‘Don’t let your dreams be dreams’ is het motto van mij en mijn vriend, al voor we elkaar kenden. Drie jaar later is dat precies wat we samen gaan doen: we timmeren aan de weg om een eco-project op te starten in Portugal. Buiten leven, eten uit eigen groentetuin en dichtbij de zee wonen, is ons doel. Een ruïne op een afgelegen stuk land aan de Portugese zuidkust kopen en herbouwen, is niet iets dat je iedere dag doet. Zeker niet als het betekent dat je eerst keihard moet werken om alles te financieren. Toch is dit precies wat we deden en we wouldn’t want it any other way. In deze blogserie vertel ik jullie ons verhaal en laat ik jullie zien wat er komt kijken bij het realiseren van zo’n grote droom. Opdat het vele Moderne Hippies mag inspireren!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ons avontuur begon toen we met ons minibusje de Europese kust afreden, op zoek naar goede golven, plekken om te wildkamperen en interessante eco-projecten om te vrijwilligen. Mijn vriend en ik hadden al eerder ervaring opgedaan bij verschillende eco-projecten in Europa en Azië. Wat dat me bracht, deelde ik in deze blog. Ieder project dat we bezochten, verduidelijkte voor ons hoe we ons eigen leven wilden vormgeven. Bij onze vrienden van Le Petit Poisson Vert in Bretagne (aanrader!) raakten we geïnteresseerd in bouwen met hout en stro en het maken van gifvrije verf met natuurlijke pigmenten. In Cornwall hielp ik op een biologische appelciderfarm. En in het regenwoud van Sri Lanka leerden we bouwen met modder en koeienpoep!

De kern van onze liefde voor het eco-leven bleek buiten zijn, versimpelen, eten uit eigen tuin, ruimte voor yoga en creativiteit, altijd dichtbij de zee zijn (help, mijn vriend is verslaafd aan surfen!) en anderen laten meedelen in je geluk. We genoten ontzettend van ons avontuurlijke leven als reizigers door aan verschillende projecten bij te dragen, maar een plek voor onszelf creëren is voor ons ultiem. Alleen op de vraag ‘waar?’ hadden we nog geen antwoord.

Om de plek waar we wilden wonen te vinden, hadden we geen specifieke wensenlijst, maar zochten we een specifiek gevoel. We hadden, zonder het onder woorden te brengen, besloten om net zo lang te blijven reizen tot we het écht voelden. Daarom bleven we met onze bus langs de Europese kust richting het zuiden rijden, tot alles ‘klopte’.

Dat duurde niet lang: we vielen beiden halsoverkop voor het zuiden van Portugal. Het leek een soort natuurlijk gevoel van thuishoren. De majestueuze klifkusten, de gepleisterde witte huizen met blauwe kozijnen, de olijfbomen, wijngaarden en glooiende landschappen, het kleine dorpje waar we precies alles vonden wat we nodig hadden en de slaapplekken waar we voor langere tijd wildkampeerden. We douchten onder een solar shower, kookten op een gaspitje of stookten zelf een vuurtje in het zand. Steeds ontdekten we weer nieuwe pareltjes: stranden om te surfen en relaxen, plateaus en steigers waar we yoga konden doen met zeezicht en bijzondere slaapplekken. Eén ochtend werden we vroeg wakker en mochten we een groep spelende wilde dolfijnen aanschouwen. Magisch. In de avonduren, terwijl we in, voor of op ons busje zaten en uitkeken over de meest prachtige baaien, begon langzaam het zaadje te groeien: dit zou wel eens dé plek kunnen zijn. We verkenden nog ruim zes keer een gebied van honderd kilometer rondom Aljezur totdat we besloten dat het klopte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over twee weken online: Project Portugal #2!

Deze blogserie is geschreven door Iris. Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Als gepassioneerd reizigster met een voorliefde voor de zee, had ze altijd al het gevoel dat haar simpele, maar knusse thuis zich aan de buitenlandse kust zou bevinden. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Ze is werkzaam als freelance yogadocente, tekstschrijfster en redacteur voor onder andere Yoga Magazine. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.


Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram.