Toen Amsterdam tijdens de Middeleeuwen nog een dorp was waar niks te beleven viel, waren de negen Hanzesteden in het oosten van het land the places to be. Toen om de scheepshandel en de keiharde dukaten, nu om de monumentale panden,  de bijzondere winkels en de theaterfestivals, zoals Zwolle Unlimited en Deventer op Stelten (my favorite!). Dit jaar organiseert Kampen van 15 tot en met 18 juni zelfs de Internationale Hanzedagen: vier dagen lang muziek, kunst, feest en theater. Ik mocht alvast een voorproefje nemen en ging op zoek naar de hippie hotspots van de twee grootste Hanzesteden: Zwolle en Deventer!

1. De mooie straatjes

Dat de Hanzesteden welvarend waren, is te zien!  Via kronkelstraatjes en onder poortjes door loop je langs delen van imposante stadsmuren, sierlijke handelshuizen en stervormige stadgrachten. Tussen als die historische plekjes is zelfs écht unieke moderne kunst te spotten: de vingerafdrukken van 2300 willekeurige inwoners van Deventer zijn gescand, vergroot, vereeuwigd in aluminium en sieren nu het gemeentehuis.

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 002

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 001

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 002a

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 004a

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 003

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 002c

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 002b

2. Museum de Fundatie – Zwolle

Hoewel Museum de Fundatie zelf de koepel op het dak ‘Het Oog’ noemt, staat het bij de Zwollenaren beter bekend als ‘de UFO’. Hoe dan ook, het bijzondere gebouw valt zeker op. I like! En de huidige expositie al helemaal: Leap of Faith van Joseph Klibansky. Remember the name. 

Levensgrote sculpturen, gepolijst brons, nieuwe (!) kleuren en alles uitgevoerd tot in perfectie. Klibansky’s werk is superindrukwekkend, een tikkeltje surrealistisch en zorgt voor stof tot nadenken. Hij stelt aan de hand van zijn werken vragen over de consumptiemaatschappij, liefde, het geloof en de echtheid van de mens. Komt dit je bekend voor?  Kan kloppen, zijn 9 meter hoge ‘Self-Portrait of a Dreamer’ stond vorig jaar te shinen op Lowlands!

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 006

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 006a

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 007

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 008

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 009

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 010

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
Zwolle

3. Mixstore Pistache – Zwolle

Time for lunch! En die at ik midden in het centrum van Zwolle bij Mixstore Pistache. Wat een fantastische menukaart! Ik kon niet kiezen tussen de açaibowl met banaan en noten en de havermoutpap met pindakaas en blauwe bessen, dus nam ze maar allebei.

Behalve foodstores bestaat Pistache uit een mix van heel veel fijne labels. Merken kunnen in Pistache een plekje huren om hun spulletjes te verkopen. En van die merken word ik heel blij! People Tree, ARMEDANGELS, Kings of Indigo, Miss Green… Fair fashion paradise!

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 011

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 012

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 013

moderne hipies hanzesteden hippie hotspots

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 014

Pistache Mixstore
Eiland 9
Zwolle

4. Waanders in de Broeren – Zwolle

Move over Maastricht, Zwolle heeft de mooiste boekhandel: Waanders in de Broerenkerk! Behalve een enorme boekencollectie, zijn ook lunchconcerten, lezingen en wisselende exposities (tot 21 mei van de hyperrealistische schilderijen van Tjalf Sparnaay!) op deze bijzondere plek.
En voor wie het allemaal nog niet spannend genoeg vindt: in de vloer ligt een stoffelijk overschot uit de Middeleeuwen dat in 2010 in Zwolle werd gevonden.

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 015

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 016

Waanders in de Broeren
Achter de Broeren 1-3
Zwolle

5. De Noorman – Deventer

De Finse Tove vindt het geweldig in Nederland, alleen miste ze het typische eten uit het hoge noorden. Dan zit er maar één ding op:  je eigen Scandinavische lunchroom openen!  Ze gebruikt haar oma’s en moeders recepten om de lekkerste dingen op de menukaart te zetten: Deense smørrebrødjes, chokladbollar (yep, dat is wat je denkt dat het is) en heel veel lekkers bij de fika, het beroemde Zweedse koffiemomentje.

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 017

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 018

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 019

De Noorman
Kleine Overstraat 41
Deventer

6. Fooddock – Deventer

Jaaaaa, ook Oost-Nederland heeft nu een heuse foodhal: Fooddock in Deventer. In een oude graansilo kunnen ondernemers (‘smaakmakers’) een foodtruck huren voor een bepaalde periode, waardoor de keukens steeds wisselen. Er wordt gegeten aan lange tafels en op Buitenboord, het terras dat stiekem een schip is. Ik ging op een culinair vega-reisje langs Ethiopië, Japan en Israël en topte af met een paar door Fooddock zelf gebrouwen biertjes. Heerlijk plekje.

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 020

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 024

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 023

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 021

Moderne Hippies - Hippie Hotspots Hanzesteden 022

Fooddock
Havenkwartier
Zuiderzeestraat 2
Deventer

En zoals het hierboven op mijn favo reistasje staat: Yes, I’m Dutch. No, I don’t live in Amsterdam. Maar ook daarbuiten zijn (al sinds de Middeleeuwen) heel veel fijne plekjes!

Ga jij deze hippie-hotspots tour ook doen?

Liefs, Suus

Check alle artikelen van Suus hier!

Je kunt me persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.