Een half jaar geleden gaf ik mijn leven nog een 6. Ik was niet ongelukkig en mijn leven kabbelde zich rustig voort. Mijn relatie met mijn ouders en broertje was goed en altijd zo geweest. Mijn eerdere studentenleven was mijn glorietijd en daar plukte ik altijd nog de vruchten van: ik had een heel actief sociaal leven. Ik zat misschien niet helemaal op mijn plek qua werk en het was wat druk in mijn hoofd. Maar ik dacht: ‘Ach, dat komt allemaal vanzelf wel goed.’.

Vakinhoudelijk vs. persoonlijk ontwikkelen

Tijdens mijn studententijd betekende een 6 voor het vak marketing voor mij een omgekeerde 9. Vakinhoudelijk ontwikkelen was voor mij ondergeschikt aan persoonlijk ontwikkelen. Los te zijn van het ouderlijk nest en je jeugdvrienden en de ruimte nemen om uit te zoeken wie je bent, vond ik des te belangrijker. Leven in vrijheid, dat was mijn moraal. Voor persoonlijke ontwikkeling gaf ik mijzelf toen wel een 9.

Vijf jaar na mijn afstuderen is het precies andersom. Ik voelde me ietwat afgevlakt, de bruisende energie uit mijn jeugdjaren en studententijd was langzaam weggeëbd. Maar je wordt ouder, wijzer en verstandiger. Dus niks om me zorgen over te maken, toch?

De Essence training

Niets bleek minder waar te zijn. Een van mijn vriendinnen had de Essence training gevolgd en ze kwam er stralend en vol energie uit. Ze was opener dan ooit, omdat ze stukken van zichzelf had opgelost die haar blokkeerden, waar ze zich vooraf niet van bewust was. Het licht in de ogen, van een van de meest nuchtere personen die ik ken, straalde nog meer dan ooit tevoren. Dat triggerde mij enorm. Ik vroeg me af wat zo’n training voor mij zou kunnen betekenen. Ik schreef me in.

Mijn yoga-outfit moest thuisblijven. Acaï bowls, smoothies en andere healthy snacks op een idyllische locatie hoefde ik ook niet te verwachten. Deze vijfdaagse training speelde zich af in een trainingscenter in de buurt van Amsterdam Sloterdijk. Van binnen was het pand erg spartaans: geblindeerde ramen, tapijttegels en een systeemplafond. Dit was een bewuste afweging vanuit de organisatie. Op deze manier ligt de focus op jou en laat je je minder afleiden door de omgeving. Met mij waren nog 60 andere mensen die ook toe waren aan wat extra geluk in hun leven. Oud en jong, hoog en laag opgeleid, samen waren wij één.

Wat kun je verwachten?

Wat exact de inhoud van de training is, moet binnen de muren van het trainingscenter blijven. Wel mag prijsgegeven worden dat je door ervaringsleer (door te doen en te ervaren), belangrijke elementen uit je leven onder de loep neemt. Denk aan je jeugd, relaties, weerstand, emoties en persoonlijke groei. Iedereen loopt in het leven tegen uitdagingen aan die je blokkeren of je in ongewenste situaties laten belanden. Hier ga je met een coach, zowel individueel als in groepsverband, naar kijken.

En dat is superinteressant! We zijn allemaal individuen met een eigen conditionering, maar tegelijkertijd lopen we tegen dezelfde uitdagingen aan. Iedereen gaat daar anders mee om. Hoe meer je deze uitdagingen voor jezelf houdt en niet deelt, hoe zwaarder je leven wordt. Het kan ervoor zorgen dat je soms de oplossing niet meer ziet.

Tijdens deze training ga je deze emotionele bagage verminderen en soms zelfs oplossen. Je krijgt handvatten voor de patronen waar je eerder op vastliep. Hoe meer je van die aangeleerde patronen doorbreekt, hoe meer geluk je kunt ervaren in je leven.

Wat heb ik eruit gehaald?

Deze training is echt magisch. Ik heb een keiharde reset gehad. Wat ik heb geleerd?

  • Ik ervaar meer rust en focus.
  • Ik voel me vrij en onbevangen, in plaats van emotioneel afgevlakt.
  • Ik heb geleerd om eerst te voelen en dan te denken. Op deze manier blijf ik dichter bij mijzelf staan.
  • Als de spanning oploopt door belemmerende gedachten, weet ik nu hoe ik dat kan loslaten.
  • Er is maar één moment om iets aan een situatie te doen en dat is NU. Wat in het verleden ligt, is geweest en de toekomst is er nog niet.
  • Wees allereerst lief voor jezelf en zorg goed voor anderen.
  • We willen allemaal hetzelfde in het leven: liefde en harmonie.

Denken vs. voelen

Deze inzichten klinken misschien hartstikke logisch, maar er is een verschil tussen het lezen en het daadwerkelijk meemaken. Door de praktijkoefeningen die we deden, werd ik me bewust van gedachtepatronen die me belemmerden en kon ik daarmee aan de slag.

Het is ondertussen een half jaar geleden dat ik de Essence training volgde. Een betere timing was er niet. Kort na de training ben ik plotseling mijn baan verloren, heb ik mensen moeten laten gaan en heb ik de sleutel van mijn eerste koophuis gekregen. Al deze veranderingen samen waren zeker niet makkelijk en ik heb me vaak genoeg ronduit k*t gevoeld. Maar omdat ik nu heb geleerd om mijn emoties te delen, merkte ik dat ik er nooit alleen voor stond. Ook in periodes dat het even minder gaat, is er namelijk liefde in overvloed. Er zijn altijd mensen die naar je willen luisteren en je willen helpen. Samen delen verlicht en verbindt.

Een gezond lichaam en een fitte geest

We worden ons er steeds bewuster van dat we gezond moeten eten en veel moeten bewegen om ons lichaam fit te houden, maar het gezond houden van onze geest vergeten we nog wel eens. Kijk maar naar de hoeveelheid burn-outs bij mensen om je heen. Met een fitte geest kun je echt meer in beweging zetten dan je denkt, maar hoe we dat bereiken, leren we helaas niet op school.

Deze training is natuurlijk een van de vele mogelijkheden om je geest gezond te houden. Daarom ben ik erg benieuwd hoe jij dit doet. Laten we leren van elkaar! Durf jij het aan om je inzichten hierover achter te laten in de comments? 

P.S. Ben jij bekend met Jan Geurtz, Nederlands schrijver en leraar Tibetaans boeddhisme? Toen hij 35 jaar was, zat zijn leven helemaal vast. In één van zijn boeken schrijft hij dat de Essence training ook voor hem de ommekeer was in zijn leven.

Lees ook:

Liefs, Jantine

Dit artikel is niet gesponsord.

Jantine schrijft voor Moderne Hippies over persoonlijke ontwikkeling. Thema’s die haar bezighouden, zijn: hoe houd je je lichaam en geest gezond? Hoe realiseer je jouw droombaan? Hoe kunnen we de wereld met elkaar een stukje mooier maken? Ze is startend freelancer en wil in haar werk passies als organiseren, maatschappelijke relevantie, kunst en cultuur met elkaar verenigen. Je kunt Jantine volgen op Instagram.

 Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.