Voor mij is het alweer drie jaar geleden dat ik voor de laatste keer bij Lowlands was. Bizar eigenlijk, want Lowlands is de eerste weekender waar ik ooit ben geweest, waardoor ik daar zo gek op werd. Én door Lowlands:

  • kreeg ik een grote zwakte voor rock;
  • kreeg ik massive respect voor de Nederlandse organisatie en logistiek, want ze hebben hier alles gewoon goed voor elkaar;
  • zag ik in dat een festival wél lekker eten kon hebben.

Toen ik me ging verdiepen in wat ik dit jaar kon doen, kwam ik de leukste dingen tegen die er drie jaar geleden nog niet waren. Dus vandaag:

10 dingen die je moet weten voordat je naar Lowlands 2016 gaat:

1. Briljant! Je kan tegenwoordig op donderdag wél het terrein al op en een dansje wagen! Donderdag 18 augustus om 17:00 u gaat Cape Lowlands open en gaat de boel meteen vol los met de Heineken Stilte Show in de India. Koptelefoon op en gaan. Slim, LEUK!

2. Camping 4 is eentje voor de creatieven. Neem daar eens een kijkje bij de Redbull Art of Camping. Je vindt er een paar knettergekke kampeertenten en er worden een aantal spontane campingconcerten georganiseerd. Nice!

3. Ook op Camping 4 dit jaar: De Gllamcamp! Denk aan legertenten, FesTipi’s, FestiCabins, en Yurts, maar vooral geen gezeik met tenten en luchtbedden sjouwen. In sommige accommodaties staan zelfs luxe boxspringsbedden! Helaas al he-le-maal uitverkocht. Aii, dit had m’n vriend fijn gevonden!

Zal ik je herinneren aan het sjouw-en-rij-gezeik…? Tadaaa:

4. Wie heeft gezegd dat je kleren mee moet nemen? Breng gewoon een bezoekje aan Planet Paradise! Je vindt er de niet-te-missen Kibootstent en veertjes of ander spul voor in je haar. Of scoor iets bij de Slipperburg, Vintage Island en diverse onafhankelijke merken van Indie Brands. Ahhh, kan ik al dat leuks op de terugweg nog in m’n backpack proppen?

5. Naast de muziek biedt Lowlands zo veel meer, na Rock Werchter (no offence) zag ik in hoe tof dat eigenlijk is: zo wil ik dit jaar zeker een bezoekje brengen aan The School of Life. Beetje verdieping op een festival kan namelijk geen kwaad; even de hersencellen wakker laten worden! Op mijn lijstje: Simone van Saarloos, Ernst-Jan Pfauth, Lammert Kamphuis en Karim Benammar.

6. Een ode aan de literatuur – I’m digging it en we vinden het allemaal in Helga’s House of Pain. Extra blij werd ik toen ik de lievelings van mijn vader zag staan: De Grote A.L. Snijders Show. A.L. Snijders, say what! Je begrijpt: een absolute must see. Begrijp je het niet? Mag! Ik vind het in ieder geval retecool.

7. OK, ’s nachts iets anders doen dan in een of andere tent staan, terwijl je praktisch al je vrienden inmiddels kwijt bent geraakt is niet vreemd, maar DEZE is eigenlijk te leuk om met z’n allen te missen: vrijdag om 02.00 uur is Watskeburt? – De Musical van De Jeugd van Tegenwoordig in de Juliet.
Vrienden! Ik zie jullie linksvoor?

8. Lowlands zou Lowlands niet zijn zonder allerlei bizarre, gekke extra’s. Zo kan je zondag deel uitmaken van The Smartphone Orchestra. WTF?

12.00 uur @ Bravo!

9. Mijn ultieme charmante rockers van The Last Shadow Puppets zijn ook aanwezig. Uit ervaring wil ik je graag aanraden daar écht (maar echt echt echt) getuige van te zijn. Instant crush.

10. Vooruit, het lijstje der lijsten. Deze artiesten mag je eigenlijk niet missen:

Vrijdag: Tom Odell, Alunageorge, Cloves, Causes, Paul Kalkbrenner, Oscar and the Wolf, Warpaint, Biffy Clyro, Muse (duh)

Zaterdag: Matt Corby, Cassius, Wolfmother, De Staat, Sigur Ros, Tiga Live, Noel Gallagher’s High Flying Birds, M83

Zondag: Jamie Woon, Aurora, Dua Lipa, Indian Askin, The Last Shadow Puppets (joh!), Foals

Het resultaat is meestal dat ik:

  • 30 % echt zie;
  • 20 % nog aan het slapen ben;
  • 10 % aan het wandelen ben over dat mega-gigantische-houdt-het-dan-nooit-op-terrein (en dan tóch heen-en-weer blijven lopen);
  • 20 % wordt overgenomen door veel te veel gezelligheid;
  • 20 % te verrot ben en ergens in een foetushouding moet bijkomen van de overige 80 %.

Het moge duidelijk zijn: ik houd van Lowlands. Als je er nog nooit bent geweest of je twijfelde nog: je kunt hier je kaartjes kopen. Zin in!!

Zie ik je daar?

Festival fever? Bekijk hier al onze festival-artikelen en print de Festival Kalender voor 2016!

Check onze festival must-haves in de shop:

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.