Als locals het bestaan van iets ontkennen en er geen wegwijsbordje naartoe te vinden is, dan zit er toch maar één ding op? Adventure calls!

Begin september was ik op Ibiza. Hier en daar hoorde ik gefluister: Atlantis, het verborgen strand… Niemand weet precies de weg… De Ibicencos willen er niet naartoe varen… Ondanks dat het een chill-vakantie was, had ik vanaf toen een nieuw levensdoel: ATLANTIS VINDEN.

Omdat het inderdaad een helse speurtocht bleek, maar zéker de moeite waard was, maak ik het voor jou wat makkelijker. Here we go.

Heb je een auto? Check. Navigeer met Google Maps naar Sa Pedrera. Hier ga je vanaf de weg een smalle zandweg in. Rijd door naar een kleine parkeerplaats aan het eind van het weggetje. Laat geen spullen in de auto liggen, bij onze vrienden is tijdens de Atlantis-trip een ruitje ingetikt… Ik zei toch dat het avontuurlijk was?

Bij de parkeerplek zie je het volgende (belangrijke!) hek.

Processed with VSCO with f1 preset

Rechtdoor ga je naar het viewpoint op Es Vedra, de magic rock die Ibiza die speciale vibe geeft. Hier schijnen UFO’s te landen, worden zeemeerminnen gespot en is, volgens de legende, de top van de verzonken stad Atlantis. Zijn we in ieder geval in de buurt!

Wat in ieder geval wetenschappelijk bewezen is, is dat Es Vedra zulke hoge concentraties metalen en mineralen bevat, dat zich een extreem zwaar magnetisch veld om deze rots bevindt. Radars van vliegtuigen slaan op hol en scholen vissen maken direct rechtsomkeert.

Nietsvermoedend liepen we naar het einde van het pad en zagen we DIT. Oef, dit uitzicht had ik niet zien aankomen. Die speciale vibe van Es Verda bestaat echt! Je ziet en voelt het in alles. Wat ontzettend bijzonder.

Processed with VSCO with f3 preset
moderne hippies atlantis verborgen strad ibiza route 003
Processed with VSCO with f3 preset

Terug naar het mysterie van Atlantis. Loop terug naar het hek en ga linksaf vanaf de parkeerplaats gezien.
Helaas zijn wij rechtsaf gegaan en klommen vanaf de toren over een steile bergwand richting Atlantis. Kan ook, als jij wel houdt van klauteren over spekgladde rotsen op duizelingwekkende hoogte… Vanaf de bergwand heb je wel dit immense uitzicht én krijg je een sneak preview op Atlantis.

Processed with VSCO with c2 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Na deze levensgevaarlijke capriolen bereikten we eindelijk de bijzondere startplek: de mysterieuze stenen cirkels. Hippies schijnen deze gemaakt te hebben en hier ceremonies te houden. Atlantis-bezoekers kunnen de cirkels uitbreiden voor een veilige afdaling. Ik was bang mijn beschermengeltjes tijdens de klim hiernaartoe al genoeg uitgebuit te hebben en besloot dus maar letterlijk een steentje bij te dragen.

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f3 preset

Vanaf hier begint een pittige afdaling (met waanzinnig uitzicht!) van 30 minuten over een steil ‘pad’ van rotsen en gruis. Soms zit er niets anders op dan de stekelige struiken te grijpen om niet te vallen. Heb je dit gered, dan volgt een steile afdaling van los duinzand. Als je hier vanaf durft te rennen, ben je in 5 minuten beneden. Bij mij duurde het iéts langer.

Atlantis, here we are. EINDELIJK. De gedachte dat we ooit ook weer omhoog moeten, besloot ik los te laten en enkel te genieten van dit mystieke stukje Ibiza.

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with c8 preset

Processed with VSCO with f1 preset

Processed with VSCO with c7 preset

Volgens de mythe was Atlantis een eilandenrijk met een zeer ontwikkelde beschaving. Toen Atlantis steeds meer begon te lijken op de wereld van nu (machtsvertoon, gulzigheid en corruptie), besloot de god Zeus Atlantis te laten zinken door enorme vloedgolven en aardbevingen te veroorzaken.

De kans dat de verzonken stad Atlantis echt heeft bestaan, wordt met de dag kleiner. Toch lijkt het alsof je hier op Ibiza er midden in staat. De rotspartijen deden me denken aan ruïnes, half verzonken gebouwen en oude beschavingen. Magisch!

Processed with VSCO with c7 preset

Processed with VSCO with c7 preset

Processed with VSCO with c3 preset

De echte reden van ontstaan is wat minder spectaculair. Vroeger was Atlantis een steengroeve waar rotsblokken werden uitgehakt voor de bouw. De stadsmuur om Ibiza-stad is bijvoorbeeld gemaakt van rotsen van dit strand!

In de uitgehakte delen zijn nu natuurlijke zwembaden ontstaan, die een andere kleur en temperatuur water bevatten dan de zee, die hier echt superhelder is. Overal zijn doorkijkjes, rotstekeningen en plekjes waar niemand komt. Ondanks dat het geen levende legende blijkt te zijn, blijft het een heel fascinerende plek.

Ga jij dit avontuur ook aan? Zorg in ieder geval voor voldoende water, eten en zonnebrandcrème!

Liefs, Suus

Lees ook: 6 x Hippie Hotspots op Ibiza

Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram.