Het najaar is weer daar: tijd om met een kopje thee of warme chocolademelk en een kleedje op de bank te kruipen. Ik verzamelde de mooiste documentaires op Netflix voor je, die je óók nog eens wakker schudden om (ook vanaf je bank) naar een nieuwe wereld toe te kunnen werken.
David Attenborough: A Life on Our Planet
Wie is er geen fan van Sir David Attenborough? De man die natuur voor het publiek toegankelijk heeft gemaakt en met zijn fantastische stem zelfs sexy, maar in deze documentaire gaat ‘ie nóg een stap verder. De documentaire noemt hij ook wel zijn ‘witness statement’. Niet voor niets: in zijn 94 jaar laat hij de desastreuze veranderingen zien in onze natuurlijke wereld. En de cijfers liegen er niet om. Bereid je voor op een lach en een traan, op verdriet en op hoop. Een emotionele rollercoaster die voorzien is van prachtige beelden. Dit is er eentje die gezien móet hebben deze winter.
The Social Dilemma
Dat we allemaal lichtelijk verslaafd zijn geworden aan onze telefoons en social media is een understatement. Maar wist je dat de uitvinder van de ‘like-knop’ ooit dacht er liefde en positiviteit mee te verspreiden? Little did he know dat het juist tot meer depressie en onzekerheid zou leiden. Een echte must see om begrijpen waar social media vandaan komt en vooral: wat het nú met ons doet. Zeker dat je na het kijken weer meer digital detoxes wilt gaan inlassen deze winter.
My Octopus Teacher
Een ontroerende documentaire over een man die in een burn-out terechtkwam en antwoorden vanuit een hoger bewustzijn terugvond in de natuur. Nadat hij tijdens het snorkelen in aanraking kwam met een vreemd fenomeen van een octopus, begint hij er een relatie mee op te bouwen en begint hij de ziel én emotie te kennen achter het toch wel alien-achtige diertje. Ook hier weer een bitterzoete verhaallijn, maar een prachtige reality check hoe we weer een stukje meer verbonden met de natuur én onze eigen natuur kunnen zijn.
Kiss the Ground
Waar veel documentaires deprimerend of overweldigend kunnen zijn, is Kiss the Ground een oplossingsgerichte uitzondering. De documentaire gaat over de helende kracht van de aarde en het potentieel om daarmee de klimaatverandering te tackelen. Ook al weten we dat we moeten stoppen met het gebruikmaken van fossiele brandstoffen, moeten we ook creatieve manieren vinden wat te doen met de bestaande uitstoot. Ondanks dat de documentaire erg gericht is op Amerika, en kruisende thema’s van de politiek en klimaatverandering niet aankaart, is het een hoopvolle film waar inspiratie uit gehaald kan worden.
Down to Earth with Zac Efron
In acht afleveringen reis je over de wereld om diverse duurzaamheidsprojecten van dichtbij te bekijken. De trip begint in IJsland en voert je daarna langs Frankrijk, Amerika, Londen, Costa Rica, Peru en Sardinië. Het is mijns inziens niet de beste documentaire; je wordt soms zelfs een beetje ongemakkelijk in hoeverre Zac nog niet zo bewust leeft en zijn flauwe grapjes die voorbij komen. (Z’n ogen maken een hoop goed, maar daar laten we ons niet blind door maken.) Toch is de overkoepelende boodschap goed en werkt het inspirerend om te zien wat we van elkaar kunnen leren.
En als je dan uiteindelijk weer van die bank afkomt en je wilt je volgende avontuur gaan plannen voor áls we weer mogen, zorg er dan ook voor dat je duurzaam op reis gaat met het nieuwe boek ‘Duurzaam reizen‘! 🙂 Het is immers tijd de klimaatcrisis even serieus (al niet serieuzer) te gaan nemen als de coronacrisis.
Je kunt mij ook persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram en YouTube.