Na alle feestdagen behoefte aan rust? Pak je rugzak en trek de wildernis in! Iets meer dan twee uur rijden vanaf Utrecht en dan ben je er al. Sinds 2004 mag in de Eifel de natuur namelijk weer helemaal haar eigen gang gaan.

Midden in dit enorme park slapen wij drie nachten in een betoverend huisje. Last minute geboekt en totaal onvoorbereid. Des te groter was de verrassing, zowel positief als negatief…

Laten we met het positieve beginnen. Wat een geweldig natuurhuisje is dit! Als ik er zelf een mocht ontwerpen, zag het er precies zo uit. Natuurlijke materialen, sauna, knapperend haardvuur… Maar wat ik vooral heel tof vind is hoe duurzaam het is gemaakt!

Deze ecolodge:

  • is gebouwd van ecologische materialen door lokale ambachtsmensen
  • wordt verwarmd door een warmtepomp
  • krijgt groene stroom van windmolens en zonnepanelen
  • heeft warm, minimaal licht en antireflecterende ramen zodat vogels er niet tegenaan vliegen
  • heeft broedplaatsen voor vleermuizen 
  • is zuinig met water: regenwater wordt gefilterd en gebruikt
  • staat in een park waar 1600 lokale planten zijn geplant voor biodiversiteit 

Omdat er geen lichtvervuiling is, zie je ’s avonds in bed zóveel sterren. Ha Melkweg, long time no see!

Wat wel schrikken is, is de geschiedenis van de gebouwen die ook op het terrein staan. Nietsvermoedend lopen we een rondje en komen we langzaam achter het gruwelijke verleden.

Park Vogelsang is in 1930 gebouwd als opleidingscentrum voor jonge Duitse mannen. Hier werden zij gehersenspoeld met de nationaalsocialistische ideologie. Duizenden werden hier opgeleid tot leidinggevenden binnen de fascistische partij. Je kunt de lege klassen, de bibliotheek en het forum nog steeds zien. We lopen hier met kippenvel rond. 

Na de Tweede Wereldoorlog stond het complex jarenlang leeg en nam de natuur het langzaam over. 

Vogelsang heeft nu heel bewust juist het tegenovergestelde doel. Sinds 2016 is het een cultureel centrum met tentoonstellingen en evenementen die enkel over vrede, democratie en tolerantie gaan. Thema’s waar je op een plek als deze weer extra bij stil staat. Brrrr.

Los van alle historie, ligt Vogelsang midden in een prachtig natuurgebied. Rotsformaties, gestolde lavastromen, bergkloven, kratermeren, allemaal in het 110 km2 grote nationale park de Eifel. 

We maken een waanzinnige wandeling in de buurt van de Paulushoffdam bij de Obersee. Met uitzichten waar ik eerder voor de halve wereld over reisde.

Wat meteen op mijn bucketlist komt is de Wildnis-trail. Vier dagen hiken door de Eifel, 86 kilometer, heel wat hoogtemeters. Modderschoenen en een leeg hoofd. Of next level: de Eifelsteig, de mooiste lange wandelroute van Duitsland. 313 kilometer verdeeld over vijftien dagen. Who’s with me? 

Echt een aanrader, zowel het natuurhuisje als de bijzondere omgeving. Zo dichtbij, zo mooi en geen vliegtuig nodig! Er zijn in totaal dertien Neugrad natuurhuisjes in het park. Je vindt ze hier 👇🏽.  Wat heel leuk is, is om deze mini-vakantie te combineren met een citytrip Keulen. Daarover lees je binnenkort!

Liefs, Suus 

Ik heb deze reis zelf geboekt en betaald.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram

🖤

Lees ook: 10 x doen in het Zwarte Woud