestal) dit gevoel van mij, en de mensen die er nog niet zijn geweest raad ik altijd ten zeerste aan er zo snel mogelijk heen te gaan.

Voor Verkeersbureau Zuid-Afrika deel ik vandaag mijn Verborgen Juweeltjes van Zuid-Afrika. Het allerleukste van dit alles is: op mijnzuidafrika.nl/juweeltjes kun je jouw Verborgen Juweeltjes ook delen, en daarmee 2 tickets naar Zuid-Afrika + 3 overnachtingen in een luxe lodge in Phinda Private Game Reserve winnen! Heb je geen Verborgen Juweeltjes omdat je er nog niet bent geweest? Dan kun je je drie favoriete Verborgen Juweeltjes van anderen uitkiezen en maak je net zoveel kans op de prijs.

Vandaag deel ik een paar van mijn verborgen juweeltjes in Kaapstad – de omgeving waar ik het meeste was, omdat ik daar woonde. Ik kan er een boekwerk over schrijven, maar heb het gehouden op vijf juweeltjes. Volgende week komen de juweeltjes van mijn reizen door het land aan bod.

1. Shoppen & Milkshakes in Longstreet

Longstreet is de “Kalverstraat” van Kaapstad, maar dan met 100 % meer charme. Je vindt er tig leuke barretjes en allerlei winkeltjes met homemade jurkjes en meer schattigheid (duik daarvoor zo nu en dan een zijstraatje in!). Mr. Pickwicks was een favoriete tussenstop om een fijne milkshake te halen. Als je niet van milkshakes houdt, kan je altijd gezellig op het balkonnetje zitten met een ander drankje (of welk ander cafeetje op Longstreet dan ook). Maar Mr. Pickwicks is eigenlijk wel een kleine must. Ze hebben er allerlei soorten gekke smaken (Mars, Oreo, allemaal fruitsoorten; je zou het niet kunnen bedenken) en ze zijn suuuper lekker.

Longstreet

2. Cocktails in Camps Bay

Zucht… Door de stranden van Kaapstad hoef je niet eens ver te zoeken om een dagje te kunnen relaxen in The Mothercity. Er zijn een soort ongeschreven regels over ieder strand: Clifton 1 en 2 staan bekend als de ‘model beaches’, clifton 3 is ‘gay beach’, clifton 4 is ‘family beach’. Het voordeel aan deze stranden is dat het iets kleiner is en wat gezelliger. Camps Bay is wat algemener, maar het leuke aan dit strand is dat het meer een mengeling is van mensen die er komen. Het leeft overdag en ’s avonds, er zijn straat- en strandartiesten en er wordt veel handcraft verkocht. En het allerleukste is de boulevard die er zit. Je kunt er leuk uitgaan op zondagavond bij Caprice, of bijvoorbeeld overdag cocktails drinken op de loungebanken bij Zenzero. Nooit meer weggaan!

Camps Bay Cocktails

3. VILLA in Gardens

Een heel persoonlijke tip: VILLA. VILLA was het restaurant wat naast m’n huis lag, waar je op maandag altijd voor de helft van de prijs pizza’s kon eten. (Arme studenten, dus dat deden we iedere maandag; maar door de drank kwam je nooit echt goedkoper uit.) Nou hoef je niet per se op maandag te gaan; maar ze hebben één soort pizza waar iedereen verliefd op was: Rocket Pizza! Dit is met avocado (je eet misschien te veel avo’s daar…), geitenkaas, rucola en gedroogde tomaatjes. Ik ben normaal van de meest simpele pizza, maar hier kon geen andere pizza tegenop. Deze pizza is echt een aanrader en had ik nog niet eerder gegeten. Verder is het restaurant heel basic, dus verwacht zeker geen poespas.

VILLA

4. Mzoli’s in Gugulethu

Mmmmmmmm… Mzoli’s! Mzoli’s staat erom bekend het beste vlees van Kaapstad, misschien wel Zuid-Afrika, te hebben en vooral een grote openlucht BBQ te zijn. Wat dit juweeltje alleen zo bijzonder maakt, is dat de BBQ een groot feest is/wordt. Lokale bandjes en DJ’s worden uitgenodigd, wat aan het einde van de middag eindigt in een fantastisch dansfeest. Extra bijzonder? Je bent aan het feesten (en aan het eten) middenin een township van Kaapstad: Gugulethu. Dit alles zorgt ervoor dat je aan het feesten bent met locals uit de township, de ‘rijke blanken’ uit het centrum en allerlei toeristen. Ik vond het altijd het fijnste om op zondagmiddag, rond een uur of 13, heen te gaan, om na zonsondergang weer richting huis te gaan. Geen enkel festival kan tegen dit feestje op.

Mzoli's

5. The Neighbourgoods Market @ Old Biscuit Mill

Misschien ken je de NeighbourFood Market in Amsterdam wel? Juist ja, de oprichters van deze Amsterdamse markt hebben zich laten inspireren door The Neighbourgoods Market in de Old Biscuit Mill in Kaapstad. In een van de creatiefste wijken (Woodstock) bevindt zich een grote hal met allerlei eetstands. Het is een wirwar aan gezelligheid, veel eten en lekker relaxen. Ik heb er de fijnste ochtenden en middagen gehad met m’n studie- en huisgenoten en familie die op bezoek was. Je kunt er heengaan op zaterdag tussen 09.00  en 14.00 uur.

Neighbourgoods Market

Q: Wat is jouw verborgen juweeltje van Zuid-Afrika? Vergeet niet mee te doen aan de winactie en kans te maken op een reis naar dit geweldige land!

Liefs, Marte

// Je kunt me volgen op op InstagramTwitter, Facebook en Bloglovin’

Dit artikel is in samenwerking geschreven met Verkeersbureau Zuid-Afrika.
Lees de 
disclaimer voor meer info.