Vandaag maken we kennis met de inspirerende Cara Boccieri (33). Een inspirerende en gepassioneerde jonge vrouw die in een eenvoudige bamboehut woont, in een regio waarvan de langdurige vluchtelingencrisis vaak vergeten wordt. Cara creëert een betere wereld door middel van haar goedlopende bedrijf Ways of Change (WoC) – een bedrijf met sieraden en accessoires die met de hand zijn gemaakt door vluchtelingen in het gebied.

Ways of Change - 2

Hoe heb je Ways of Change ontwikkeld?

In de wereld van de eerlijke en duurzame mode word ik ‘uniek’ gevonden, omdat mijn achtergrond níet in de mode is, maar in de vluchtelingensector. In 2011 deed ik op de grens van Thailand en Burma onderzoek in vluchtelingenkampen. Mijn onderzoek had een holistische benadering. Door het type onderzoek was ik genoodzaakt naar de mensen en hun waarden, ervaringen, behoeftes en strategieën te luisteren. Eén ding kwam duidelijk naar voren: “we hebben traditionele vaardigheden en we willen ze gebruiken, maar we hebben geen toegang tot de markt. Laten we samen tot een oplossing komen!”. Zo ontstond Ways of Change – met co-creatie als uitgangspunt en ondersteund door mijn onderzoek.

Ways of Change - 15

Uitzonderlijk aan WoC is de samenwerking met lokale ambachtswerkers, die gestimuleerd worden om hun éigen ondernemingen te starten, waar WoC vervolgens direct van inkoopt. WoC is opgericht uit de visie dat training in ondernemerschap een platform biedt aan vluchtelingen om hun vaardigheden te delen met de wereld. Waarom wilde je graag samenwerken met vluchtelingen?

Voordat Europa in de vluchtelingen”crisis” zat, was ik al aan het pleiten dat conflict en migratie een ernstig probleem van onze tijd is, waarbij 1 van de 113 mensen worden getroffen. Op het moment dat ik met mensen ging samenwerken die getroffen waren door conflict en migratie, vond ik waar ik zo lang naar had gezocht; mensen die voor vrede en positieve verandering staan. Mensen die bewust ervoor kozen om weg te gaan van angst en conflict en willen toewerken naar… Liefde. Een aangeboren waardevolle eigenschap.

Strategisch gezien, en met een focus op WoC, is dat vluchtelingen een bijzonder mooie toekomst hebben. Zo is WoC ook ingericht, zowel nu als in de toekomst, als de vluchtelingen worden gerepatrieerd, zich hervestigen of lokaal integreren. Ze hebben zelfstandig een veel groter bereik dan ik ooit zou kunnen hebben.

Combineer dit met mijn onderzoeksresultaten over vluchtelingen, die vaak door hun ervaring culturele patronen in duurzaamheid en traditionele kennis hebben ontwikkeld en kunnen werken met weinig bronnen.

Bovenstaande vertelt mij dat dit een populatie is die fantastische vertegenwoordigers zijn van vrede en positieve verandering.

Ways of Change - 23

Wat is je ultieme doel met Ways of Change?

Praktisch gezien willen we dat traditionele en duurzame vaardigheden gewaardeerd en gedeeld worden. De communities waar we mee werken creëren die positieve verandering. Het liefste zie ik in de toekomst dat de communities waar we mee werken op de lange termijn compleet onafhankelijk zijn, en uiteindelijk wil ik ernaartoe werken dat ik kan doorgroeien naar andere regio’s in de wereld. WoC heeft echter wel een veel diepere betekenis. WoC’s unieke lijn van sieraden en accessoires eren en verbinden zowel de maker als de drager, door exclusieve en handgemaakte producten te tonen met een verhaal dat ons eraan herinnert dat we allemaal verbonden zijn en een impact hebben op elkaars leven.

Bekijk de prachtige sieraden op www.bywaysofchange.com!

Meer inspirerende ondernemers leren kennen? Klik dan hier.

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Foto’s via Ways of Change