Alhoewel er steeds meer aandacht komt voor de klimaatverandering, vind ik dat er wordt nog steeds te weinig tegen wordt gedaan. Praten is goed, actie is beter! Er zijn meer mogelijkheden om jouw footprint te verkleinen dan je denkt. En het is ook niet zo moeilijk, want alleen al met bepaalde apps en gadgets kun je liever zijn voor het milieu. En bovendien scheelt het je geld!

APPS

  • JouleBug

Met de JouleBug app spaar je punten door duurzaam te leven. Hoe duurzamer je leeft, hoe meer punten je scoort. Neem je bijvoorbeeld het openbaar vervoer in plaats van de auto, dan krijg je extra punten. Je kunt eigen leven dus verduurzamen en en door de verdiende punten inzicht te krijgen in je gedrag. Maar je kan ook een wedstrijdje ‘duurzaam leven’ tegen andere JouleBug gebruikers spelen!

Download hier voor Android en hier voor iOS.

  • Accuduur-apps

Ben jij ook vaak op zoek naar een stopcontact om je smartphone op te laden? Zeker als je onderweg bent is dat lastig. Om langer van je mobiel te genieten, heb je apps die de levensduur van je mobiel verlengen: accuduur-apps. Deze apps scannen je mobiele telefoon en geven aan welke apps en instellingen veel energie kosten. Veel voorkomende energievreters zijn Bluetooth en GPS. Omdat je minder je mobiel hoeft op te laden, verbruik je weer minder energie. En dan hoeven de kolencentrales weer wat minder te verbranden!

Apps die je accuduur in kaart brengen en verlengen:

– Battery Doctor (Android)
Deep Sleep Battery Saver (Android)
Battery HD+ (iOS)
Battery Life (iOS)

  • Apps bij slimme thermostaten

Bij slimme thermostaten zit vaak een app. Door de apps slim in te stellen, kun je nóg meer energie besparen. Het gas wordt de komende jaren steeds duurder. Dus extra energie besparen met je verwarming is sowieso nooit weg. Dit zijn twee handig, slimme thermostaten:

– Nest Learning Thermostat

Je kunt met deze app je Nest Learning Thermostat op afstand bedienen. Hieronder zie je de thermostaat en een screenshot van de Nest app. De Nest Learning Thermostat leert jouw dagelijkse gewoontes kennen en past de verwarming daarop aan. Zo heb je het lekker warm als je thuis bent en bespaar je energie (als je toch niet thuis bent).

moderne hippies energie besparen

Bron foto
– TOON thermostaat

De Toon thermostaat krijg je gratis bij een energiecontract van Eneco. Het werkt bij alle type verwarmingssystemen. Als je de Toon thermostaat zonder contract wilt, betaal je €275. Je hebt ook de mogelijkheid om zonder Eneco contract een TOON abonnement af te sluiten. Dit kost €4,50 per maand.

Met de TOON app kun je het verbruik van verschillende apparaten meten door middel van slimme stekkers. Ook kun je het energieverbruik vergelijken met vergelijkbare huishoudens. TOON is, net als Nest, zelflerend. TOON leert jouw gewoontes en het verwarmingssysteem kennen, waardoor het zorgt voor energiebesparing.

toon-de-slimme-thermostaat-inclusief-installatie-wit-8717185036039-2

Bron foto

GADGETS

  •  Stroomtoevoer regelen met D-Link

Vergeet je nog wel eens het licht uit te doen? Met een slimme regelaar kun je op afstand, vaak via je mobiel, instellen wanneer de stroomtoevoer uitgeschakeld moet worden. Handig! Een voorbeeld van een slimme regelaar is de D-Link DSP-W115.

Schermafbeelding 2019-05-15 om 19.40.49

Bron foto
  • USB batterij

Wegwerpbatterijen zijn zó 1999!  Kies altijd voor oplaadbare batterijen. Tegenwoordig zijn er zelfs batterijen die je via een USB-poort kunt opladen, zoals de batterijen van USBCELL of Conrad.

image-3

Bron foto
  • Energiemeters

Je kunt met de energiemeters eenvoudig het stroomverbruik van je apparaten in huis meten. Steek de meter in het stopcontact, sluit je apparaat aan en meet het verbruik. Op deze manier kun je makkelijk de energieslurpers in huis opsporen. Switch off die apparaten! Enkele handige meters:

– Huisbaasje (van de Consumentenbond)

Huisbaasje is een combinatie van een app en een energiemeter.  De energiemonitor is onafhankelijk en te gebruiken bij elke energieleverancier. Op je mobiel kun je zien welke apparaten veel en weinig energie verbruiken. Daarnaast kun je het verbruik vergelijken met dat van andere huishoudens. Het apparaat is niet goedkoop: je betaalt er €109 voor (als je geen lid bent van de Consumentenbond).

Download de app hier voor Android en hier voor iOS.

moderne hippies energie besparen 4

Bron foto
– Energiemeter X4-Life Inspector III

Deze energiemeter is erg betaalbaar, als je het met het Huisbaasje vergelijkt. De prijs ligt rond de €17. Je kunt verschillende waarden meten, zoals energieverbruik (Watt), stroomprijs, spanning (Volt), stroomsterkte (Ampère). Zo kun je makkelijk aflezen waar energie ‘weglekt’.

 

Schermafbeelding 2019-05-15 om 19.48.07

Bron foto
– Voltcraft Energiekostenmeter

Met de Voltcraft Energiekostenmeter kun je via een stekker en een app je energieverbruik en de kosten meten. Maar het is niet alleen een meter, want je kunt ook de elektriciteit op afstand regelen en een timer zetten om je televisie en licht uit te zetten.

moderne hippies energie besparen 6

 

Bron foto

Tekst: Kees // Warmerhuis.nl

Kees lanceerde in 2015 zijn eerste woontipswebsite. Hij kreeg al snel de smaak te pakken en las uren per dag over verschillende woononderwerpen. In 2018 besloot Kees zich te gaan focussen op woningisolatie. Hij merkte al snel dat er veel over dit onderwerp geschreven werd, maar vaak onduidelijk. Naast zijn passie voor isoleren en ondernemen is Kees vader van een dochter, Odilia, geniet hij van een goed boek en komedie in het theater en duikt hij soms achter zijn piano.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.