Sonny Vriends (31) verhuisde begin 2016 naar Kaapstad in Zuid-Afrika samen met zijn vriendin Marcelle. Ze namen het allround marketingbedrijf Label Orange Agency over en lanceerden vorige maand een online Winery Guide: The Winery. Marcelle was in 2010 verliefd geworden op Kaapstad, Sonny was er nog nooit geweest. Marcelle kwam met het idee om te emigreren en stiekem zag Sonny dit avontuur ook wel zitten. Maar is dat wel zo’n goed idee: verhuizen naar een land waar je nog nooit bent geweest? We spraken Sonny over de verhuizing, wat het hem heeft gebracht en zijn toekomstplannen.

Marcelle & Sonny x Moderne Hippies

Hoe is de verhuizing naar Kaapstad op jouw pad gekomen?

Eigenlijk al vanaf onze eerste date. Toen al vertelde Marcelle in geuren en kleuren hoe geweldig Kaapstad was en dat ze daar graag wilde wonen. Ik dacht er toen nog niet zoveel bij na en twee jaar later namen we concrete stappen om te verhuizen naar Zuid-Afrika. Dit gebeurde natuurlijk niet zomaar, er waren heel wat gesprekken aan vooraf gegaan met elkaar en met de vorige eigenaren van Label Orange Agency. Marcelle en ik dachten op veel vlakken hetzelfde en wilden het graag voortzetten. Anders ga je natuurlijk ook niet eventjes met z’n tweeën verhuizen naar een ander land. We hadden beiden het gevoel dat we erg werden geleefd in Nederland en dat Nederland een enorm stressland voor ons was.  De conclusie was in ieder geval duidelijk: waarom niet?

Wat waren je verwachtingen bij het verhuizen naar Kaapstad?

Ik was nog nooit in Kaapstad geweest, dus het was moeilijk voor mij om een beeld te creëren hoe het er zou zijn. Ik had wel al veel mooie verhalen gehoord van mijn beste vrienden die er al eerder waren geweest. Wat ik veel hoorde was: “lekker weer”, “prachtig land”, “ik ga zeker nog een keer terug”, en “geniaal”. De minder positieve verhalen gingen vaak over hoe onveilig Zuid-Afrika wel niet kon zijn. Maar dat heb je ook in Nederland in sommige probleemwijken. Ik zag dat niet echt als een groot obstakel. Uiteraard heb ik ook veel filmpjes gekeken die Marcelle mij liet zien over Kaapstad. Hierdoor kreeg ik toch een beter beeld van hoe het leven in Kaapstad zou zijn. De allerbelangrijkste vraag was: wil ik zelf naar Kaapstad? En niet omdat mijn vriendin dat zo graag wilde. En het antwoord was: ja! Ook al dacht mijn naaste omgeving daar weleens anders over. Ja, ik wilde naar Kaapstad. Ja, ik wilde internationale werkervaring opdoen. Ja, ik wilde meer vrijheid. Ja, ik wilde mijn grenzen verleggen. En ja, ik wilde uit mijn comfortzone stappen. Dat er geen tijdsverschil is tussen Nederland en Kaapstad was voor mij ook essentieel zodat ik makkelijk in contact kon blijven met mijn familie.

Wat doe je momenteel in Kaapstad?

Wij hebben het allround marketingbedrijf Label Orange Agency overgenomen. Onze grootste klant is de Restaurant Week waar we alles voor organiseren in Zuid-Afrika. Dit is ook erg aan het groeien, dus daar zijn we heel erg blij mee. We hebben het zo verdeeld dat we allebei onze eigen taken hebben. Ik ben bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de sales voor alle klanten, wat een groot onderdeel is van ons bedrijf. Ook hebben we een team om ons heen verzameld met getalenteerde stagiaires, een fotograaf en een local editor. Daarnaast ben ik met het idee gekomen om een online Winery Guide te creëren in Zuid-Afrika die alle wineries in kaart brengt. Deze hebben we na een jaar keihard werken in juni gelanceerd. Ook kunnen mensen op The Winery reviews achterlaten over hun winery experience. Dit jaar gaan we The Winery Bucket List lanceren; hiermee krijg je bij prachtige wineries een complete winery experience met wine tasting, food platters en een tour bijvoorbeeld. We hebben veel ideeën en plannen voor ons bedrijf!

Marcelle & Sonny x Moderne Hippies 2

Hoe is het om samen te werken met je vriendin?

In het begin was dit heel erg wennen. We waren natuurlijk allebei een andere werksituatie gewend. Ik was gewend om alleen te werken met eigen targets en Marcelle was meer gewend om in een team te werken. Hierdoor zat ik in het begin vaak in mijn eigen werkwereld en dat was voor Marcelle natuurlijk ook wennen. Uiteindelijk is communicatie erg belangrijk om zoiets te overbruggen. Aangeven wat je dwarszit en aangeven hoe iemand meer uit zichzelf kan halen. In een relatie wil je op elkaar kunnen bouwen en wil je het beste uit elkaar naar boven halen. Je moet werken als een team, maar ook werken aan jezelf. Ook is het belangrijk om sommige minder goede eigenschappen van elkaar te accepteren. Soms kun je deze eigenschappen van iemand gewoon niet veranderen. Dan moet je elkaar aanvullen om er het beste van te maken. Bij ons geldt één belangrijke regel: op werk een team en thuis intiem. Oftewel: je werk hang je op de kapstok zodra je thuis bent.

Marcelle & Sonny x Moderne Hippies 4

Wat heeft deze emigratie jou gebracht als persoon?

Alles wat ik wilde bereiken had ik al na een jaar bereikt. Ik heb nu meer vrijheid, internationale werkervaring, ik was uit mijn comfortzone, heb heel veel grenzen verlegd en enorm veel geleerd. Ik weet zeker dat als je uit je comfortzone stapt, je meer uit jezelf kunt halen. Ik ben niet alleen op persoonlijk gebied gegroeid, maar ook als ondernemer. Het is niet altijd even makkelijk om te ondernemen, want er komt veel onzekerheid bij kijken. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om jouw bedrijf te laten slagen en daarvoor moet je gewoon hard werken. Ik ben van mening dat hard werken altijd wordt beloond. Vooral positief denken is belangrijk om succesvol te worden als ondernemer. Als je negatief opstaat dan zul je veel negativiteit aantrekken, dus begin de dag positief! En verder heeft de verhuizing naar Zuid-Afrika mij veel meer gebracht dan ik ooit had gedacht. De afstand met familie heeft ons juist dichter bij elkaar gebracht. Je levert kwantiteit in voor quality time. Mijn ouders waren bijvoorbeeld vijf weken langs gekomen en dat was heel bijzonder. Ik had de hele reis zelf georganiseerd en dat heeft voor veel mooie momenten gezorgd. Oog in oog met een neushoorn en samen Lion’s Head beklimmen waren er een paar van. Ook ben ik inmiddels een keer teruggegaan naar Nederland en Frankrijk om mijn broer, ouders, zus en vrienden op te zoeken. Dit heeft ook voor veel mooie quality momenten gezorgd met familie en vrienden, waar ik heel dankbaar voor ben. Natuurlijk mis ik het “even bij elkaar langs gaan” en “meer tijd door te brengen met familie.” Voor de kinderen van mijn broer en zus ben ik “oom Sonny die bij de olifanten woont” en ik zou veel meer tijd willen doorbrengen met de kinderen van mijn broer en zus als dat kon. Veel Skypen en Facetimen helpt daar wel bij – en dat je op dezelfde tijdlijn zit maakt dat veel makkelijker. Je kunt niet alles hebben in het leven. Als je meer vrijheid wilt hebben, moet je daar toch iets voor inleveren. Uiteindelijk wil je er alles aan doen om meer mooie momenten samen te creëren en al die momenten moet je koesteren.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Samen met Marcelle gaan we voor succes! We willen samen een succesvolle onderneming runnen zodat we iets moois kunnen opbouwen in Kaapstad en ook vaker naar Nederland kunnen. De Restaurant Week Zuid-Afrika gaan we uitbreiden, van onze andere klanten een succes maken en we gaan er alles aan doen om The Winery te laten slagen. Groots denken en positief denken! Ook willen we meer op vakantie met vrienden en uiteraard willen we vooral genieten van het leven. Dat doen we gelukkig al tussendoor – genieten van alles wat we tot nu toe al hebben bereikt!

Marcelle & Sonny x Moderne Hippies 5

Sonny & Marcelle in Zuid-Afrika volgen?
Check Label Orange Agency en The Winery!

Meer inspirerende verhalen lezen over reizen, Zuid-Afrika, emigreren en ’thuis’? Check:

Kennismaken met Letty van The Blonde Chaos
Ik ben een 50/50 persoon
Een brief aan Zuid-Afrika
Tips voor Kaapstad, Zuid-Afrika
Thuis (ofzoiets)

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.