Het is eind november en een waterig herfstzonnetje verlicht het imposante Eemklooster in Amersfoort. Wat een mooie plek voor mijn plannen deze dag: onthaasten en reflecteren. Naar binnen keren en weer verbinding zoeken met mezelf.

In stilte.

Anouk en Jeffrey van VolBewust Mindschool organiseren meditatiecursussen en stiltedagen. Zij vinden dat het gezond houden van de geest net zo normaal zou moeten zijn als dat van het lichaam. Juíst als je een druk en hectisch leven hebt. Hun stiltedag is bedoeld om te ontprikkelen, te vertragen en weer met een heldere blik naar je gedachten te kijken. Ik ben benieuwd…

DSC03339

DSC03365 2

DSC03301

Het is vijf voor tien dus ik kan me nog net voorstellen aan de andere deelnemers. Allemaal dertigers, in comfy kleding en met een nieuwsgierige, open blik. Anouk vertelt ons wat de bedoeling is deze dag: zo weinig mogelijk afleiding, dus niet spreken, geen gebaren, geen beeldschermen, niet lezen, geen muziek. Maar vervelen zullen we ons niet, want er is een vol, maar interessant programma.

Om te kunnen aarden, starten we met een bodyscan. De fijne stem van Anouk brengt ons langzaam uit het hoofd en in ons lichaam. We gaan met volle aandacht langs elk deel van ons lijf. Alle sensaties die we voelen, observeren we, zonder oordeel en zonder er verder over na te denken. Accepteren wat er is.

Tijdens de meditaties deze dag maakt mijn hoofd overuren. Gedachten tollen over elkaar heen. Ik kan gewoon niet stoppen met nadenken. Tot Anouk me vanuit deze kolkende gedachtenrivier weer de kant op trekt en zegt: “Je hébt gedachten, je bént ze niet. Laat ze los en zie ze wegstromen. Vrijheid is jezelf leren kennen achter de gedachten die je identificeert als jezelf, maar het niet zijn.”

Hoe druk het vóór de meditaties in mijn hoofd was, zo rustig is het erna. Ik besef beter wat ik echt belangrijk vind, waar ik mijn prioriteiten zou moeten leggen (maar helaas niet leg) en waar ik gelukkig van word. Ik schrijf de ene na de andere bladzijde van mijn boekje vol met gestructureerde gedachten en nieuwe inzichten.

DSC03317

DSC03314

DSC03319-2

DSC03328 2

DSC03338

Na de geweldige vega(n) lunch (alleen al voor het eten kom ik weer terug!) neemt Jeffrey ons mee naar buiten voor een stiltewandeling door het bos dat het klooster omringt. “Luister naar alle geluiden, kijk goed om je heen, voel de grond waarop je loopt.”

En het blijkt maar weer dat als we niet chitchatten, onze zintuigen veel meer open lijken te gaan. Ik zie ineens de enorme omvang van de bomen, voel hoe zacht de bladeren onder mijn schoenen zijn en ik ben me heel bewust van de zonnestralen op mijn gezicht.

DSC03341

DSC03302

En dan is na een fijne yin yogales de stilte voorbij en mogen we weer praten. Ook al was het maar acht uur zonder, het voelt toch wat onwennig. We delen, bijna fluisterend, onze ervaringen en de meeste komen overeen: de stilte was totaal niet ongemakkelijk, maar juist heel fijn. Wat zeggen mensen eigenlijk onnodig veel tegen elkaar. Wat zijn er ont-zet-tend veel prikkels in de buitenwereld en wat geeft het rust om deze soms niet te voelen.

Maar vooral: wat was het lekker, zo’n dag voor en met jezelf.

Liefs, Suus

De volgende stiltedagen van VolBewust Mindschool zijn op 16 februari en 22 maart 2020 en kosten 75 euro, inclusief alle activiteiten en eten. Enthousiast geworden? In het najaar van 2020 organiseren ze ook een meerdaagse stilteretraite!

Lees ook:

Check hier al mijn artikelen.
Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.