Travel Tips // Mijn Verborgen Juweeltjes van Zuid-Afrika

Vijf jaar geleden woonde en studeerde ik in Zuid-Afrika. Sindsdien ben ik besmet met de “Zuid-Afrika Ziekte”; geen ander land, geen andere cultuur, geen andere geur is zo fijn en zo goed als die van Zuid-Afrika. Ik denk er nog geregeld aan terug, droom er bijna iedere week nog wel over en zou er het allerliefste volgende winter weer heengaan om een tijdje wonen. Voor mij kan namelijk niets op tegen Zuid-Afrika, echt he-le-maal niets. Ze zeggen ook wel: “Als je er bent geweest zal het je leven voor altijd veranderen.” En dat heeft het inderdaad voor de volle 100 % voor mij gedaan. Iedereen die er is geweest herkent (meestal) dit gevoel van mij, en de mensen die er nog niet zijn geweest raad ik altijd ten zeerste aan er zo snel mogelijk heen te gaan.

Voor Verkeersbureau Zuid-Afrika deel ik vandaag mijn Verborgen Juweeltjes van Zuid-Afrika. Het allerleukste van dit alles is: op mijnzuidafrika.nl/juweeltjes kun je jouw Verborgen Juweeltjes ook delen, en daarmee 2 tickets naar Zuid-Afrika + 3 overnachtingen in een luxe lodge in Phinda Private Game Reserve winnen! Heb je geen Verborgen Juweeltjes omdat je er nog niet bent geweest? Dan kun je je drie favoriete Verborgen Juweeltjes van anderen uitkiezen en maak je net zoveel kans op de prijs.

Vandaag deel ik een paar van mijn verborgen juweeltjes in Kaapstad – de omgeving waar ik het meeste was, omdat ik daar woonde. Ik kan er een boekwerk over schrijven, maar heb het gehouden op vijf juweeltjes. Volgende week komen de juweeltjes van mijn reizen door het land aan bod.

1. Shoppen & Milkshakes in Longstreet

Longstreet is de “Kalverstraat” van Kaapstad, maar dan met 100 % meer charme. Je vindt er tig leuke barretjes en allerlei winkeltjes met homemade jurkjes en meer schattigheid (duik daarvoor zo nu en dan een zijstraatje in!). Mr. Pickwicks was een favoriete tussenstop om een fijne milkshake te halen. Als je niet van milkshakes houdt, kan je altijd gezellig op het balkonnetje zitten met een ander drankje (of welk ander cafeetje op Longstreet dan ook). Maar Mr. Pickwicks is eigenlijk wel een kleine must. Ze hebben er allerlei soorten gekke smaken (Mars, Oreo, allemaal fruitsoorten; je zou het niet kunnen bedenken) en ze zijn suuuper lekker.

Longstreet

2. Cocktails in Camps Bay

Zucht… Door de stranden van Kaapstad hoef je niet eens ver te zoeken om een dagje te kunnen relaxen in The Mothercity. Er zijn een soort ongeschreven regels over ieder strand: Clifton 1 en 2 staan bekend als de ‘model beaches’, clifton 3 is ‘gay beach’, clifton 4 is ‘family beach’. Het voordeel aan deze stranden is dat het iets kleiner is en wat gezelliger. Camps Bay is wat algemener, maar het leuke aan dit strand is dat het meer een mengeling is van mensen die er komen. Het leeft overdag en ‘s avonds, er zijn straat- en strandartiesten en er wordt veel handcraft verkocht. En het allerleukste is de boulevard die er zit. Je kunt er leuk uitgaan op zondagavond bij Caprice, of bijvoorbeeld overdag cocktails drinken op de loungebanken bij Zenzero. Nooit meer weggaan!

Camps Bay Cocktails

3. VILLA in Gardens

Een heel persoonlijke tip: VILLA. VILLA was het restaurant wat naast m’n huis lag, waar je op maandag altijd voor de helft van de prijs pizza’s kon eten. (Arme studenten, dus dat deden we iedere maandag; maar door de drank kwam je nooit echt goedkoper uit.) Nou hoef je niet per se op maandag te gaan; maar ze hebben één soort pizza waar iedereen verliefd op was: Rocket Pizza! Dit is met avocado (je eet misschien te veel avo’s daar…), geitenkaas, rucola en gedroogde tomaatjes. Ik ben normaal van de meest simpele pizza, maar hier kon geen andere pizza tegenop. Deze pizza is echt een aanrader en had ik nog niet eerder gegeten. Verder is het restaurant heel basic, dus verwacht zeker geen poespas.

VILLA

4. Mzoli’s in Gugulethu

Mmmmmmmm… Mzoli’s! Mzoli’s staat erom bekend het beste vlees van Kaapstad, misschien wel Zuid-Afrika, te hebben en vooral een grote openlucht BBQ te zijn. Wat dit juweeltje alleen zo bijzonder maakt, is dat de BBQ een groot feest is/wordt. Lokale bandjes en DJ’s worden uitgenodigd, wat aan het einde van de middag eindigt in een fantastisch dansfeest. Extra bijzonder? Je bent aan het feesten (en aan het eten) middenin een township van Kaapstad: Gugulethu. Dit alles zorgt ervoor dat je aan het feesten bent met locals uit de township, de ‘rijke blanken’ uit het centrum en allerlei toeristen. Ik vond het altijd het fijnste om op zondagmiddag, rond een uur of 13, heen te gaan, om na zonsondergang weer richting huis te gaan. Geen enkel festival kan tegen dit feestje op.

Mzoli's

5. The Neighbourgoods Market @ Old Biscuit Mill

Misschien ken je de NeighbourFood Market in Amsterdam wel? Juist ja, de oprichters van deze Amsterdamse markt hebben zich laten inspireren door The Neighbourgoods Market in de Old Biscuit Mill in Kaapstad. In een van de creatiefste wijken (Woodstock) bevindt zich een grote hal met allerlei eetstands. Het is een wirwar aan gezelligheid, veel eten en lekker relaxen. Ik heb er de fijnste ochtenden en middagen gehad met m’n studie- en huisgenoten en familie die op bezoek was. Je kunt er heengaan op zaterdag tussen 09.00  en 14.00 uur.

Neighbourgoods Market

Q: Wat is jouw verborgen juweeltje van Zuid-Afrika? Vergeet niet mee te doen aan de winactie en kans te maken op een reis naar dit geweldige land!

Liefs, Marte

// Je kunt me volgen op op InstagramTwitter, Facebook en Bloglovin’

Dit artikel is in samenwerking geschreven met Verkeersbureau Zuid-Afrika.
Lees de 
disclaimer voor meer info.

24 reacties

PP -

3x Zuid-Afrika (met name Kaapstad) in 2 jaar. En geloof me: tegenvallen doet het niet. Iedere keer dat ik er was, was heel anders. Kwam ook door de reden van bezoek, en vond het juist heel leuk om nieuwe mensen mijn plekken van de eerste keer te laten zien. Geloof me, de warmte en blijheid die je voelt bij het binnenrijden van Kaapstad kan niet tegen vallen

Meta -

Wij wonen nu al bijna twee jaar in Johannesburg. Terwijl iedereen denkt dat je daar niet moet gaan wonen, genieten wij heerlijk
Ook Johannesburg heeft een prachtige neighborgoods market, wat dacht je van Melville met zijn studenten cafés , of het park vsn Zoo lake waar iedereen in het park braait op zondag middag of een sundowner nemen op north Cliff met uitzicht op de stad
Wij genieten nog heerlijk een paar jaar

Marte

Marte -

Te gek Meta!
Ik heb Johannesburg helaas niet gezien, maar ben er nog steeds heel erg benieuwd naar! Ik kom dan ook graag eens langs 😉

Annicka Paloma -

Ik klaag ook zeker niet, ik woon 300 meter van het strand en heb als klap op de vuurpijl Ook nog eens in de Zomer een caravan op het strand met enkel gas, warm water en kaarsjes 😉

Wat grappig dat je over t verromantiseren verteld. Ik ben soms ook bang dat hij dat doet en dat t tegen gaat vallen voor hem, als we heen gaan. Hahaha vrouwen ding denk ik.

We zullen er zeker heen gaan, is t niet volgend jaar, dan wellicht n volgende keer. Nog n hele hoop jaren om idd alles en nog veel meer te ontdekken!!

Marte

Marte -

Precies! Haha!
En die caravan: wat coooool!

Annicka Paloma -

Echt zo he!!! Hij heeft het precies zo. En dan wonen we nog heerlijk aan t strand van Egmond ook, maar in de winter is hier niks te beleven, dus dat helpt niet mee haha!! Naar Z-A willen we dan gaan om te reizen, zoiezo naar Kaapstad, waar hij ook woonde en vanuit daar n auto huren en Z-A proeven. Of Indonesië, heeel wat anders, niet te vergelijken, maar wel voor n vriendelijker budget. (Denk ik)
We zijn net terug van ruim 3 weken reizen door Sri Lanka, daar slaap je voor nog geen 20 euro per stel per nacht.
Ik dacht dat je in Z-A toch echt niet heel snel voor zulke prijzen kunt overnachten en ook boodschappen ed hebben n ander prijskaartje.
Dus of het word heeeel hard sparen OF Indonesië 😉

Maar het staat ook bij mij hoog op m’n bucketlist, dat zeker!!!

Marte

Marte -

Owww, en dan denk ik altijd ergens: zal ik in ieder geval maar aan het strand gaan wonen in plaats van de grote stad? Dat brengt me iets dichterbij die natuur en dat gevoel dat er altijd wat te doen is 😉 (Al is het maar een strandwandeling!)

Ah, voor reizen zou ik dan misschien juist wel Indonesië aanraden. In 2010 kon je trouwens prima voor 10 euro per persoon per nacht (in een privékamer) backpacken! Ik weet niet hoe dat nu is (prijzen zijn vooral veranderd na de WK), maar qua backpacken was het toen echt goed te doen. Ik denk meer aan het volgende: ik ben zo bang dat ik mijn belevenissen daar nu heel erg ‘romantiseer’, waardoor, als ik er zou reizen met m’n vriendje het altijd anders zou zijn / zou tegenvallen. Daarom kies ik ook bewust andere locaties uit, ookal weet ik hoe verliefd ik ben op Zuid-Afrika. Dat heb ik de afgelopen jaren in ieder geval heel erg gehad. Maar nadat ik dit artikel heb geschreven, merk ik dat het inmiddels toch wel echt ‘lang’ geleden is en het inmiddels weer weer mag/kan 😉
Ik denk dat het dus ook een beetje van je vriendje en zijn verwachtingen afhangt? Hoe staat hij erin? Hij weet dat ‘ie een andere beleving kan verwachten als jullie samen gaan en er gaan reizen? Dat lijkt me echt belangrijk om in ieder geval te beseffen!

Maar uiteindelijk zijn beide locaties prachtig en heb je als het goed is nog genoeg jaren om alles te gaan ontdekken :)!!

Annicka Paloma -

Wat komt me dit herkenbaar voor!! Niet omdat ik er zelf geweest ben. Wel omdat mijn vriend er 5 maanden gewoond heeft en de heimwee bij hem voOral in de winter sommige periodes heel erg is. Ik heb verschillende malen gezegd, pak dat vliegtuig en ga heen 😉 volgend jaar gaan we of naar Z-A of naar Indonesië, beide heeel iets anders, maar Z-A houdt mij toch wel n beetje tegen ivm de Europese prijzen, hoe is jou dat vergaan Marthe??

Marte

Marte -

Hmmm… Lastig. Ik ben nog nooit in Indonesië geweest, maar dat lijkt me ook fantastisch overigens. Ik vond Zuid-Afrika juist heel prettig om te wonen, specifiek Kaapstad, omdat ik me er binnen no-time thuis voelde. Ik denk dat ik dat minder snel zou hebben in Indonesië. Maar gaan jullie erheen om te wonen/om te reizen/pure chill vakantie?

En bedoel je qua geld? Hoe dat is verlopen?
Ik was student daar, dus dan weet je hoe dat gaat… 😉

Klinkt inderdaad verder echt heel herkenbaar van je vriend. Ik heb het ook continu in de winter tegenwoordig. Zeker omdat je weet dat het dan daar de mooiste maanden zijn, met iedere dag wel iets leuks te doen. Maar eindstand: als je er nog nooit bent geweest, gewoon doen. Deze winter. Gaan!

Nynke -

Ik ben ook zo dankbaar voor de periode die ik daar heb doorgebracht! ik heb in die tijd geholpen met projecten in de townships van PA, en de dankbaarheid van die fantastische lieve mensen zal ik nooit vergeten. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het nu met hun gaat! Ik heb het ook erg moeilijk gehad toen ik terug in Nederland was, kon moeilijk mijn draai vinden en voelde me heel alleen. Ik kon er moeilijk aan wennen dat iedereen in nl heel individualistisch was, en miste de spontane braais etc. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zuid Afrika mijn land is. Super leuk om te lezen dat jij hetzelfde gevoel met je meedraagt!

Marte

Marte -

Ik heb PRECIES hetzelfde gehad. Ik ben zelfs echt een beetje depressief geweest…
Het was een grote up, gevolgd op een flinke down in Nederland. Heel heftig!

Nynke -

Zo herkenbaar!! Ik kreeg geen cultuurshock in Zuid Afrika, maar toen ik terug in Nederland was. Wat mij in die tijd goed deed was met vriendinnen en vrienden die ik in Zuid Afrika had leren kennen leuke dingen te doen en herinneringen ophalen. Nog steeds komen we samen en gaan we leuke dingen doen, ik ben erg dankbaar voor deze vriendschappen :)

Marte

Marte -

Ja precies, dat had ik ook! Dat hielp wel, maar toch… Nog steeds, die winters, die foto’s, die herinneringen. Niks brengt me terug! Ik heb echt weer moeten leren ‘in het nu’ te zijn na Kaapstad, en dat was intens moeilijk!

Nynke -

Ja inderdaad, als ik kon zou ik graag terug gaan naar hetzelfde moment en met dezelfde mensen. Alleen zal het nooit meer hetzelfde zijn, en dat maakt het voor mij ook een beetje “eng” om terug te gaan. Ik ben bang dat ik niet hetzelfde gevoel krijg als ik er weer ben, en dat daardoor mijn herinneringen veranderen. Toch weet ik bijna wel zeker als ik er weer ben ik zielsgelukkig ben, en nog vele mooie belevenissen rijker wordt. Ben jij alweer eens terug geweest?

Marte

Marte -

Dat is precies ook mijn angst. Ik ben bang dat ik het zo aan het ‘romantiseren’ ben, dat het sowieso zal tegenvallen als ik terugga. (Ik ben dus nog niet teruggegaan!) Daarom kies ik heel bewust andere locaties uit om te wonen / te reizen. Tegelijkertijd waren dat vooral de eerste jaren m’n angsten. Inmiddels zijn er alweer 5 jaar voorbij en merk ik dat ik ook weer ben veranderd en daarom meer content ben met het idee dat het toch sowieso wel anders zal zijn. En wat jij zegt: dat ik me hoe dan ook weer ‘thuis’ zal voelen en me zal vermaken! Want de kern van ZA, dat verandert niet :) (Denk/hoop ik… ;))

Tessa -

Mijn vriend komt uit Zuid-Afrika en voor ik hem kende had ik eigenlijk totaal geen beeld van het land (of misschien een beetje een negatief beeld). Maar na alles wat ik van hem heb gezien en gehoord ben ik wel heel enthousiast geworden. We zijn nu aan het sparen om te gaan backpacken door Zuid-Afrika, Tanzania, Zambia en Malawi.
Ik ga zeker meedoen aan deze actie!

Marte

Marte -

Wauwwww te gekke reis heb je in het vooruitzicht Tessa!

Sophie -

Leuk om te lezen, volgende maand vertrek ik voor drie weken vakantie naar Johannesburg (krugerpark), vlieg vanuit daar naar Port Elisabeth en we rijden dan met een huurauto via de gardenroute naar Kaapstad. Ben dus benieuwd naar je verdere tips!

Marte

Marte -

Wauw, wat super cool! Ben je dan niet toevallig in het land als AfrikaBurn is?
TE GEK festival. Als je er bent, zou ik er zeker heengaan: http://afrikaburn.com!
ECHT! DOEN!

Lizet -

Hier is ook iemand met de Zuid-Afrika-ziekte! Elke dag heb ik nog een beetje heimwee. Buiten Kaapstad is mijn lievelingsplek Coffee Bay, een heerlijk klein dorpje waar ik surfte tussen dolfijnen. <3 The Neighbourgoods Market was mijn favoriete plekje in Kaapstad! Heerlijk! Maar Mr. Pickwicks was ook heel fijn tegen de hangover. Royale Eatery was trouwens mijn favoriete restaurantje, heerlijke burgers! Mzoli's is ook episch, elke keer weer. Dat ligt trouwens in Gugulethu :)

Marte

Marte -

Owww, je hebt helemaal gelijk! Ga ik zo gelijk aanpassen. Je klinkt ook als een local 😉
Komt door mijn ‘local’ vriend die daar deels woonde (jawel…) We liepen dan vanuit zijn huis hiernaartoe, dus het voelde als een wijk!

Ga je wel meedoen aan de winactie als je ook zo’n fan bent? Ik zou het wel weten!

Nynke -

Ik herken mijzelf helemaal in jou verhaal, ook ik heb vijf maanden gestudeerd en gewoond in zuid Afrika. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan mijn geweldige tijd in Port Alfred denk. De warmte van de bevolking, het positivisme en de Ubuntu. Ik ben echt weer toe aan aan de warme deken van SA, dus het zou fantastisch zijn om weer terug te gaan. Mijn verborgen parel is Mpande, een onontdekt plaatsje in de wild coast. Er is hier helemaal niks, geen bereik, elektriciteit en winkels. Wat je hier wel hebt? spectaculaire uitzichten; als je in het goede seizoen zit kun je tijdens je ontbijtje genieten van walvissen en dolfijnen, ontspanning, bijna een privé strand (op de koeien na) en een geweldige backpackers waar je allerlei leuke activiteiten kan doen. Ik ben verkocht!

Marte

Marte -

Wauw Nynke, dat klinkt zo fantastisch en inderdaad zo herkenbaar :)
Ik ben zo dankbaar voor de periode die ik daar heb mogen hebben. Tegelijkertijd is die heimwee hetgeen wat het leven in Nederland soms wel wat moeilijker maakt, vind ik; ik wil continu terug!

Comments are closed.