Waar ik ook heen mag gaan om nieuwe prikkels te ontvangen: ik omarm het. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe gewoontes ontdekken, nieuwe weetjes leren kennen, dat kan ook gewoon in Nederland. Dat begrijp ik maar al te goed. Dus vertrok ik vorige week met twee goede vriendinnen op uitnodiging naar Amersfoort, voor een weekendje weg. Lol trappen, beetje shoppen, sightseeing en natuurlijk vooral: heel erg veel lachen.

We pakten de trein en nog geen uurtje later checkten we in bij Vita Nova – een scheepshotel – met de meest waanzinnige eigenaren. Wat een bijzondere ambiance! We hadden nog nooit geslapen in een schip en vonden het maar wat bijzonder.

Amersfoort Weekendje Weg-15

Amersfoort Weekendje Weg-19

Amersfoort Weekendje Weg-18

Vrijdag overdag maakten we kennis met de eerste prachtige straatjes en steegjes, zoals je die alleen in Amersfoort kunt vinden. Ik constateerde dat ik de stad zelfs mooier vind dan Utrecht (sorry Utrecht!). We passeerden de leukste winkeltjes in de Krommestraat – volgens alle inwoners die we hebben gesproken “de leukste straat van Amersfoort”. We gingen naar stoffenwinkeltje Schwitzner, spiritueel winkeltje Tara Boeddha en het schattige chocoladewinkeltje Sweet Sisters en vervolgden de route naar het vintage winkeltje Goedgevonden én haalden even verderop een kopje koffie bij de prachtige zaak Blend & Blender.

Amersfoort Weekendje Weg-17

Amersfoort Weekendje Weg-13

Amersfoort Weekendje Weg-2

Amersfoort Weekendje Weg-1

Amersfoort Weekendje Weg-16

Amersfoort Weekendje Weg-14

Amersfoort Weekendje Weg-26

Amersfoort Weekendje Weg-25

Overdag werden we verrast door Ger (van Vita Nova) die bij Vintage Road Trips had geregeld dat we een trip gingen maken door de stad met een knalrode eend. Waaaaaa, te gek! 

“Jullie zijn toch moderne hippies, of niet?!” zei Ger, toen ik vol verrast reageerde hoe waanzinnig ik dit vond. We stopten onderweg op de leukste plekjes, waar Ger dan een persoonlijk verhaaltje bij vertelde. Onderweg stopten we zo vaak om iemand gedag te zeggen, dat ik het gevoel had dat we in een klein dorpje beland waren. Wat een vriendelijke en vrolijke mensen! Ookal was het van korte duur, het was nu al hét hoogtepunt van het weekend.

Amersfoort hoogtepuntje

Amersfoort Weekendje Weg-3

Na een ietwat mislukt diner bij Zandfoort aan de Eem – toegegeven; de locatie is leuk – wilden we ’s avonds maar wat graag terug naar Vita Nova. Het zat om de hoek en we hadden wel zin in wat huiselijkheid. Tot verrassing van de eigenaren (“We hadden jullie eigenlijk wel in de stad verwacht!”). Dit leidde tot wijntjes en fijne, hilarische gesprekken tot diep in de nacht in het schip. Toch een beetje van de wereld, met muziek op de platenspeler en lekkere stoeltjes om in weg te zakken. Daar bleek Vita Nova de perfecte plek voor te zijn. ’s Morgenvroeg werden we door het daglicht door de raampjes van de scheepskamers en de gehorige boot al vroeg ontwaakt. Oef. Het ontbijt bij Vita Nova maakte het af – ze hadden een recept gemaakt uit het boek van Rens Kroes. “Onze dochter is een echte foodie” en bleek ook nog eens helemaal fan te zijn van Moderne Hippies. Ja, die klik begrepen we wel.

Amersfoort Weekendje Weg-20

Amersfoort Weekendje Weg-5

Amersfoort Weekendje Weg-4

Met iets te weinig uurtjes slaap gingen we de tweede dag in. Er stond ons een flinke verdieping in de historie van Amersfoort te wachten. We namen een rondvaart met de Waterlijn, heerlijk rustig en aandoenlijk lief verteld door de vrijwilliger in de boot. Amersfoort vanaf het water bleek nog meer mooie, kleine verrassingen te hebben. Beeldjes langs het water, die we anders niet gezien hadden. Was het niet dat ik misschien iets meer uurtjes had moeten pakken, om het historische verhaal echt helemaal goed mee te krijgen.

Amersfoort Weekendje Weg-6

Amersfoort Weekendje Weg-7

Een warme omarming volgde bij lunchroom Brood & Zoets. Daar kregen we allemaal lekkere warme broodjes en een etagère met 100 % zoets. Dit. Is. Allemaal. Lekker. (En dan vooral die Oreo-taart!). Wat een lekker tentje!

Amersfoort Weekendje Weg-8

Amersfoort Weekendje Weg-22

Met een flinke suikerkick werden we na de lunch verwacht bij de volgende rondleiding: ditmaal lopend, met Inge van Amersfoortse Gidsen. Ze vertelde eerst waar ze vandaan kwam en waarom ze eigenlijk ook wel een beetje paste bij Moderne Hippies: ze heeft ooit haar baan opgezegd om te doen wat ze het liefste wilde doen, rondleidingen geven. Inmiddels een paar jaar later, leidt ze gemiddeld 5000 mensen per jaar rond en werken er 6 mensen voor haar. En die 5000 mensen begreep ik wel; compleet met passie en een aangepast programma – wat jij wilt weten, zal ze je vertellen – heeft ze ons al lopend door Amersfoort gebracht. Weer zo’n vrolijke en warme “keitrekker” (ik leerde natuurlijk van haar waar dat vandaan kwam). Wat een passie en gedrevenheid! Ik werd er helemaal vrolijk van.

Amersfoort Weekendje Weg-10

Amersfoort Weekendje Weg-21

Maar al die impressies en vrolijkheid, en weinig uurtjes slaap, eisten z’n tol. We hadden even een pauze nodig. In De Gaaper, het hotel van de nacht, konden we in alle luxe genieten van onze driepersoonskamer en ons een uurtje opsluiten. Niet te lang natuurlijk, want het diner bij Hete Kolen volgde. Een restaurantje waarvan je niet zou verwachten dat ze vegetarisch eten aanbieden, maar dat toch echt wel doen. Een restaurantje met een fijne atmosfeer en absoluut verrukkelijk eten. Simpel, heerlijk, met een kleine prijs.

Amersfoort Weekendje Weg-12

En toen was het tijd om het nachtleven te ontdekken. En natuurlijk viel dat een beetje tegen, met alle schattigheid van dien. We hadden het het meest naar ons zin in de Miles – een tent waar live muziek werd gespeeld (Groove-a-Thon: wij zijn fan geworden van jullie!).

Amersfoort Weekendje Weg-23

En met veel te veel gezelligheid en weinig uurtjes slaap, sloten we de volgende dag het weekend af bij Alberts. Een nieuwe tent met een verhaal uit het verleden (de eigenaar vertelt het je met liefde!). Lekker eten, heerlijk terras. We snoven erna nog wat cultuur op bij Museum Flehite, waar momenteel de tentoonstelling “Tussen Kunst & Kitch” te zien is, en keerden na 48 volle uren terug naar huis. Wat was dit een gezellig en fijn weekend!

Amersfoort Weekendje Weg-24

Amersfoort Weekendje Weg-27

Ondanks dat ik inmiddels 8 jaar in onze hoofdstad woon, hunker ik altijd naar kneuterige dorpsheid. Wellicht omdat ik zelf uit een kneuterig dorpje kom, waardoor ik altijd een zwak zal blijven houden voor de vriendelijke inwoner, de zwaai op de fiets, het gevoel dat alles in de buurt zit en het schattige uitgaansleven.

En dat allemaal vond ik hier, in Amersfoort. De stad die me bijzonder positief heeft verrast. Wat een warme stad, wat een lieve inwoners! Ik zou er zo kunnen wonen want ik ben er echt een beetje verliefd op geworden.

PS Als je een beetje goedgelovig bent, wrijf dan even over deze vleugels op de deur van de Onze Lieve Vrouwetoren: het zou geluk moeten brengen… (Met dank aan Inge voor deze kennis, natuurlijk).

Amersfoort Weekendje Weg-11

Lijkt het jou leuk een weekendje in Amersfoort te spenderen? Of ben je bekend met Amersfoort en heb je zelf nog een goede tip?

Je kunt Zoë persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Instagram.