Alweer een half jaar is voorbij na ‘Mijn 2016 in boeken’. Dat betekent dat het ZOMER is! Languit in het gras in het zonnetje wegdromen bij het het ene boek na het andere (en in de winter verzin ik zo weer een andere reden om boeken te verslinden, no problem).

Wat las ik de afgelopen zes maanden en welke boeken waren echt de moeite waard? Hier de beste hippie-proof leestips!

1. De wereld gedeeld door twee – Miroesja Peeperkoorn

moderne-hippies-4x-fijne-zomerboeken -1

Freddy vlucht weg uit Amsterdam en daarmee voor zijn leven vol hectiek, drugs en seks. Hij zoekt zijn toevlucht tienduizend kilometer verderop, in een eenvoudig dorp in het Amazonewoud in Ecuador, waar het sjamanisme het leven bepaalt. Hier ontmoet hij Alessa, die hem eerst ziet als een van de zoveel vrijwilligers die zijn toevlucht zoekt aan de andere kant van de wereld. Tot de verwarring toeslaat…

‘Deze mensen maakten verre reizen, het liefst zo ver mogelijk van geld en keuzes vandaan, om een glimp op te vangen van wat zij lange tijd geleden verloren hadden.’

Miroesja Peeperkoorn laat het regenwoud tot leven komen. De dierengeluiden in de ochtend, de geneeskracht van de natuur, maar ook slachtingen en onvrijwillige seks. Als westerling dingen om van te gruwelen. Horen deze rituelen nu echt bij het sjamanisme of is die medicijnman gewoon een enorme asshole? Het oordeel laat de schrijfster aan jou over. (Ik denk het tweede.)

Het verhaal bevat pakkende zinnen waarin mooie thema’s verweven zijn. Geen hoogstaande literatuur, maar wel een heerlijk wegleesboek voor op het strand. 

2. De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

moderne-hippies-4x-fijne-zomerboeken -2a

Een zelfhulpboek voor zelfhulpboekhaters! Stop met al je negatieve ervaringen omdraaien naar positieve. Het accepteren van een negatieve eigenschap of beleving ís al een positieve ervaring, aldus Manson.

Tussen een boel zelfspot en sarcasme staan in dit boek tips om je leventje en alle niet-zo-leuke daarbijbehorende dingen te accepteren. Want eerlijk, als één van die 7,5 miljard mensen ben je gewoon niet zo héél bijzonder. Maar dat is prima! Dus stop met het geven van fucks om het ideale Instagram-leventje te bereiken (inclusief pretty face, geld, macht en roem), maar geef fucks om dingen die echt belangrijk zijn in je leven. En die kon ik na dit boek nog beter zelf bepalen.

3. Mindfulness praktisch toepassen – David Harp

moderne-hippies-4x-fijne-zomerboeken -3

Dat mindfulness niet zweverig is, wordt voor eens en altijd duidelijk door dit boek. Harp legt uit hoe je mindfulnesstraining kunt combineren met de dagelijks activiteiten, zoals joggen en in wachtrijen staan.  Geen wierook en lotushouding te bekennen! (Ook niets mis mee trouwens.)

In dit boek staan 40 laagdrempelige oefeningen om te visualiseren, te focussen op je ademhaling en je negatieve gedachten vast te stellen en om te buigen (yep, lekker haaks op Manson’s bijbel). Het eerste deel van het boek is voor de echte beginner, dus die kun jij als moderne hippie wellicht overslaan.

En een heel fijn pluspuntje: aan het eind van elk hoofdstuk staat een samenvatting, zodat je na een aantal maanden weer snel de stof kunt oppakken.

4.  Kafka op het strand – Haruki Murakami

moderne-hippies-4x-fijne-zomerboeken -4

Bloedzuigers die uit de lucht komen vallen, schaduwwerelden en katten die met mensen praten. Als je dit te absurd vindt, vallen de boeken van Murakami waarschijnlijk niet binnen jouw genre. Maar wát een sfeer creëert deze schrijver in zijn boeken. Zijn eerste boek dat ik las was 1Q84. Ik was meteen verkocht. Dit zijn de pareltjes die zich tot de allerlaatste letter als een parallel leven in je hoofd nestelen .

Nakata lijdt door een duister incident aan extreem geheugenverlies en de vijftienjarige Kafka loopt weg van huis om te ontsnappen aan de bizarre vloek van zijn vader. Dan wordt een brute moord gepleegd. Nakata lijkt de dader, maar aan Kafka’s handen kleeft het bloed.

Prachtige metaforen, het doorbreken van taboes en mooi verpakte levensvragen.
‘Wie niet bij machte is zich ergens een voorstelling van te maken, is waarschijnlijk ook niet in staat zich ergens verantwoordelijk voor te voelen.’
Voor mij een perfecte afspiegeling van de huidige wereldproblematiek (vluchtelingen, sweatshops, de bio-industrie). Bereid je maar voor op zeshonderd pagina’s pure woordenkunst.

En, welk boek neem jij mee in de koffer? 

Liefs, Suus

Check alle artikelen van Suus hier!

Je kunt me persoonlijk volgen op Instagram en Goodreads.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.