Miriam Evers is op slowww living-missie en doet niets liever dan mensen (en zichzelf!) inspireren en laten voelen dat je niet altijd ‘aan’ hoeft te staan. Ze doet dit met haar yogalessen, (stoel-)massages, blogs en yogareizen. 

Yes! Je hebt een yogavakantie geboekt of hebt besloten dit nu echt te gaan doen. Het is tijd voor jezelf en vooral tijd voor even helemaal niets. Ontspannen, lekker met je lichaam bezig zijn, gezond eten, relaxen, misschien nog wat massages of andere leuke extra’s. Was het maar alvast zover!

Als organisator van en docent bij yogaretreats zie ik vaak dat mensen er vol voor gaan, zowel lichamelijk als mentaal. Op zichzelf helemaal niets mis mee, maar ook en juist tijdens een retreat is het belangrijk om goed naar jezelf te luisteren en je grenzen te voelen.

Om alles uit je yogaretreat te halen (en je bewust te zijn van een paar valkuilen) heb ik wat tips op een rijtje gezet, zodat je straks nog relaxter naar huis komt.

1. Zet een intentie

Net als bij het begin van een yogales, is het fijn om ook voor de yogareis een intentie te zetten. Vaak is dit onderdeel van een programma, maar mocht dit niet zo zijn, neem hier dan zelf echt even de tijd voor. Maak je intentie actief en in de tegenwoordige tijd. Dus: ik voel me ontspannen of ik voel me vol vertrouwen. Alsof het al zo is, zo specifiek en realistisch mogelijk.

Het werkt ook goed om je intentie heel visueel te maken, dus pak wat tijdschriften en knip/scheur alle beelden of woorden uit die bij jouw intentie passen. Leef je helemaal uit met een crea moodboard en kijk hier af en toe naar tijdens de vakantie.

moderne hippies tips om alles uit je yogaretreat te halen-1-6

2. Temper verwachtigen

Ok, dan heb je een intentie. En dus ook meteen een verwachting: na deze reis wordt alles anders en voel ik me ontspannen/vol vertrouwen/krachtig(er)/gezond(er)/bewust(er)! Het vervelende van verwachtingen is dat ze niet altijd precies zo uitkomen en dat je dan toch een beetje teleurgesteld bent.

Gebruik je intentie dus meer als focus, maar probeer los te laten dat dit meteen gaat lukken en beleef de week met een frisse en open blik. Het zou heel goed kunnen dat er iets heel anders gebeurt of verandert dan je had verwacht.  Of dat je bijvoorbeeld wel iets minder gespannen bent na afloop, maar nog lang niet zo ontspannen als je had verwacht.

moderne hippies tips om alles uit je yogaretreat te halen-1-2

3. Neem momenten voor jezelf

De grote valkuil tijdens een yogavakantie is dat er veel energie gaat zitten in het sociale proces. Je ontmoet allemaal leuke nieuwe mensen en gesprekken gaan vaak meteen de diepte in. Superinteressant, maar voor je het weet ben je aan het einde van de week niet helemaal opgeladen, omdat er te weinig momenten zijn geweest van ‘even niets’. Neem de tijd om alleen te zijn: een boekje lezen, een stukje wandelen of gewoon even zitten en voor je uit staren. Voel je dus nooit a-sociaal en neem regelmatig zo’n moment voor jezelf.

moderne hippies tips om alles uit je yogaretreat te halen-1-4

4. Sla af en toe een onderdeel over als dat beter voelt

Een beetje in navolging van het vorige puntje: voel je helemaal vrij om af en toe een onderdeel over te slaan, als je er gewoon even helemaal geen zin in hebt. Als je dit goed bij jezelf aanvoelt en hier naar handelt, heb je misschien wel de belangrijkste stap gemaakt in je vakantie :-).

moderne hippies tips om alles uit je yogaretreat te halen-1

5. Houd een dagboekje bij

Koop van tevoren een mooi boekje of schriftje (zo één waar je meteen in zou willen schrijven, zo mooi) en schrijf hier elke dag wat in. Er gebeurt best veel in zo’n week, en het kan helpen om dit meteen van je af te schrijven. En het is superfijn om achteraf het hele proces nog eens terug te lezen!

moderne hippies tips om alles uit je yogaretreat te halen-1-3

Ben jij een doorgewinterde yogavakantieganger en heb je nog andere tips?
Laat het weten in een reactie hieronder!

Meer mindstyle artikelen vind je hier!

Je kunt Miriam persoonlijk volgen op haar website en op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.