Heb jij dat ook, dat het lijkt alsof iedereen om je heen heel duidelijk weet wat hij wil, behalve jij? Dat je best je hart wilt volgen, maar je geen idee hebt welke richting dat op is? Want wat is nou je passie, wat is nou je droom? Je bent zeker niet de enige. De wereld om ons heen vraagt zoveel van ons hoofd, dat ons hart wat in de verdrukking raakt. Echt zien wie je bent en wat jou gelukkig maakt kan dan lastig zijn. Deze drie simpele trucs helpen je om meer inzicht te krijgen in wat je echt wilt.

Ontdekken wat je wilt

‘Ja hoor’, hoor ik je denken, ‘alsof inzicht krijgen in mijn wensen zo makkelijk is. Niet weten wat ik wil is juist het hele probleem.’ Begin gewoon klein. Je hoeft niet gelijk te weten wat je levensroeping is (want wie weet dat wel?). Iedereen heeft wel dingen die hij wil in zijn leven. Een mooie reis maken. Meer beweging krijgen. Wat meer balans in het leven. Een nieuwe baan. Meer tijd voor de mensen die je liefhebt. Ook deze wensen mogen nu voor je uitkomen. Met een paar kleine oefeningen die je helpen naar je innerlijke stem te luisteren, kan je leven al een geweldige positieve boost krijgen.

1. Wat je niet wilt

Begin eens met wat je niet wilt. Het leven laat ons dingen ervaren waardoor we vaak beter weten wat we niet willen. Dat is een prima startpunt, dus schrijf ze maar eens op. Probeer nu voor ieder ‘wil ik niet’ drie keer een ‘wil ik wel’ te bedenken. Wat wil je dan wel voelen, wat wil je dan wel ervaren en wie wil je dan wel zijn?

In ons leven proberen we pijn, verdriet en tegenslagen zoveel mogelijk te vermijden. Maar eigenlijk zorgen deze gebeurtenissen juist ervoor dat we leren en groeien. Tenminste, zolang we in staat zijn om vanuit die ‘dit wil ik niet-ervaring’ een vertaling te kunnen maken naar ‘dit wil ik wel’. Want blijven we onze aandacht richten op wat we niet willen, dan is dat juist wat we aantrekken.

modernehippies x watiknietwil

2. Het antwoord zit al in je

Vraag het het universum. Deze klinkt wat vaag, maar het zal je verbazen hoe goed het werkt. Stel jezelf iedere avond voordat je in slaap valt de vraag: ‘Wat wil ik?’. Ga niet zelf over het antwoord nadenken, laat het gewoon verder rusten. Na een aantal dagen zal je zien dat het antwoord vanzelf in je naar boven komt of dat iets op je pad komt dat je de juiste richting op wijst.

Veel antwoorden zitten al in je. Die oude ziel van je heeft stiekem namelijk aardig wat wijsheid. Maar we zijn bij iedere vraag die we ons stellen direct zo bezig met het hoe en waarom, dat al deze bezwaren onze blik vertroebelen.

modernehippies x meandthemoon

3. Wensenlijstjes

Maak wensenlijstjes. Stel, voor een periode van een week, iedere dag een lijstje samen van 5 tot 10 dingen die je wenst. Denk er niet te lang over na, maar schrijf ze gewoon op. Neem na een week al je lijstjes erbij en kijk welke wensen boven zijn komen drijven.

Voor mij waren deze wensenlijstjes verrassend effectief. Na een paar dagen werden opeens mijn echte wensen duidelijk. Wensen die ik het diepst van binnen wilde, maar ik had verborgen onder een dikke laag ‘dat kan toch niet’. Professioneel illustreren, een boek schrijven en een keer voor een grote zaal mensen spreken, om maar wat te noemen. Toen ik aan het einde van de week de lijstjes naast elkaar legde, waren dat de items die mijn hart lieten stromen en tegelijkertijd angst aanjaagden. Toen wist ik: daar moet ik dus iets mee doen.

moderne hippies x ikwens

Waarom zou je dromen?

Ik geloof dat iets bijzonders gebeurt wanneer je droomt over je toekomst. Wij mensen zijn gemaakt om te maken. Het creëren van dingen, relaties, herinneringen en ervaringen geeft ons het gevoel van voldoening waar we naar op zoek zijn. Ons hele leven blijven we creëren. En alles wat we maken, begint bij een wens. Bij een gedachte. Jouw dromen over je toekomst zijn dus het begin van de verwezenlijking ervan. Het universum doet vervolgens de rest.

Maar behalve dat het ervoor zorgt dat je in de toekomst het leven van je dromen kan leven, zorgt het er ook voor dat je vandaag al gelukkiger bent. En dat gelukkig zijn is immers datgene waar je het uiteindelijk voor doet. Door te dromen over de toekomst ga je langzaam steeds meer open staan voor de mooie dingen die kunnen gebeuren in je leven. En dat effect stroomt ook door naar het nu. Je gaat niet alleen steeds meer geloven in de mogelijkheid van die droom in de toekomst, maar gaat ook nu al om je heen zien dat het geluk je toelacht.

Wensen is eng

Toen ik aan dit proces begon was ik stiekem bang dat ik een beerput zou openen die ik niet meer dicht zou kunnen doen. Dat ik zou ontdekken dat ik eigenlijk ongelukkig ben in mijn relatie en mijn werk, en ik alles op zou geven om een yogastudio annex kinderhuis in Sri Lanka te beginnen.

Dromen is best eng, simpel omdat verandering eng kan zijn. Maar dromen kunnen ook heel klein zijn en toch een geweldig positief effect hebben op je leven. Meer balans, vaker genieten, bewuster zijn van gelukkige momenten. Hoef je niet radicaal je baan en je huis voor op te zeggen, maar maakt toch alles anders.

Mijn wens begon met meer creativiteit in mijn leven. Hoe, daar had ik geen idee over. Maar iedere dag dat ik hier over droomde, stroomde de creativiteit als vanzelf mijn leven in. Langzaam werd helderder wat creativiteit voor mij inhield. Illustreren. Schrijven. Mijn gevoelens, ervaringen en inzichten overbrengen in een creatieve vorm. Mijn droom evolueerde zo naar het maken en uitbrengen van een boek. En zo is het met iedere droom; het mag klein beginnen, maar je mag ook groot denken. Uiteindelijk ben jij zelf degene die je leven vormgeeft en heb je zelf controle over de keuzes die je maakt.

En het toffe van dit alles? Nu, een jaar later, is mijn droom niet alleen overduidelijk, hij is ook nog eens uitgekomen! Against all odds. Ik bedoel maar.

Liefs, Petra

Soms zijn er gebeurtenissen in je leven die je leven voorgoed veranderen. Of eigenlijk: die jou veranderen. Dat hoeven niet eens héle dramatische gebeurtenissen te zijn. Petra van Dreumel liep in 2016 een hersenschudding op die haar leven op positieve wijze veranderde. Hierover, en over het uitgeven van haar eerste boek, schrijft ze de komende maanden op onze blog!

Illustraties: Petra van Dreumel

Deze al gelezen?

Meer mindstyle artikelen vind je hier.

Volg Petra’s Instagram voor prachtige, inspirerende illustraties!

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.