Als iemand mij vraagt welke vakantie ik zou aanraden, zeg ik zonder twijfel: de Garden Route in Zuid-Afrika. Ik heb ‘m inmiddels twee keer mogen doen, en ik zou ‘m zó nog een keer doen. In het meest ontwikkelde stuk van Zuid-Afrika rijd je via prachtige panoramische routes door het wilde, groene leven van Zuid-Afrika, vind je ontspanning, zie je olifanten, zebra’s en leeuwen, drink je heerlijke wijn en kan je avontuur na avontuur beleven. Als je de beste kant van Zuid-Afrika wilt zien, raad ik je aan om de Garden Route te doen en er een weekje Kaapstad aan vast te plakken.

Vandaag geef ik je negen tips voor de Garden Route (+ mijn lievelingsfoto’s en enkele briljante homemade gifjes)!

1. Vlieg naar Port Elizabeth & rijd terug naar Kaapstad (of andersom)

Tussen Kaapstad en Port Elizabeth bevindt zich 800 kilometer aan prachtige wegen. Het slimste is om te bedenken of je vanuit Kaapstad wilt beginnen, of eerst naar Port Elizabeth vliegt en vervolgens terugrijdt. Beide opties zijn natuurlijk meer dan prima. Als je vanuit Kaapstad begint, leer je eerst de wijnregio kennen. Als je in Port Elizabeth begint, leer je eerst het wilde leven van het land kennen door een bezoek te brengen aan Addo Elephant Park. Hierdoor heb je gelijk een ‘Afrika-gevoel’! Daarom zou ik adviseren om voor de laatste optie te gaan. Ben je op zoek naar tickets? Check South African Airways. Goedkopere (evenals prima) airlines zijn FlySafair en Mango.

Ben je alleen en/of ga je backpacken? Pak de Baz Bus, een flexibele hop-on hop-off service.

Dit is Kaapstad!

Zuid-Afrika Garden Route Tips Roadtrip

2. Bezoek Addo Elephant Park

Addo Elephant Park is het derde grootste nationale park van het land en perfect voor een safari. Alle dieren kunnen door het hele Addo Elephant Park vrijuit rondlopen en bewegen. Juist daardoor kom je de dieren elke dag op een andere plek tegen. Wees niet bang om met je eigen auto het park te betreden! De eerste keer dat ik dit deed voelde het heel gek en bijna onveilig. Het is echter hartstikke normaal om te doen; de dieren herkennen ‘auto’s’ – geen mensen – waardoor je nooit aangevallen zal worden. Mits je uitstapt. Het is raadzaam een game drive te doen op tijdstippen dat het park niet geopend is, bijvoorbeeld bij zonsopgang of -ondergang. Op dit soort tijdstippen zijn er geen andere auto’s in het park en loopt het wilde leven nog meer rond. De kans dat je een dier ziet, is daardoor extra groot. Bij de sundowner game drive krijg je vaak ook nog een drankje en een snack, en dat maakt het geheel extra sfeervol.

Tip: slapen in het park kan en is erg leuk.

addo-elephant

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Addo

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Addo 2

3. Doe de bungy @ Bloukrans

Ben je een echte daredevil? Stop dan bij Face Adrenalin in Bloukrans om de hoogste bungyjump van de wereld te gaan doen! Onderweg naar de bungy rijd je door een prachtig natuurgebied, door groene landschappen, diepe kloven en hoge bergpassen die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Voordat je het doorhebt rijd je over de brug waar je zo vanaf gaat springen… Zelf springen kost slechts 850 rand, maar als niet-springer kun je ook meelopen en de springer supporten voor 120 rand. Geloof mij: alleen de wandeling onder de brug is al even slikken! Vergeet niet de video en foto’s te kopen voor epic beelden achteraf.

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Bungy Bloukrans

bungy-jump-south-africa

4. Vaar & hike in Knysna

Zeil over de prachtige Knsyna lagoon en/of pak een veerboot richting het Featherbed Nature Reserve. Het is alleen per boot mogelijk om in dit reservaat te komen. De boot vertrekt bij de ferry niet ver van het Waterfront. De excursie duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur waarbij je per trein naar boven wordt genomen en wandelend terug kan gaan.

Update: In 2017 is Featherbed Nature Reserve helaas afgebrand door een bosbrand. Het gebied is nu aan het herstellen en weer open sinds november 2018. 

Zuid-Afrika Garden Route Tips Knysna

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Wilderness 2

5. Ga Wilderness in

Praktisch ieder stadje dat je onderweg zou kiezen (Plettenberg Bay, Sedgefield, Victoria Bay) heeft zijn eigen sfeertje en is werkelijk prachtig. Specifiek ben ik fan van de Wilderness area. Dit gebied maakt, net als de meren van Knysna het Tsitsikamma National Park, sinds 2011 deel uit van het Garden Route National Park. Zorg er in ieder geval voor dat je een dag of twee uittrekt om in Wilderness de natuur in te gaan. Een prachtig gebied is bijvoorbeeld Ebb-and-Flow Rest Camp. Hier kan je bij Eden Adventures een kano huren en door de jungle varen. Na een uur kan je je boot aanmeren en hiken naar twee watervallen en daarin zwemmen!

Tip: hostel Afrovibe heeft een heel relaxte sfeer en een perfect blote-voetjes-in-het-zand-restaurant-aan-het-strand. Bovendien is het strand extreem rustig.

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Sedgefield

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Wilderness

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Watervallen Wilderness

6. Zwem en surf in Victoria Bay

Victoria Bay staat bekend als surferswalhalla en kan ook een fijne uitvalsbasis zijn om de rest van de omgeving te ontdekken. Mis de spot niet vanwege de fijne vibes. Zelf geen surfer? Geen probleem. Je vindt er zo ongeveer het mooiste natuurlijke zwembad ter wereld!

Tip: slaap hier in hostel (eerder-hotel) Vic Bay Surfari of direct aan het strand bij Backpacker Beach Hostel. Hostels zijn van uitstekende kwaliteit in Zuid-Afrika en kosten erg weinig.

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Victoria Bay 2

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Victoria Bay

victoria-bay-swim

7. Rijd via Route 62 naar Kaapstad

De Route 62 – een route die loopt vanaf Tulbagh naar Uniondale langs de R60 en R62 – is één van de mooiste routes van de Westkaap. Pak dus niet de N2! Route 62 loopt namelijk tussen de vruchtbare wijnvelden en de drogere delen van de kleine Karoo. Onderweg zijn talloze excursies om te maken en leuke dorpjes om te bezoeken, zoals Robertson, Montagu en Swellendam.

Zuid-Afrika Garden Route Tips Route 62 - 1

road-62

8. Stop nog even in Stellenbosch of Franschhoek voor een wijntje

Je prachtige reis eindigen in Stellenbosch of Franschhoek is de kers op de taart. Nog een keer genieten van die prachtige uitzichten. Proosten op een prachtige reis. En uitkijken naar je avonturen in Kaapstad. Er zijn tig prachtige wijnboerderijen om te overnachten. Specifiek raad ik Delaire Graff Estate aan om te verblijven en wijn te drinken. Epic uitzicht, puur genieten.

Cheers bru!

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Stellenbosch

Stellenbosch wine

Zuid-Afrika Garden Route Tips Delaire Stellenbosch

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Stellenbosch 2

9. Kaapstad

Rond de Garden Route af door een paar dagen (liefst een week) door te brengen in Kaapstad. Voor alle tips rondom deze stad verwijs ik je graag naar deze pagina.

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Kaapstad

Zuid-Afrika Garden Route Tips - Zonsondergang

Have a blast!

Meer tips voor Zuid-Afrika:

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.