Het is later op de dag en stil om mij heen. Mijn tenen strelen het zand en graven een voor een kuiltjes. Mijn armen rusten op mijn knieën en mijn blik staart in de verte. De zee spoelt mijn gedachten samen met de schelpen weg. Mijn gezicht warmt zich op aan de gloed van de zon en ik adem langzaam de geur in van de zomerbries. De lucht is helderblauw gekleurd en er is geen wolkje te vinden. Ik strijk door mijn haar, dat is verwilderd door de ruigheid van de wind en de zilte zee. Het ritme van de golven neemt mijn hartslag over en ik voel mij gedragen door een intens gevoel van kalmte en blijdschap.

Het gekrijs van de stadsparkietjes in mijn binnentuin haalt mij in mum van tijd uit deze fijne droom. Een droom dat ik veel langer had willen vasthouden, maar helaas verstoord wordt door de orde van de dag. Gelukkig hoef ik niet heel lang hierom te treuren, want de oplossing dient zich over vijf nachtjes slapen al aan. Dan is het namelijk tijd voor hét festival van het jaar, namelijk Surfana Festival! De plek voor de free spirits, wilde brassen, surfers, creatieve geesten én blijde dagdromers, zoals ik.

Surfana Festival - 1

1. Hang loose baby!

Mocht je nog niet zo bekend zijn met de Surfana vibes? Check dan even wat filmpjes op Vimeo waarbij je in mum van tijd The Good Life-taal leert spreken (bekijk zeker het Surfana Collectief filmpje) en je opgewarmd wordt voor het hele festijn dat eind juni in Bloemendaal gaat plaatsvinden. In deze laatste filmpjes is te zien hoe vier relaxte Surfani’s op roadtrip gaan langs de gasten die ook te zien zijn gedurende het festival. En damn, hippies! Dat belooft wat!

Een festival waar met recht dromen uit kunnen komen en ontstaan. Zo liep het zouten water al uit mijn mond bij het lezen van de geweldige line-up en ging mijn surfhart tekeer bij het zien van alle clinics. Reden genoeg om iets dieper in het zand te graven en nóg meer te weten te komen van het festival. In samenwerking met Surfana kreeg Moderne Hippies daarom de eer om op zoek te gaan naar de verborgen kracht achter dit festival. Wat is toch dat onuitgesproken sleutelwoord dat eenieder aan Surfana bindt?

2. The Good Life

Het is alweer het vijfde jaar op rij dat Surfana het festival organiseert. En ook dit jaar laten de Surfani’s geen gras over de duinen groeien. Donderdag 22 juni tot zondag 25 juni staat volle bak in het teken van The Good Life met artiesten als Native Young en Caravana Sun, heerlijk en bewuste foodtrucks en veelzijdige clinics waar je in mum van tijd omgedoopt wordt tot een fanatieke board chick.

Surfana Festival - 2

3. Maak jouw slapende idee wakker

Maar wees gerust: Surfana biedt ook veel tofs voor diegene die iets minder bekend zijn met boardsports. Zo is er voor de fijnproevers onder ons een clinic wijnproeven en leer je je eigen voedsel vangen én bereiden uit de Noordzee. Voor diegene die vooral op zoek zijn naar meer diepgang in hun leven, zijn er clinics in life coaching én kun je bij de tipi van Chiel Varkevisser de betekenis achter jouw dromen achterhalen. Een naam dat mij meteen opviel was Idéfix. En dan heb ik het niet over het kleine hondje van Asterix & Obelix, maar over het zeer geliefde Amsterdamse duo Anne & Kirsten die Idéfix in 2009 hebben opgericht. Samen met hen ga je op zoek naar jouw slapende idee, om deze vervolgens via een van hun aangeboden verkenningstochten wakker te maken. Hierbij hoef je geen persoonlijke ingewikkelde statistieken of modellen over jezelf te verwachten, maar vooral de juiste ruimte om jouw idee in beweging te brengen. Zo ben je altijd welkom in hun eigen gerenoveerde pand aan de Bloemgracht voor een korte kennismaking óf om in de fijne sfeer een eigen werkplek te huren. Tevens is dit ook de plek waar vele slapende ideeën ontwaken tijdens georganiseerde groepssessies. Wat voor het duo ooit zelf is ontstaan als een slapend idee, groeit langzamerhand uit tot een ware community waarbij mensen het leven durven te leiden waartoe zij werkelijk op aarde bedoeld zijn. Tijdens het Surfana Festival laten Anne & Kirsten jouw slapende idee langzaam ontwaken, waarnaar jij met hernieuwde energie meer je eigen droom zal leven! Precies zoals Idéfix dat zelf verkondigt:

Idéfix is een thuis, een voedingsbodem waar nieuwe dingen ontstaan
Hier ben je wakker, om het vandaag helemaal te zien

Idéfix is als een golf
Een kanteling van verbeelding naar het tastbare
Ruimte met aandacht voor je onderzoek
Bang om te vallen en toch gaan

Hier bouw je aan het nieuwe
Daar waar jij in je volledigheid zichtbaar wordt

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni van 10.00 – 11.30 kun je voor 12,50 euro een sessie van Idéfix bijwonen (uiteraard gegeven door Kirsten of Anne). Om je voor deze sessie aan te melden, klik je hier.

Surfana Festival - 3

4. Dans, spring, knuffel & laat een traan

De line-up dit jaar belooft wederom veel dansen, crowdsurfing, groepsknuffels, armgezwaai en springen op blote voeten, maar ook voldoende kippenvelmomentjes. Zo sta ik sowieso op de eerste rij bij het zien van mijn all-time favorite, de Australische artiest Ziggy Alberts en zijn mijn verwachtingen hoog gespannen bij enkele (steengoede) nieuwkomers. Om in de stemming te komen, luister ik al weken de Surfana Festival Spotify-playlist. Ik was daarbij met name verrast door de relatief onbekende Australische zanger Jordy. Zijn liedje ‘Ocean Hymn’ bracht mij terug bij de kalme strandavonden die ik vanuit mijn campervan in Australië en Nieuw-Zeeland beleefde. Artiesten als Jordy zijn het bewijs dat je eigenlijk niet meer nodig hebt dan een simpel gitaardeuntje, zacht getrommel en een donkere, zwoele stem om een ultiem geluksgevoel te ervaren. De afwisseling met ware feel good artiesten als The Mauskovic Dance Band en Roots Palmera zorgen tijdens het festival voor de juiste golf aan emoties. Jup, Surfana garandeert ons dat we de zandvloer vol energie zullen verlaten!

Surfana Festival - 4

5. Natuurlijk mooi

Bij Surfana Festival heb ik het gevoel gewoon lekker jezelf te kunnen zijn. Less is more voert de boventoon, wat betekent dat eindeloos gerommel met make-up (één golf en het is weg), kleding (bikini please!) en haar (salty hair, don’t care!) ècht niet nodig is. Gewoon jezelf zijn, net als de avontuurlijke Laura en Minos die elkaar vijf jaar geleden leerden kennen in Nieuw-Zeeland. Ze besloten samen verder te reizen in een eigen camper en bespaarden op kosten door zelfgemaakte koffie te ruilen tegenover het krijgen van eten, warme douches en gratis kledingwasbeurten. Bij terugkomst in Nederland besloot het duo dit idee om te toveren tot een eigen bedrijf. Na een aantal jaren immens hard werken, werden in 2015 de autodeuren geopend van hun hippe, onmisbare coffee & food truck Bitter & Real. Perfectionisten als zij zichzelf graag noemen, moet alles wat gemaakt wordt kloppen bij hun gevoel. Zo zullen zij, naast het zetten van goddelijke koffie,  tijdens het festival ook zelfgemaakte hapjes verkopen. Het is daarbij vooral leuk te weten dat een groot aantal van de ingrediënten vers van het land van de vader van Laura komt. Niet te missen is dan ook dé Surfana special: een ontbijtmuffin met spinazie, tijm en oude kaas! Zo ben je voor de hele dag weer good to go en mis je geen golf na een heftig avondje swingen en springen!

Surfana Festival - 5

6. Durf te dromen

Surfana weet wat er nodig is om het strand van Bloemendaal vier dagen lang op zijn kop te zetten. En dat door juist heel dicht bij zichzelf te blijven en te luisteren naar datgeen waar het hart harder van gaat kloppen. Eigenlijk net als wat Anne & Kirsten van Idéfix doen en Laura & Minos van Bitter & Real. En niet te vergeten alle artiesten die van over heel de wereld naar het festival komen om hun levensboodschap te verkondigen. Voor mij is de verborgen kracht achter dit festival dan ook dat er in een sneltrein de juiste tools worden aangereikt om jouw eigen good life-leven vorm te gaan geven. Tools om je meer te laten durven dromen en je op weg helpen naar een nog vrijer bestaan.

Vergeet dus Marco met zijn “de meeste dromen zijn bedrog”, want deze droom kan voor jou heel snel in het echt gaan gebeuren tijdens het Surfana Festival. Surf (ha-ha, snap je hem) snel naar de website en bestel de laatste dag- of weekendtickets. Hier lees je ook leuke achtergrondverhaaltjes over de artiesten en de clinics die worden gegeven. Ben je inmiddels in het bezit van een ticket, meld je dan wel voor de clinics van te voren aan om niets te missen!

Mijn hippie voetjes staan al te trappelen! En die van jou? Tot over vijf nachtjes slapen!

Dit artikel is geschreven door Xantoucha, een avontuurlijke vrijbuiter die zich het meest thuisvoelt in een wereld waarin we allemaal onszelf kunnen zijn en elkaar als gelijke behandelen. Meer artikelen van haar lezen? Bekijk dan haar profiel en laat vooral even weten wat je ervan vindt!