Report // Ik deed een kleuranalyse en was in shock

Sinds ik heb besloten enkel fair fashion te kopen, is mijn shopgedrag behoorlijk veranderd. Eerlijke kleding is logischerwijs duurder (want: eerlijke lonen), dus ik kan minder kopen van mijn geld, wat weer betekent dat ik kieskeuriger moet zijn. Dus geen miskopen meer, ik wil alleen maar prachtstukken om mijn garderobe uit te breiden. Daarom wil ik precíes weten welke kleuren mij het allerbeste staan. Tijd voor een kleuranalyse dus! Eigenlijk gewoon ter bevestiging, want ik weet natuurlijk alláng dat ik – groene ogen, gelige huid, bruin haar- een 100% warm herfsttype ben.

Toch?  

Zonder make-up en mijn haar met, zoals gevraagd, minstens een centimeter uitgroei, vertrek ik naar Eindhoven. De kleurstudio waar ik naartoe ga, werkt met het Colour Me Beautiful systeem. Dit systeem gaat verder dan de bekende vier seizoenen; deze worden wel als basis gebruikt, maar aangevuld met andere elementen.

moderne hippies kleuradvies-1

Eerst wordt gekeken naar zes kleurdominanties. Wat staat je beter:

 • warm of koel?
 • donker of licht?
 • helder of gedempt?

Op basis hiervan zijn 12 kleurtypes ontwikkeld, met het onderstreepte kenmerk als het belangrijkste:

 1. Warm Spring (warm, licht, helder)
 2. Light Spring (warm, licht)
 3. Bright Spring (warm, helder)
 4. Cool Summer (koel, licht, gedempt)
 5. Light Summer (koel, licht)
 6. Soft Summer (koel, gedempt)
 7. Warm Autumn (warm, donker, gedempt)
 8. Dark Autumn (warm, donker)
 9. Soft Autumn (warm, gedempt)
 10. Cool Winter (koel, donker, helder)
 11. Dark Winter (koel, donker)
 12. Bright Winter (donker, helder)

Farbtypen_12er_intro_k-1 (1)

I know, het is nog net geen rocketscience. Gelukkig ben ik bij een deskundige! Mijn haar wordt strak achterover vastgezet, zodat mijn uitgroei duidelijk zichtbaar is. Dat is tenslotte de echte ikAls basis krijg ik een grote witte doek over mijn bovenlichaam. Daarop een kleinere doek, in de één na de andere kleur. De styliste raast door de kleuren heen, duidelijk iemand die al 30 (!) jaar in het vak zit.

moderne hippies kleuradvies-1-2

Processed with VSCO with c3 preset

En dan, langzaam, worden mijn ogen geopend.

De doeken in warme kleuren maken me grauw, kleurloos en oud. Mijn tanden lijken geler en de donkere kringen onder mijn ogen vallen extra op. Ik zie er bijna ziekelijk uit. De koele kleuren daarentegen, halen meteen alle kleur weer terug. Mijn oogwit en tanden lijken witter, mijn ogen groener en mijn huid stralender.

OMG. Heb ik dit nu mijn HELE leven verkeerd gedaan?

Euh…. ja.

De conclusie van de kleurstyliste: ik ben hartstikke Cool Summer, maar ik máák mezelf warm. Door mijn haar roodbruin te verven, bruine make-up te gebruiken en gouden sieraden en warmkleurige kleding te dragen: okergeel, olijfgroen, camel, steenrood. Ai. Wat ik wel moet dragen? Matzilveren sieraden, grijs/taupe/roze make-up en blauwe (van licht tot kobalt), framboosroze en dennengroene kleding.

De volgende dag verf ik meteen mijn haar koelbruin: exact dezelfde kleur als mijn eigen haar. Het staat inderdaad goed en ik denk aan wat de kleurstyliste zei: “Moeder Natuur geeft je kleuren die je écht het allermooist staan!”

moderne hippies kleuradvies-1-4

Maar met een nieuwe haarkleur ben ik er nog lang niet, want zie hierboven: de huidige staat van mijn kledingkast. Warme herfstkleuren en… nóg meer warme herfstkleuren. Precies wat me dus niet goed staat. Kopen, anyone? 😉 Ik heb namelijk wat geld nodig voor een nieuwe garderobe…

Liefs, Suus

Ik heb de kleuranalyse laten uitvoeren bij Studio Kleur en zelf betaald.

Hier vind je al onze fair en tweedehands fashion artikelen!
Zoë deed vorig jaar een kleuranalyse. Zij is een heel ander kleurtype dan ik! Haar verhaal lees je hier. 

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

 

7 reacties

Marieke | Bluebell Forest -

Jeetje wat een ontdekking zeg haha. Nu wordt ik wel heel nieuwsgierig of ik het wel goed doe.. ik moet eerlijk zeggen dat ik veel kleuren uit verschillende paletten in mijn kledingkast heb hangen haha,

Iris -

Ik las je intro en was meteen mega benieuwd. Ik heb dit namelijk ook gehad, maar dan precies andersom! Ik dacht altijd dat zachte, koele tinten mij mooi stonden. Al mijn sieraden zijn zilver. Tot ik ineens ontdekte dat ik – ondanks mijn blonde haar en van nature lichte, maar wel gelige, huid – een warm herfsttype ben! Ik ben nu al een tijdje bezig met de koele tinten eruit werken, gouden/bronzen sieraden inslaan en kledingstukken in warme kleuren verzamelen:) Maar het kost wel wat tijd en geld, haha. Wel super fijn om te weten wat je echt goed staat! Ik heb overigens ook veel wit & zwart in mijn kast, van die kledingstukken die je volgens iedereen “moet hebben”, maar mij eigenlijk helemaal niet staan (lees: bleek maken!) Een kleuranalyse zou verplicht moeten zijn;)

Iris -

Dus mocht je een kastopruiming doen, let me know! Haha:)

Hermien - KouweKleren -

Haha nou, kok maar door met die garderobe! Zoiets kan echt veel inzicht geven he? Nu rustig ombouwen. Veel plezier! Zijn het ook wel kleuren die je mooi vindt? Dat is ook niet onbelangrijk.

Suus -

Hi Hermien! Ja, wat een eye-opener zeg! Maar jij bent dus wel warm herfst? :-) Ik vind het wel mooie kleuren, maar moet wel heeeeeel erg wennen haha. Ik merk dat ik nog steeds automatisch naar okergeel en steenrood grijp haha. Fijne dagen! Liefs

Mariëlle -

Wat super grappig, ik dacht al hey volgens mij zit er zo’n studio echt vlakbij mij. En zo te zien ben je daar ook geweest 😀 Ik struggle al lang met mijn kledingstijl, niet alleen qua stijl maar dus ook qua kleur. Dit ga ik zeker onthouden, super leuk!

Suus -

Haha, dat is toevallig! Ik vond het een fijne studio met professioneel advies. Fijne dagen Marielle! x

Reageer ook