Welkom in de Natuurlijke schoonheidssalon! In deze rubriek vind je tips en reviews over natuurlijke, biologische, dierproefvrije en/of vegan cosmetica en verzorgingsproducten.

Cacao Butter Tried & Tested - 1

Dat cacao goed voor je kan zijn, wist je inmiddels misschien wel. In ieder geval: in zijn meest rauwe en natuurlijke vorm. Toen ik rondstruinde bij de Bay Harbour Market in Houtbaai, Zuid-Afrika, kwam ik dit potje rauwe cacao van Whitestone Products tegen, voor een tientje. Gina Hartsuiker (die naam!), de oprichter van Whitestone Products, legde uit dat David Wolfe (natuurlijke-gezondheid-guru) een befaamd fan is van rauwe cacao, óók als gezichtscrème. Door de combinatie van mijn liefde voor chocola en oliën voor mijn droge huid, wilde ik dat natuurlijk maar al te graag eens proberen.

Wat is rauwe cacaoboter?

Cacao is de natuurlijke grondstof die wordt gebruikt om chocolade van te maken. Cacao zit in een grote vrucht, die vol zit met kleine cacaobonen, die aan elkaar verbonden zijn door vruchtvlees. Tijdens een bewerking, waarbij de cacao meestal tot enkele honderden graden wordt verhit, wordt de cacaoboter gescheiden van de rest van de cacao. De cacaoboter smelt en wordt vervolgens apart opgevangen. Daarna stolt het weer, want cacaoboter is bij kamertemperatuur hard.

Rauwe cacaoboter kan diverse voordelen voor je huid te hebben:

  1. Het zorgt voor een super zachte huid
  2. Het gaat irritatie tegen
  3. Het is een natuurlijke zonnebrand
  4. Het gaat tekenen van veroudering aan
  5. Het vervaagt littekens

Cacao Butter Tried & Tested - 2

Het oordeel

Heel erg fijn! Rauwe cacaoboter is heel aangenaam voor mijn droge huid. Het is een harde vorm van ‘olie’, waardoor ik niet zo’n glanzend gezicht krijg en het relatief snel intrekt vergeleken met andere oliën. Het voelt ultra-gezond om alleen cacaoboter op m’n gezicht te smeren, geen chemicaliën whatsoever.

Yes, ik ben helemaal fan en zou het goedje zo weer kopen. Enige nadeel? In Nederland is het vaak zo koud dat de olie keihard wordt bij ‘kamertemperatuur’ – waar het in Zuid-Afrika gemiddeld altijd zacht was. Inmiddels staat ‘ie in Nederland daarom in de vensterbank. Met enig geluk schijnt de zon ’s morgens en kan ik het gebruiken als dagcrème. Daarnaast is m’n huid iets minder droog in de lente, en gebruik ik oliën liever in dit seizoen, maar niet in de herfst/winter.

M’n vriend wordt er trouwens een beetje misselijk van, met name als ik het als nachtcrème gebruik en net in bed lig. “Je ruikt weer naar chocola!!”.
Ja, de geur is overheersend. Maar als chocolade-lover heb ik daar zelf niet zoveel problemen mee.

Ingrediënten

Dat staat er dan helaas weer niet op & heeft Gina niet gezegd toen ik haar erom mailde. Haar reactie was namelijk: “All raw and organic and the secret touch.”
Als ik YouTube mag geloven, bestaat de crème meestal uit cacaoboter en bijvoorbeeld een mix van jojoba-olie, sheaboter en amandelmelk. Je kunt het dus ook prima zelf eens proberen te maken!

Hier scoort ‘ie goed op:

  • 100 % natuurlijk = 100 % respect
  • Deze variant is biologisch
  • Het werkt! Maar liever wel als het wat warmer is.

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.