Dat mediteren heilzaam is voor je lichaam en geest, weet ik als geen ander uit eigen ervaring. Dat beweging niet alleen fysiek alles laat stromen, maar ook mentaal: hell yeah. Maar of de combinatie van mediteren en boksen krachtig kan zijn? Dát ga ik vandaag ervaren.

Op een zondag in september stap ik in de auto richting de Veluwe. Midden in het groen vindt daar de One Day Retreat van reisorganisatie Innerdoorway plaats. Het is een mooie, zonnige dag en ik heb zin om even helemaal tot mezelf te komen na een aantal drukke weken. In het dagelijks leven vergeten we vaak hoeveel waardevolle informatie we kunnen halen uit stilte. Uit simpelweg ‘zijn’ in plaats van doen. Door je te concentreren op de stem in jezelf, je soul, of hoe je het ook wilt noemen, kom je áltijd tot het juiste antwoord.

Ik neem plek op een van de stoeltjes in de ruimte en kijk geïntrigeerd naar een soort wiskundige afbeelding met de woorden ‘Delta, Thèta, Alfa, Beta, Gamma’ erop. Wat zijn dit, hersengolven? Heeft dat echt zoveel met meditatie te maken? Nou en of, blijkt later.

moderne hippies mediteren boksen-1-3

Oprichter Elke, type: stralende ogen, ik-weet-wat-ik-wil, zo iemand bomvol levenslust, heet ons welkom. Haar levenspartner Christiano Greve (meditatiecoach en boksinstructeur) en zijn broer Robinson Greve Ormeño (o.a. meditatiecoach) nemen ons mee in de wereld van mindfulness, hersengolven en meditatie. Dit is een compleet nieuwe manier van mediteren voor mij.

 

moderne hippies mediteren boksen-1-6

In 2000 begon Christiano met het onderzoeken en het ontwikkelen van meditatietechnieken die Thèta en Delta golven activeren in de hersenen. Nu vraag je je wellicht af: waarom zou je dat willen? Precies die golven zorgen ervoor dat je bepaalde hormonen en neurologische verbindingen aanmaakt die weldadig en spierversterkend zijn voor je lichaam. Hoewel het nog klinkt als een vrij rationele manier van meditatie (nadenken over hersengolven en tegelijkertijd loskomen van alles, hoe doe ik dat?), is mijn interesse wél gewekt.

“Stel: je ervaart een probleem, je vindt iets lastig. Op het moment dat je nadenkt over je ‘probleem’, ervaar je snelle Beta golven. Op zo’n moment bekijk je dat waar je mee zit vanuit een tunnelvisie. Wat je juist nódig hebt op zo’n moment is het voelen en denken vanuit lage hersengolven: Alfa of Thèta golven. Dan zit je in de flow, voel je de energie stromen en – heel belangrijk – voel je ontspanning.”, aldus coach Christiano. Een aha-momentje. Ik ervaar het zelf: door middel van meditatie-oefeningen gaan we alle hersengolven af. Althans: bijna allemaal, Delta golven ervaar je pas als je op een heel diep niveau ontspannen bent. Daar hebben we nog wat oefening voor nodig, geloof ik.

Vragen gaan heen en weer, nog een meditatie-oefening, een heerlijke lunch buiten in het zonnetje en dan… voel ik me ineens intens moe. En ik ben niet de enige. Bizar wat zo veel mediteren met je doet: het geeft een soort diep gevoel van ontspanning, loomheid, en ook: acceptatie. Ik kan me niet voorstellen dat ik zo nog úren ga boksen. Bokstrainer Bas van Poppel stelt me gerust. “Let maar op, juist dit relaxte gevoel is wat de combinatie van meditatie en boksen zo bijzonder maakt. Het zorgt ervoor dat je straks extra veel uit je bokstraining haalt. Fysiek én mentaal.”

Processed with VSCO with hb1 preset

Ik trek m’n bokshandschoenen aan, wat vertrouwd aanvoelt. Sinds een paar jaar ben ik verslaafd aan de sport, op een positieve manier. Ik kijk omhoog naar de mooie Hollandse lucht en adem diep in en uit. Na een korte warming up voel ik de energie weer door mijn lichaam stromen. Ik ben gefocust, voel me rustig en krachtig tegelijk. Als boksleraar Bas me uitdaagt om met hem te sparren twijfel ik geen moment. Ik ga helemaal los en verbaas me over de kracht die loskomt. Bijna schrik ik ervan: waar komt dit in godsnaam allemaal vandaan? En waarom kan ik vandaag ineens twee uur achter elkaar boksen?

moderne hippies mediteren boksen-1-8

moderne hippies mediteren boksen-1-7

moderne hippies mediteren boksen-1

Het geeft me een heel fijn gevoel: blijkbaar is er altijd nog ergens een laatje wat je open kunt trekken. Een laatje met energie, wijsheid en power. Ineens voel ik het: vanuit zachtheid voor jezelf en je lichaam creëer je de mooiste dingen. Het gaat niet om een tandje bijzetten maar juist om voelen vanuit je kern en van daaruit handelen. Moe maar zeer voldaan rijd ik naar huis. Ik denk dat ik morgen spierpijn heb.

Liefs,
Simone

Innerdoorway organiseert allerlei mooie reizen naar Marokko, onder andere boks & meditatie retreats en ‘slow’ rondreizen. Naast het ervaren van de cultuur van het land, staat de reis naar binnen centraal. Ook staat er regelmatig een ‘One Day Retreat’ in Nederland, zoals ik heb gevolgd, op het programma. Meer info vind je op Innerdoorway.nl. Simone heeft deze retreat gekregen. 

Je kunt Simone volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.