Met trots stel ik aan jullie voor: onze roadtrip minicamper! Het technische gedeelte is meer de specialiteit van mijn vriend, maar de inrichting (lees: de gezelligheid) komt van mijn hand. We ontdekten al snel hoe we de bus het beste konden indelen en wat wel en niet handig is om mee te nemen op zo’n trip. Aangezien wij hier veel van hebben geleerd, leek het me handig om al onze tips met je te delen. May I present…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De zoektocht

Onze minicamper is een Renault Kangoo met een dieselmotor. We hebben verschillende modellen van bestelauto’s bekeken en deze leek ons het meest geschikt. Deze auto heeft een grote laadruimte en niemand vermoedt dat je in zo’n autootje prima met z’n tweeën kunt slapen, wat natuurlijk superhandig is met wildkamperen.

We tikten deze auto uit 2001 op de kop voor weinig. Mijn vriend deed zelf het nodige onderhoud aan de auto, dus daarop bespaarden we ook. Als je kiest voor een diesel, moet je er wel rekening mee houden dat particulier rijden een stuk duurder is dan zakelijk. We betalen negentig euro per maand aan verzekering en wegenbelasting – wat overigens nog erg meevalt. De diesel zelf is relatief goedkoop en deze auto is superzuinig (we rijden zelfs zwaar beladen korte stukken met heuvels 1:20), waardoor we gelukkig niet zoveel brandstof gebruiken.

De constructie

Mijn vriend heeft, ver voordat we de auto kochten, al allerlei plannetjes uitgedacht over hoe je comfortabel in een Kangoo kunt slapen:

 • De uiteindelijke constructie bestaat uit twee houten blokken (van ongeveer 40 centimeter hoog en even breed als de auto zelf) die samen het frame vormen.
 • In dit frame hebben we vakken en lades gebouwd, waar we spullen in opbergen.
 • Als we de stoelen naar voren schuiven, kunnen we het frame uitklappen om te zitten of slapen.
 • Op het frame ligt ons matras, dat we tijdens het rijden vastbinden met een spanband, zodat je genoeg zicht hebt.
 • We hebben zoveel mogelijk kastjes en ruimte gemaakt om spullen in op te bergen.
 • Achterin bevinden zich drie lades. In de linkerlade bevindt zich een fornuisje met gasfles en daaronder een voorraad- en kruidenrekje. Je hoeft dus alleen de lade uit te schuiven en om een klein keukentje te krijgen. De andere twee lades gebruiken we voor proviand en onze kleding.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De gezelligheid

Nu komt het leukste gedeelte: er echt een soort rijdend huisje van te maken! Dat betekent fijne stoffen verzamelen en kleuren kiezen. We werkten vooral met wat we hadden, dus veel dingen zijn hergebruikt:

 • Het frame is geverfd met blauwe verf die nog over was.
 • De binnenwanden zijn behangen met oude landkaarten.
 • Van de restjes van het hout van het frame maakte mijn vriend een kastje, dat ik vervolgens weer verfde met die oude blauwe verf.
 • We kochten plastic folie in leuke kleurtjes voor de buitenkant van de bus, omdat er wat krasjes op zaten.
 • De gordijnen maakte ik van een oud dekbedovertrek. We spanden langs het achterraam een ijzerdraadje om het gordijn te bevestigen en aan de voorkant bevestigden we haakjes, zodat we ’s nachts daar ook een gordijn op kunnen hangen (dan kan lekker niemand ons zien!).

Hoe slaapt ‘ie?

Nu de grote vraag: kun je daar een beetje comfortabel in slapen? Ik was eerlijk gezegd bang dat ik het doodsbenauwd zou krijgen, zo dicht op het dak. Mijn vriend had namelijk ook nog eens een dik springveermatras gescoord (dat natuurlijk wel heel erg lekker ligt!). Zitten gaat (net) niet, maar het is een riante slaap- en loungeplek. We sliepen één nachtje op een ander adres en toen miste ik al meteen mijn comfortabele bedje in de bus. Kortom: zeer geslaagd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inventaris

Het verbaast me hoeveel je toch nog nodig hebt op een roadtrip. We pakken elke keer als we ergens staan, bijna alles tevoorschijn. Wat je absoluut niet mag vergeten op je roadtrip:

 • Douchezak:  zo lekker,  zo’n solar shower!
 • Gasfornuis: samen met het kruidenrek en keukentje koken we zelf de lekkerste gerechten voor weinig.
 • Blender: ja ja, we hebben een blender bij ons die we aansluiten op de accu van de auto om onze ontbijtsmoothie te realiseren.
 • Kurkentrekker: anders valt dat glaasje wijn bij zonsondergang toch in het water.
 • Inverter: zo heb je een stopcontact in je auto tijdens het rijden.
 • Surfboards: spreekt voor zich toch?
 • Yogamat: ik heb een speciale reis-yogamat van Manduka.
 • Vochtig toiletpapier: je wilt niet weten hoe multifunctioneel deze doekjes zijn tijdens een roadtrip…

We deden er drie dagen over om met onze camper in Zuid-Frankrijk aan te komen, maar daarbij kan ik wel met trots vermelden dat we nul euro tol hebben betaald. Ik vind die kleine weggetjes namelijk veel leuker. Dan zie je tenminste nog iets van de omgeving, zoals de prachtige gele koolzaadvelden hier!

Duurzaam reizen - banner

Inmiddels zijn we in Portugal om een eco-project te starten. Buiten leven, eten uit eigen groentetuin en dichtbij de zee wonen, is ons doel. Een ruïne op een afgelegen stuk land aan de Portugese zuidkust kopen en herbouwen, is alleen niet iets dat je iedere dag doet. Wil je weten hoe we dat hebben aangepakt? Ik schreef er een blogserie over voor Moderne Hippies!

Liefs, Iris

Lees ook: