Yoga is hip

Yoga is ondertussen een alledaags begrip en heeft allang niet meer een geitenwollensokkenimago. Je kunt het bijna hip noemen, terwijl de basis helemaal niet veranderd is. De verbinding maken met de ademhaling, de body-mind connectie, het zoeken naar stilte en rust: geen verschil vergeleken met jaren geleden.

Toch spreekt het steeds meer en meer mensen aan om yogalessen te volgen, te oefenen op de mat en datgene wat je hebt geleerd mee te nemen in je dagelijks leven. Het zoeken naar rust en ruimte, bewust bewegen en leren voelen is heel prettig naast de drukte van de dag. Het 24/7 ‘aan’ staan en online zijn, kan voor een behoorlijke (over)prikkeling zorgen en dan is een rustmoment tijdens de dag heel fijn.

Verenigen en verbinden

Maar wat houdt yoga nou precies in? Het is absoluut meer dan alleen maar toffe houdingen (asana’s) aannemen. Yoga betekent verenigen en verbinden.

De verbinding met dit moment, met anderen en met jezelf – met wie je daadwerkelijk bent. De kern van de yogafilosofie is de verbinding vinden en het in evenwicht brengen van lichaam en geest, van (aan)spanning en ontspanning, van binnen en buiten. Het gaat absoluut niet om wat je kunt, maar juist hoe je omgaat met wat je tegenkomt.

wat houdt yoga precies in achtvoudige pad moderne hippies blog 1 002

Het Achtvoudige Pad

Om nog wat dieper te duiken in de yogafilosofie, zal ik wat vertellen over de basis van yoga: het Achtvoudige Pad van Patanjali, die wordt gezien als de grondlegger van de yoga. Het kan vrij droge stof zijn, maar door een vertaling te maken naar je yogapractice op de mat en dit toe te passen op het moment dat je van de mat afstapt (leven anno 2018), wordt het juist erg toegankelijk.

1. Yama – 5 richtlijnen voor een zuiver geweten

   • Ahimsa: geen schade aanrichten, geweldloosheid
   • Satya: de waarheid vertellen
   • Asteya: niet stelen
   • Brahmacharya: kuis zijn
   • Aparighara: niet begeren

2. Niyama  – 5 gedragsregels

   • Saucha: zuiverheid, reinheid
   • Santosha: tevredenheid
   • Tapas: inzet
   • Svadhyaya: zelfonderzoek
   • Ishvarapranidhana: overgave, toewijding

3. Asana’s – Lichaamshouding

4. Pranayama – Beheersing van de Prana (levensenergie)

5. Pratyahara – Het terugkeren van de aandacht/zintuigen naar binnen

6. Dharana – Concentratie op één lichaamsdeel of op je ademhaling

7. Dhyana – Meditatie op één object

8. Samadhi – De vierde bewustheidstoestand naast wakker zijn, slapen en dromen

 

wat houdt yoga precies in achtvoudige pad moderne hippies blog 1 001

Natuurlijk begin je niet bij de laatste stap en de vraag is ook óf en wanneer je daar zult komen, maar de weg er naartoe is prachtig. Er zijn ondertussen zoveel programma’s, lessen en zelfhulpboeken die je kunnen helpen met het doel in je leven te vinden, je dromen uit te spreken en waar te maken, goed voor jezelf te zorgen of alleen al met focussen op je ademhaling.

Het begint bij jezelf. Als je de Yama’s en Niyama’s leest, zie je belangrijke lessen. Wees de verandering die je wilt zien in de wereld. Stop met het veranderen van je medemens, maar behandel de ander zoals jij behandeld wilt worden. Houd van jezelf en weet wie je bent, dan kun je liefde overbrengen naar een ander. En wees eerlijk naar jezelf. Natuurlijk mag je soms jezelf best wel eens een duwtje in de rug geven om door te zetten, maar voor veel mensen onder ons… wees lief voor jezelf, dat mag soms echt!

In Wat houdt yoga precies in // Het Achtvoudige Pad deel 2 (en deel 3maak ik de vertaling van bovenstaande begrippen naar de yogamat én het dagelijkse leven.

Liefs, Lisanne

Bronvermelding:

Een aantal jaren geleden is Lisanne begonnen met werken als fysiotherapeut en sportdocent, waar haar interesse rondom de mogelijkheden van het menselijk lichaam zich langzaam hebben uitgebreid. Ze vindt het ontzettend fascinerend wat er allemaal kan, zowel fysiek als mentaal. Precies dát is de reden waarom ze yoga zo mooi vindt! Het zoeken naar balans, het ontdekken van mogelijkheden, het leren voelen en observeren. Naast yoga is ze enorm fan van hardlopen, reizen, fotografie, lezen, koken en is ze een echte dromer. 

Je kunt Lisanne’s yogaschool Bodhi Yogashala volgen op haar website en Facebook

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Deze al gelezen?

Wat houdt yoga precies in // Het Achtvoudige Pad deel 2
Wat houdt yoga precies in // Het Achtvoudige Pad deel 3
Mijn yogareis // Resetten in Sri Lanka
5 x Tips om alles uit je yogaretreat te halen