Mijn vriend en ik gaan vaak op roadtrip met onze bus. Misschien vraag je je stiekem af of we dan eh.. wildkamperen? Ja, dat doen we. Niet alleen omdat het veel geld bespaart (een camping in Spanje kostte ons in het hoogseizoen dertig euro per nacht!), maar ook omdat je alleen zo op de meest unieke plekjes komt – die je bovendien met niemand hoeft te delen.
Hoe pak je dit precies aan, waar vind je die fijne plekjes en waar moet je rekening mee houden als je gaat wildkamperen? In deze mini guide to wild camping vind je onze info!
Is wildkamperen niet illegaal?
Wildkamperen is in sommige landen echt verboden, maar wordt in veel EU landen, zoals Frankrijk en Portugal, gedoogd. Zeker in gebieden waar het minder druk en toeristisch is, is wildkamperen vaak mogelijk. Natuurlijk is het daarbij belangrijk om de plek waar je staat te respecteren, netjes achter te laten en geen overlast te veroorzaken. Tevens worden het stoken van vuurtjes en heel lang op één plek blijven staan, ook niet echt gewaardeerd. Let ook op beschermde (duin)gebieden.
Hoe vind je een goede slaapplek?
Wildkamperen op een parkeerplaats langs de snelweg of in een heel drukke badplaats vind ik persoonlijk niet heel aantrekkelijk. Wij zoeken naar plekken waar je 360 graden om je heen natuur ziet en waar (bijna) niemand anders staat. Gezelschap van andere surfers is natuurlijk soms wel gezellig!
Onze belangrijkste tip om een goede slaapplek te vinden: download een app zoals bijvoorbeeld Maps.me en zoek een natuurgebied (groen op de kaart). Kijk vooral naar stippelwegen (wandelpaden), die wel hard genoeg zijn om in te rijden. Op deze manier hebben wij bijna al onze slaapplekken gevonden. Kies de kleine wegen waar niemand in gaat en waar geen borden staan. Let wel op dat je niet iemand zijn oprijlaan inrijdt!
Toegegeven, het vinden van een slaapplek in drukkere en meer bebouwde landen is moeilijker dan in meer uitgestrekte gebieden, maar onze ervaring is dat als je ruim voor de zonsondergang begint, het altijd lukt om een slaapplek te vinden.
Enkele praktische tips:
- Bij tankstations kun je gratis water tappen in een jerrycan of grote fles, dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het afwassen.
- Neem een solar shower mee om overal te kunnen douchen. Deze zwarte zakken leg je even in de zon en hang je vervolgens aan een boom voor een warme douche! Gebruik uiteraard geen chemische goedjes, maar natuurlijke zeep en shampoo, aangezien het rechtstreeks de grond in gaat.
- Op parkeerplaatsen nabij het strand of bij wandelplekken zijn vaak openbare wc’s (en douches). Ook hebben veel supermarkten gratis wc’s. Een camper is in dit opzicht uiteraard een voordeel.
- Als je in je auto slaapt, zullen de ramen snel beslaan. Wij laten altijd één of twee ramen op een kiertje voor frisse lucht. Zorg daarom dat je een muggennet hebt dat je tegen het raam kunt plakken als je muggenbeten wilt voorkomen.
- Als je op een gegeven moment de was moet doen of verlangt naar een echte douche, dan kun je natuurlijk altijd even één nachtje op een camping doorbrengen.
Verder hoef je alleen maar te genieten van de rust en het uitzicht. Hieronder zie je enkele foto’s van mooie plekken waar wij tot nu toe hebben gestaan! (Die ik natuurlijk niet ga verklappen, tenzij je me een lief privéberichtje stuurt ;-).)
Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.
Hier lees je alle artikelen van Iris.
Je kunt Iris persoonlijk volgen op Instagram.