De krachtige wind waait door mijn haren. Zachte lucht op mijn gezicht, even weg uit het koude, grijze Nederland. Ik ben op Tenerife. En meteen realiseer ik me waarom ik zo dol ben op eilanden: het is ’t onmetelijke vrijheidsgevoel.

Duurzaam reizen - banner

Op uitnodiging van automerk Nissan mag ik drie dagen lang het eiland verkennen. Het leuke is: dat doe ik op een duurzame, energieneutrale manier. En dat dat zó inspirerend is, had ik nooit voor mogelijk gehouden.

Geruisloos ritje

Op het vliegveld van Tenerife wacht al een elektrisch Nissan busje op me. Tijdens de rit naar mijn bestemming trekt het landschap van het prachtige eiland aan me voorbij. Droge rotsgrond, palmbomen en bergen wisselen elkaar af. Compleet geruisloos, want de elektrische Nissan, die hoor je dus niet. Heerlijk.

Casas bioclimaticas

We zijn onderweg naar Granadilla, een plaatsje gelegen in het zuidoostelijke deel van Tenerife. Ik verblijf op een unieke plek: het sustainable park ITER casas bioclimatas. Een geweldig park aan de kust met zo’n 25 energieneutrale huisjes (hoewel, huisjes; villa’s is een beter woord). En, hoe leuk: élk huis is uniek, want er hebben 25 verschillende architecten meegewerkt aan dit duurzame project.

Duurzame huisjes

Het hele eiland staat vol met windmolens; Tenerife staat er bekend om. Zo ook het park waar ik verblijf. Wie termen als ‘duurzaam’, ‘energieneutraal’, en ‘verantwoord’ nog als saai beschouwt, had mijn Tenerife avontuur mee moeten maken. Als een kind zo blij verken ik mijn huisje; zó leuk en inspirerend kan duurzaam leven dus zijn.
Een dak vol zonnepanelen, een elektrische step om over het park te crossen, en, hoe tof: alle huisjes zijn gemaakt van een combinatie van gerecyclede materialen samen met natuurlijke materialen, gevonden op het eiland. Buiten en binnen lopen naadloos in elkaar over; vulkanische stenen, hout en klei zijn gebruikt om de villa’s te isoleren. Ben je van plan om Tenerife binnenkort te ontdekken? Check deze plek dan zeker even.

Moderne Hippies x Nissan - 5

Hoe energieneutraal wil je het hebben?

Buiten staat een zogenaamde V2G: een Vehicle-2-Grid. Deze neemt niet alleen energie af, maar haalt deze ook weer uit de nieuwe Nissan LEAF (waar ik dit weekend in rondtoer) én stopt overige energie weer terug in mijn huisje. Hoe te gek is dat?

Bijna 100% duurzaam leven: het kan écht

Terwijl onze auto’s aan het opladen zijn en ik vanaf mijn terras uitkijk op de zonnepanelen van mijn dak, denk ik: een duurzaam leven leiden, het kan echt. Het bewijs krijg ik hier, op dit bijzondere eiland. Ik ben blij dat we ons steeds meer bewust worden van het feit dat we zuiniger om moeten gaan met energie. Simpelweg omdat het niet anders kan. Minder CO2-uitstoot (dus ook minder vlees eten) en slimmer rijden zijn daar een onmisbaar onderdeel van.

Duurzaam ritje

Na een heerlijk gezond ontbijtje op dag 2 (in de zon, yes!), vind ik het tijd om het eiland te ontdekken. Samen met trendwatcher Vincent Everts ga ik op pad in de nieuwe Nissan LEAF. Ik beken: ik vind de eerste 5 minuten best spannend. Waarom? Dit eiland heeft een hoop scherpe bochten en zo’n ‘Propilot’ is handig hoor, maar rijden zónder je handen aan het stuur is wel even een andere ervaring. Gelukkig ben ik van nature een pittige rijder; mijn motto is altijd hop, gas erop. En dat hebben we gedaan (haha). Hoe fijn: dat rijden in zo’n elektrische auto is helemaal hippieproof. Op 1 batterij rijd je met gemak zo’n 270 kilometer. Energieneutraal. Genoeg om Tenerife van A tot Z te ontdekken. Na een kwartier ben ik helemaal gewend aan het elektrische rijden. Het rijdt zo lekker licht!

Hoogste vulkaan

Onze eerste stop is de hoogste vulkaan die Europa kent: de Pico El Teide. Vooruit, de tweede stop dan, want dat zonovergoten terras met uitzicht op de vulkaan konden we niet weerstaan. Eerst koffie dus. De Teide vulkaan is zo’n 3718 meter hoog en bevindt zich ruim 7000 meter onder water. Om de vulkaan te bereiken, rijden we door het geweldige Parque National Del Teide, opgenomen in de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Klein detail: deze vulkaan is óók een van de 16 meest gevaarlijke ter wereld. Hebben wij gelukkig niets van gemerkt.

Dankbaarheid

Op de terugweg stoppen we om de 10 minuten op een mooie plek. Want daar zijn er op dit eiland ongelooflijk veel van. Drie dagen is stiekem te kort om het hele eiland te ontdekken. De oplossing? Ik ga gauw weer terug. Thuis bij mijn huisje trek ik een fles biologische wijn open en staar naar het water. Wat een fijne plek. En wat voel ik me dankbaar. Ik besluit om nog even te mediteren op de rotsen voordat ik ga eten met alle lieve mensen die ik hier heb ontmoet.

Vol inspiratie stap ik weer in het vliegtuig. Laat Nissan toch maar even zien dat duurzaam leven echt een lifestyle is; meer dan alleen elektrisch rijden, duurzaam wonen of verantwoord eten. Het is het complete plaatje; het is verantwoording nemen voor hoe je leeft, welke keuzes je maakt. En die keuze voor duurzaam leven wordt met alle nieuwe (technologische) ontwikkelingen steeds leuker – en geeft een hoop voldoening. Op mijn vliegreis na, laten we eerlijk zijn, was mijn tripje voor 98% verantwoord. En daar heb ik elke seconde van genoten.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Je kunt Simone volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Meer Tenerife tips? Lees dan ook: Tenerife // 3 x op hippieavontuur.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nissan. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken? Stuur ons dan gerust een mailtje.