Sinds ik heb besloten enkel fair fashion te kopen, is mijn shopgedrag behoorlijk veranderd. Eerlijke kleding is logischerwijs duurder (want: eerlijke lonen), dus ik kan minder kopen van mijn geld, wat weer betekent dat ik kieskeuriger moet zijn. Dus geen miskopen meer, ik wil alleen maar prachtstukken om mijn garderobe uit te breiden. Daarom wil ik precíes weten welke kleuren mij het allerbeste staan. Tijd voor een kleuranalyse dus! Eigenlijk gewoon ter bevestiging, want ik weet natuurlijk alláng dat ik – groene ogen, gelige huid, bruin haar- een 100% warm herfsttype ben.

Toch?  

Zonder make-up en mijn haar met, zoals gevraagd, minstens een centimeter uitgroei, vertrek ik naar Eindhoven. De kleurstudio waar ik naartoe ga, werkt met het Colour Me Beautiful systeem. Dit systeem gaat verder dan de bekende vier seizoenen; deze worden wel als basis gebruikt, maar aangevuld met andere elementen.

moderne hippies kleuradvies-1

Eerst wordt gekeken naar zes kleurdominanties. Wat staat je beter:

 • warm of koel?
 • donker of licht?
 • helder of gedempt?

Op basis hiervan zijn 12 kleurtypes ontwikkeld, met het onderstreepte kenmerk als het belangrijkste:

 1. Warm Spring (warm, licht, helder)
 2. Light Spring (warm, licht)
 3. Bright Spring (warm, helder)
 4. Cool Summer (koel, licht, gedempt)
 5. Light Summer (koel, licht)
 6. Soft Summer (koel, gedempt)
 7. Warm Autumn (warm, donker, gedempt)
 8. Dark Autumn (warm, donker)
 9. Soft Autumn (warm, gedempt)
 10. Cool Winter (koel, donker, helder)
 11. Dark Winter (koel, donker)
 12. Bright Winter (donker, helder)

Farbtypen_12er_intro_k-1 (1)

I know, het is nog net geen rocketscience. Gelukkig ben ik bij een deskundige! Mijn haar wordt strak achterover vastgezet, zodat mijn uitgroei duidelijk zichtbaar is. Dat is tenslotte de echte ikAls basis krijg ik een grote witte doek over mijn bovenlichaam. Daarop een kleinere doek, in de één na de andere kleur. De styliste raast door de kleuren heen, duidelijk iemand die al 30 (!) jaar in het vak zit.

moderne hippies kleuradvies-1-2

Processed with VSCO with c3 preset

En dan, langzaam, worden mijn ogen geopend.

De doeken in warme kleuren maken me grauw, kleurloos en oud. Mijn tanden lijken geler en de donkere kringen onder mijn ogen vallen extra op. Ik zie er bijna ziekelijk uit. De koele kleuren daarentegen, halen meteen alle kleur weer terug. Mijn oogwit en tanden lijken witter, mijn ogen groener en mijn huid stralender.

OMG. Heb ik dit nu mijn HELE leven verkeerd gedaan?

Euh…. ja.

De conclusie van de kleurstyliste: ik ben hartstikke Cool Summer, maar ik máák mezelf warm. Door mijn haar roodbruin te verven, bruine make-up te gebruiken en gouden sieraden en warmkleurige kleding te dragen: okergeel, olijfgroen, camel, steenrood. Ai. Wat ik wel moet dragen? Matzilveren sieraden, grijs/taupe/roze make-up en blauwe (van licht tot kobalt), framboosroze en dennengroene kleding.

De volgende dag verf ik meteen mijn haar koelbruin: exact dezelfde kleur als mijn eigen haar. Het staat inderdaad goed en ik denk aan wat de kleurstyliste zei: “Moeder Natuur geeft je kleuren die je écht het allermooist staan!”

moderne hippies kleuradvies-1-4

Maar met een nieuwe haarkleur ben ik er nog lang niet, want zie hierboven: de huidige staat van mijn kledingkast. Warme herfstkleuren en… nóg meer warme herfstkleuren. Precies wat me dus niet goed staat. Kopen, anyone? 😉 Ik heb namelijk wat geld nodig voor een nieuwe -tweedehands- garderobe…

Liefs, Suus

Ik heb de kleuranalyse laten uitvoeren bij Studio Kleur en zelf betaald.

Zoë deed vorig jaar een kleuranalyse. Zij is een heel ander kleurtype dan ik! Haar verhaal lees je hier. 

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.