Op zoek naar een plekje waar je even helemaal lekker op kan laden in vredige natuur? Als je van slow travel houdt, dan is de Franse regio Bretagne wellicht wel je volgende go-to bestemming. Je bereikt de regio vanuit Nederland binnen een dag en kunt er vervolgens heerlijk tot rust komen. Je vindt er namelijk paradijselijke eilanden, verborgen baaien en ruige rotsen. Bovendien biedt de regio duizenden kilometers aan fiets- en wandelpaden. In dit artikel delen wij 5 tips met je die goed zijn voor lichaam én geest en die je get-away helemaal af zullen maken.

1. Suppen langs de Roze Granietkust

© Lamoureux Alexandre
© Alexandre Lamoureux
© Lamoureux Alexandre
© Alexandre Lamoureux

Van Bréhat tot Trébeurden, ten noorden van Lannion, ligt de Roze Granietkust die beroemd is door zijn kleurige rotsen in bijzondere vormen van meer dan 300 miljoen jaar oud. Het is een waar paradijs voor wandelaars en vogels. De GR©34, die het spoor volgt van de vroegere douaniers, is de meest geliefde langeafstandsroute om de Roze Granietkust te ontdekken. (Mocht je meer willen wandelen: de GR©34 is in totaal 1800 kilometer lang en is zó gevarieerd, dat je je geen moment zult vervelen.) Naast een wandeling in dit gebied, is het ook een echte aanrader om met een stand up paddle board langs de kust te peddelen en zo te genieten van de overweldigende natuur.

2. Slapen in een boomhut

 © Alexandre Lamoureux
© Alexandre Lamoureux
 © Emmanuel Berthier
© Emmanuel Berthier
© Emmanuel Berthier
© Emmanuel Berthier

Wil je je een nacht lang terugtrekken uit de wereld? De boomhut van Le Jardin de Pierre aan de Côte du Goëllo is de hoogvlieger onder de bijzondere accommodaties in de Bretagne. Hij gaat op in zijn omgeving en op een paar meter boven de grond, in een oase van rust, heb je hier het gevoel even helemaal weg te zijn.

3. Zonnebaden in de Archipel van Glénan

© Berthier Emmanuel
© Emmanuel Berthier
© Job Nicolas
© Nicolas Job
© Derennes Yannick
© Yannick Derennes

Wie had dat verwacht? Kristalhelder water en witte zandstranden – gewoon in Frankrijk. De Archipel van Glénan zijn zeven eilandjes rond een binnenzee, waardoor het veel wegheeft van het paradijselijke landschap van een tropisch land. Bovendien is er geen luchtvervuiling en beschikt het gebied over een sterk gevarieerd ecosysteem. Extra bijzonder: als je hier gaat duiken, kan je een reuzenhaai voorbij zien komen. De haai kan soms wel 7 meter lang zijn, maar no worries: hij is ongevaarlijk omdat hij alleen van plankton houdt.

Saillant detail: de narcis van Glénan is typisch voor deze archipel. Omdat de narcis in de jaren ’50 met uitsterven werd bedreigd, is op het eiland een beschermd natuurgebied gecreëerd. Breng tussen april en juni een bezoek aan dit natuurgebied, de narcissen staan dan namelijk in volle bloei.

4. Tuinen en tropische kassen in Brest

© Mathieu le Gall
© Mathieu le Gall
© Charlotte Disez
© Charlotte Disez
© Charlotte Disez
© Charlotte Disez

Bretagne bezit een grote verscheidenheid aan tuinen en parken. Door de eeuwen heen hebben ontdekkingsreizigers en zeelui uit alle windstreken planten en bomen naar Bretagne gebracht. De nieuwkomers doen het goed omdat het klimaat zacht is en de bodem gunstig.

Niet ver van het centrum van Brest, in de Vallon du Stang-Alar, ligt het Conservatoire botanique national de Brest, waar men zich al meer dan 40 jaar inzet voor bedreigde soorten van over de hele wereld – zoals heidesoorten, bamboe, sequoia, eucalyptus, hibiscus en boomvarens. Ze komen uit Bretagne zelf, maar ook uit Amerika, van Mauritius en de Canarische eilanden. Wanneer je Bretagne ook bezoekt: hier kan je het hele daar genieten van de planten en kennis opdoen over de geschiedenis en de kwetsbare schoonheid van het plantenrijk.

5. Ervaar het mysterie van de megalieten

© Alexandre Lamoureux
© Alexandre Lamoureux

Alhoewel Stonehenge waarschijnlijk het bekendste megalithische monument is, is Carnac in Bretagne ongetwijfeld het dichtst bebouwde megalithische heiligdom ter wereld. Voor je portie mysterieuze ‘magie’ raden we dan ook zeker aan hier een bezoekje te brengen. Het is zo’n typisch plekje waar je je bijzonder nietig voelt; opeens word je door grote granietblokken geconfronteerd met 7000 jaar geschiedenis. De verhalen en legenden die erbij horen, prikkelen de nieuwsgierigheid, of je nu klein bent of groot.

Voor meer info over deze prachtige regio kijk je op de site van het Frans Bureau voor Toerisme en www.bretagne-vakantie.com.

Duurzaam reizen - banner

Meer inspiratie opdoen in het kader van duurzaam reizen?
Lees dan ook:

Je kunt Moderne Hippies volgen op FacebookInstagram en Pinterest.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Feel Bretagne.
Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken?
Stuur ons dan gerust een mailtje.