Een tijdje geleden hadden een vriendin en ik het over het smartphonegebruik en hoe normaal het eigenlijk is geworden om steeds maar bereikbaar te zijn. Kijk je even een paar uur niet op je telefoon en BAM! 150 nieuwe WhatsApp meldingen. Instant stress natuurlijk. Want op al die berichten moet je ook weer reageren.

Moe werden we van de eindeloze stroom aan berichten en vooral de hoeveelheid verloren tijd die er in gaat zitten. Tijd die we ook kunnen besteden aan het lezen van een goed boek, onze creativiteit, lekker dagdromen of gewoon eens een echt goed gesprek voeren. De online wereld lijkt af en toe wel belangrijker te zijn dan de offline wereld. Ben je eindelijk samen met je vrienden, zit je nog allemaal op je telefoon. Ga je uit eten met je lover, zit je vervolgens allebei naar je scherm te turen. Gezellig is anders.

Watskeburt with the world?!

Ik dacht terug aan mijn tijd in Australië toen ik 18 was, toen er nog helemaal geen smartphones bestonden. In veel gebieden was überhaupt niet eens bereik. Ik verstuurde af en toe een sms’je, belde mijn ouders eens in de 6 weken om een teken van leven te geven, stuurde oma een kaartje en bracht af en toe een uurtje door in internetcafés om vriendinnen te mailen. Heerlijk vond ik dat! Momenten uitkiezen om even online te zijn. Nu wordt er bijna van je verwacht dat je continu online bent, altijd en overal.

Een vriendin van me vertrok laatst op vakantie en liet bewust haar smartphone thuis, ze nam alleen een ouderwetse mobiel mee zodat ze kon sms’en. Even wennen was het wel, om niet continu alles te kunnen delen. Maar het gaf haar ook een bepaalde rust en ze leefde meer in het moment. Het deed me denken aan het social media detox project dat een vriendin en ik een tijd geleden startten.

Een maand lang kozen we ervoor om alleen bereikbaar te zijn via sms, telefoon en lekker ouderwets, via de post. We schreven brieven, verstuurden kaartjes en belden onze vrienden en vriendinnen op. Back to the old days! Tijd die we normaal besteedden aan nutteloos door Facebook scrollen, besteedden we nu aan anderen blij maken met een lief kaartje of andere dingen waar we anders ‘te druk’ voor waren. Efficiënt is het misschien niet, maar leuk is het wel. Vonden wij althans.

Wat we geleerd hebben van deze maand detoxen? Hoeveel tijd je eigenlijk over houdt voor andere dingen. Veel van onze vrienden waren blij verrast met onze kaartjes, maar sommige vonden het ook irritant. ‘Waarom ben je nou niet gewoon bereikbaar via WhatsApp, zoals iedereen?’ vroeg een van mijn vriendinnen. Veel kaartjes werden ook niet beantwoord, blijkbaar is men dus toch meer van the digital way. Ach ja! Ik blijf lekker kaartjes versturen uit alle hoeken van de wereld.

We zijn nu weer een tijd verder, maar af en toe denk ik nog weleens terug aan deze maand. Facebook heb ik inmiddels verwijderd van mijn telefoon en veel notificaties van apps heb ik uitgeschakeld, zodat ik alleen mijn berichten check wanneer ik dat wil. Maar bloggen en Instagrammen gaan gewoon door. Waarom? Omdat ik dat wél leuk vind!

Laten jullie je smartphone weleens thuis?

Liefs, Yasmin

Deze al gelezen? Telefoon Detox. 
Meer mindstyle artikelen vind je hier!

Je kunt Yasmin persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.