Als je nieuw bent met mediteren, is er een fantastische, moderne manier om het jezelf snel aan te leren: download een stel goede meditatie-apps! Er zijn tig goede, gratis apps, waardoor je de basis van mediteren onder de knie kan krijgen. Begrijp wel dat bijna iedere meditatie-app geld wil verdienen aan de app. De basis is meestal gratis, daarna moet je betalen. Wel handig: je kunt de app leren kennen en belangrijk: de stem die je begeleidt. Misschien vind je het dan wel de moeite waard om ‘m aan te schaffen. Het is persoonlijk welke bij jóu werkt, dus: download een paar en doe de test!
1. Headspace
Headspace is misschien wel dé oer-meditatie-app. Mensen die helemaal into meditatie zijn, kennen ‘m zeker. Het fijne aan Headspace is dat er een lekkere vleug moderniteit in verweven zit. En het design is prachtig.
De meditaties zijn in het Engels, en de introductie is ingesproken door de Britse Andy Puddicombe. (Je moet ervan houden.) Geen zweverige spa-muziek included.
Iedere sessie bij Headspace is tien minuten, waarvan de eerste tien dagen gratis zijn. Heel fijn aan Headspace is dat ze je ook meenemen aan de hand van animaties en video’s, waardoor ze laten zien hoe de geest werkt en hoe je kan zitten en ademhalen.
2. OMG I can meditate!
Hoe Amerikaans kan je het krijgen? Toch heb ik een bepaalde liefde ontwikkeld voor OMG, I can meditate! Persoonlijk vind ik deze dame een fijne, rustige stem hebben. De eerste week neemt ze je iedere dag mee en onderga je echt een ‘introductie’ voor meditatie. Alleen daarom is het al waard om even deze app te downloaden. Daarna, bij de betaalde editie, kan je per onderwerp (zoals: ‘better sleep’ of ‘stress less’) opnieuw een soortgelijk programma doen. Ook kan je dan allerlei soorten meditaties gericht op andere onderwerpen doen, zoals ‘relaxation’ ‘on the go’ of ‘happiness’. Fijn!
Nadeel: je moet je e-mailadres invoeren en krijgt daardoor shitloads aan meditatie-spam. Gebruik dus een e-mailadres dat je niet (veel) gebruikt óf meld je later weer af.
3. VGZ Mindfulness
Wat nou, een Nederlandse app? Jawel: de VGZ Mindfulness app! Zoals de naam aangeeft, is dit een app die je kan hélpen met mediteren, maar meer gericht is op mindfulness. Leuk aan deze app is dat je oefeningen kunt selecteren op basis van hoeveel minuten je eraan wilt spenderen en wat je doel (rust of helderheid) en wat je omgeving is (trein, werk of thuis). Heel handig als je in de trein zit en na een drukke dag werken écht even tot rust wilt komen. Oordopjes in en gáán.
Nadeel: weinig werkelijke meditaties, die je bijvoorbeeld 10-30 minuten kunt uitvoeren. Wél een uitstekende app om bewust te worden.
4. Stop, breathe & think
Deze app is niet alleen qua design mooi; het systeem is ook ‘even anders’. Hij vraagt namelijk: “how are you?”, gevolgd op een vragenlijst waarbij je invult hoe je je mentaal voelt, hoe je je fysiek voelt en hoe je je emotioneel voelt. De app rekent voor je uit wat voor meditatie bij je humeur past en geeft 3 suggesties. De één kort, de ander langer. Bovendien heeft het mooie extra’s, zoals korte teksten over leren mediteren en meditatie-sessies gericht op specifieke onderwerpen, zoals lekker in slaap vallen of bewustzijn van je ademhaling.
Extra fijn: de play-knop zegt “Ready when you are”. Ik word er altijd gelijk rustig van. Ook krijg je stickers, nadat je bepaalde meditaties hebt voltooid. Als je invult hoe je je ná de meditatie voelt, kan je uiteindelijk je eigen progressie zien in de statistieken. O ja: én hij laat zien hoeveel mensen op dat moment aan het mediteren zijn. Hoe cool is dat?
Ook hier kan je uiteindelijk betalen voor grotere programma’s, maar je bent voorlopig wel even zoet met de gratis opties.
5. Calm
Calm heeft, zoals veel meditatie-apps, een programma van 7 dagen voor de beginner – gevolgd op programma’s waar je voor kan betalen. In essentie weer handig om de basis van meditatie mee onder de knie te krijgen. Bovendien heb je bij de begeleide meditaties de keuze tussen 3 tot 30 minuten; handig! Maar als je op zoek bent naar nét iets meer, is Calm handig omdat het ook ‘Scenes’ en ‘Unguided meditation’ heeft. De scenes bevatten geluiden van de natuur, en kan je gebruiken in een meditatie waarbij je niet begeleid wilt worden. Bij de niet-begeleide meditaties, kan je wel een bel aanzetten, die iedere zoveel minuten afgaat, waardoor je niet kan afdwalen en je in het nu houdt.
Let wel: puur mediteren is, mijns inziens, écht stil zijn en luisteren naar je eigen bewustzijn – niet meegenomen worden in die van een ander. Een goed bruggetje om in stilte te leren mediteren is daarom de Calm app.
Geleide meditaties, zoals ze in apps worden gegeven, zijn namelijk vaak een vorm van mindfulness. Ze kunnen je bewust maken van bepaalde dingen, maar je wordt in de basis meegenomen door een andere stem. In essentie vragen ze wel dingen die je tijdens een stille meditatie ook mee kan nemen; de kunst is daarna om het dus ook in stilte, zelf, te proberen. Daar later meer over.
Het is Meditation Monday! Heb je de andere artikelen gemist? Check dan:
- Intro: Meditatie voor beginners
- 7 x wat levert meditatie op?
- Hoe leer ik mediteren?
- Of check de tag ‘meditatie‘ voor meer!
Zie ik je volgende week?
Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.