Moin, moin! Hamburg – een van de tofste steden van Duitsland, maar toch nog relatief onbekend. Daarom dés te meer de moeite waard een weekendje naartoe te gaan. Wij zochten de fijnste adresjes voor je uit om te slapen, shoppen, eten én doen.

1. Slapen doe je in: het 25hours Hotel

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 1

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 2

Bij het 25hours Hotel zit je eigenlijk altijd wel goed: je vindt hier een ideale mix van een ‘klassiek hotel’ met een super moderne touch. In Hamburg zijn er drie: eentje in het gezellige wijkje Ottensen en twee in de moderne Hafencity, waar de kamers zijn ingericht op alles rondom de ‘havenstad’. En ook daar bevind je je op loopafstand van hartje centrum. De restaurants ín de hotels – NENI en heimat – zijn ook echte aanraders overigens.

2. Shoppen doe je in: Schanze

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 3

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 4

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 5

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 6

De beste wijk om te shoppen is Sternschanze, in de volksmond ook wel ‘Schanze’ genoemd. Het wijkje bestaat maar uit enkele straten, maar je kunt hier prima een middagje spenderen. Persoonlijke favorietjes zijn Love Stories, Kauf Dich Glucklich (die je op dit kleine stukje driemaal vindt!) en Granit. Overigens is dit ook dé wijk om ’s avonds drankjes te doen of te gaan stappen. Om de hoek vind je bijvoorbeeld de bunker Uebel und Gefährlich, waar je ’s avonds lekker uit je pannetje kan gaan.

3. Koffie drinken doe je in: Café Komood

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 8

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 9

In het Karolinenviertel is eind 2018 een schattig koffietentje geopend: Café Komood (oftewel: Café ‘Gezellig’ in het Nederduits!). Te midden van originele plekjes om te shoppen, kun je hier terecht voor je koffiebreak, focaccia, soep, gebak of andere snacks. Piepklein, maar daarom extra charmant.

Marktstraße 12, Hamburg
Website: www.cafekomood.de

4. En nog meer koffie drinken doe je in: Törnqvist

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 19

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 20

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 21

Een persoonlijk favorietje voor een koffie van bijzonder goede kwaliteit is Törnqvist. Hier geniet je echt van je koffie – zó goed. Daarnaast is het -in de toch wat rommelige stad- lekker clean, wit en minimalistisch. Ook zijn er maar weinig plekjes waar ik even m’n laptop kan openen om te werken, maar hier kan dat wél. Saillant detail: de eigenaar heeft de zaak vernoemd naar z’n oma, die gek was op een goede kop koffie. Lief!

Pferdemarkt 12, Hamburg
Meer info: www.tornqvistcoffee.com

5. Eten doe je in: Bullerei

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 10

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 11

In deze oude slachthal (tja, daar moet je maar niet te lang over nadenken als je er comfortabel wilt genieten van je eten) in het gezellige wijkje Schanze vind je Bullerei – één van de leukste restaurants van de stad. Leuk detail: de tafels zijn van Piet Hein Eek. Op de menukaart vind je een fijne combinatie aan moderne Duitse en Zuid-Europese gerechten. Mocht je alleen overdag kunnen, dan is het voorste gedeelte open voor lunch.

Lagerstraße 34b, Hamburg
Website: www.bullerei.com

6. Eten doe je in: NENI

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 14

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 16

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 17

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 18

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 15

In hetzelfde gebouw als het 25Hours Hotel Hafenambt vind je één van mijn favoriete restaurants: NENI. NENI staat voor Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan – de zonen van chef Haya Molcho. Ze laat daarmee direct de filosofie van het restaurant zien: ‘family first’. Met je familie (en vrienden) eet je zoveel mogelijk gezellig samen en deel je natuurlijk je eten. Het eten wordt hier dus ook altijd midden op tafel gezet – dat staat bij dit restaurant centraal. Op de menukaart vind je een mix aan eclectische, oosters Mediterraanse gerechten met enkele typische Noord-Duitse tintjes.

Osakaallee 12, Hamburg
Meer info vind je op: www.nenihamburg.de

7. Naar de bios: Zeise Kinos

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 12

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 13

In het leuke wijkje Ottensen vind je de prachtige voormalige scheepspropellerfabriek Theodor Zeise, die in 1988 werd omgebouwd tot modern cultuurcentrum. Je kunt niet alleen de toffe industriële architectuur bewonderen, je vindt hier ook restaurant Eisenstein, eetcafé Filmhauskneipe, galeries, winkeltjes én een bioscoop. En als je er toch bent, is die laatste wel eentje die je wilt bezoeken. Let alleen wel op dat de meeste films in het Duits zijn.

Friedensallee 7-9, Hamburg
Website: www.zeise.de

8. Een stukje natuur vind je in: Planten un Blomen

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 28

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 27

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 29

Wist je dat Hamburg de groenste stad van Duitsland is? De stad is misschien dan wel op het eerste gezicht rauw en industrieel, maar midden in de havenstad kun je nog veel groene plekken vinden. Eén daarvan is Planten un Blomen – een prachtig park waar je makkelijk een paar uur kunt rondwandelen. Je vindt hier onder andere een Japanse tuin en een botanische tuin (die je gratis in kunt – yay!).

Marseiller Straße, Hamburg
Website: www.plantenunblomen.hamburg.de

9. Een concert bezoek je in: de ElbPhilharmonie

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 22

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 30

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 23

Eén van de nieuwe trekpleisters en het culturele boegbeeld van de stad is de ElbPhilharmonie. Hier vind je drie concertzalen, een plaza in de nok met 360 graden uitzicht, 45 woningen, een restaurant en een hotel. Architecten Herzog & de Meuron hebben met dit pareltje de stad nieuwe charme gegeven. Sowieso de moeite waard om langs te lopen of een concertje, diner of een unieke overnachting te boeken.

Platz der Deutschen Einheit 1, Hamburg
Website: www.elbphilharmonie.de/en/

10. Vliegen, met de trein of met de bus

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 24

Binnen een uur vliegen bevind je je in Hamburg. KLM biedt vluchten aan, maar goedkope deals vind je wekelijks via Eurowings. Duurzamer reizen doe je per trein en kan ook goedkoop zijn, als je er op tijd bij bent. Boek bij NS International je ticket en je bent binnen 5 uur op bestemming. Het goedkoopste alternatief is de FlixBus, die je voor een paar tientjes binnen 6 uur naar Hamburg brengt. Ook kan je op BlaBlaCar kijken of je met iemand mee kunt rijden.

Tips voor Hamburg x Moderne Hippies 25

Veel plezier! Laat je me weten welke tips je hebt bezocht?

 Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram.