Mijn vriendin E. is de koningin van de avonturen. Op het moment dat ik dit schrijf loopt zij over de Groenlandse ijskap: een negendaagse wandeling die ze helemaal in haar eentje aan het doen is. Vorig jaar trok ze drie weken met een rugzak door Nepal. Die jaarlijkse, grote avonturen van haar zijn inspirerend omdat ze me laten zien wat de wereld allemaal te bieden heeft, wat er allemaal kan en wat ik – een net zo jonge, net zo tengere, net zo doodgewone en niet professioneel-getrainde vrouw als zij – allemaal zou kunnen doen in dit leven. Als ik voldoende lef had, tenminste, en geld en tijd…. Maar wat ik misschien nog wel inspirerender vind aan mijn stoere vriendin (en een stuk haalbaarder!), zijn haar mini-avonturen. Frequente, kleine avonturen die iedereen kan beleven, zelfs zonder budget en met een drukke baan.

Na een volle dag op kantoor pakt E. soms haar rugzak in. In de tas gaat haar kooktoestelletje, wat te eten, een pergulator, een slaapzak en een luchtbed om op te liggen. Bovenop gaat de tent, een tandenborstel, tandpasta, een haarborstel, schoon ondergoed en een kleine adaptor om haar telefoon mee op te laden. Met tas en al springt ze in de trein, en nog voor zonsondergang loopt ze naar een mooie plek in een bos, op de hei of op een vrij toegankelijke natuurcamping. Daar ploft ze neer. Tijd om te ontspannen.

moderne hippies mini-avontuur roanne-1-2

Na een nacht in de natuur wordt ze wakker van de vogels, soms vroeg genoeg om de zon op te zien komen. Ze zet koffie, staart voor zich uit, maakt havermout warm in een pannetje. Met de weer ingepakte tas komt ze later die ochtend aan op kantoor. Half negen: nog net tijd om haar gezicht even te wassen, dan begint de eerste vergadering.

E. is 38 jaar en heeft een verantwoordelijke baan. Overdag is ze altijd bezig en soms maakt ze lange dagen op het werk. Maar dat weerhoudt haar niet van het leiden van een buitenleven, inclusief kampvuurtjes en zand in haar haar. Door geregeld zomaar in het midden van de week een kampeertripje voor zichzelf te organiseren, creëert ze een constant vakantiegevoel voor zichzelf.

Na zo’n nacht in haar tentje voelt ze zich altijd vrolijk en relaxed, eigenlijk een beetje alsof ze net terugkomt van een lange trip. Hoewel ze tijdens haar nachten buiten niet altijd even lang slaapt (wakker wordende vogels kunnen heel hard zingen!), voelt ze zich mentaal juist uitgerust. In de natuur waren geen televisie en geen hangbank en geen sociale media die haar tot laat ophielden. Er waren alleen haar gedachten en de vogels. Daar komt haar hoofd van tot rust, en dat is fijn, want E. heeft een enorm druk leven in de stad.

Soms laat ze zelfs haar tentje thuis. Toen E. jarig was nodigde ze twee vriendinnen uit om een dag te gaan wandelen en om daarna een nachtje in de duinen te slapen. Slaapzakken mee, een extra warme trui en een flesje wijn in de tas, en meer was er eigenlijk niet nodig. E. vond snel een duin pannetje waar niemand de geïmproviseerde bedjes zou zien, en de volgende ochtend werden ze wakker met uitzicht op het strand. Uitgewaaid, een klein beetje verbrand in hun gezichten en zielsgelukkig.

Ik prijs me ook gelukkig, met een vriendin als E. Net als zij woon ik in de stad en leid ik een druk leven, vol afspraken en prikkels. En net als zij kalmeer ik van het zijn in de natuur. Ik neem me wel eens voor om vaker naar buiten te gaan, maar de deadlines krijgen geregeld voorrang en voor ik het weet zijn er weer maanden voorbij waarop ik amper buitenlucht heb gevoeld. Telkens als E. weer een mini-avontuur heeft georganiseerd, herinnert ze me aan mijn voornemens en brengt ze me op ideeën. Ze laat me zien dat je zelfs met een overvolle agenda en een druk stadsleven de stilte in kunt. Ze is het levende bewijs dat avontuurlijk leven niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Het kan er exact zo uitzien zoals jij wilt, en het kan gewoon gecombineerd worden met je dagelijks leven.

Mijn excuses zijn op. Wie gaat er deze maand nog meer op mini-avontuur?

Roanne van Voorst is professioneel avonturier en werkte de laatste jaren als digital nomad. Ze biedt trainingen in stressvrije productiviteit, waarin ze mensen leert hoe ze (veel) meer kunnen doen, in (veel) minder tijd en met minder stress. Daarnaast beheert ze een gratis Facebookgroep voor mensen die wel ambities of dromen voor (creatief) werk hebben, maar geen zin om 60 of 80 uur per week aan het werk te zijn: The Focus Collective.  

Informatie over Roanne vind je op www.roannevanvoorst.com en je kunt haar volgen op Facebook en Instagram.

Je kunt Moderne Hippies ook volgen op Facebook en Instagram.