Travel Diary // Een weekendje in Amersfoort

Waar ik ook heen mag gaan om nieuwe prikkels te ontvangen: ik omarm het. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe gewoontes ontdekken, nieuwe weetjes leren kennen, dat kan ook gewoon in Nederland. Dat begrijp ik maar al te goed. Dus vertrok ik vorige week met twee goede vriendinnen op uitnodiging naar Amersfoort, voor een weekendje weg. Lol trappen, beetje shoppen, sightseeing en natuurlijk vooral: heel erg veel lachen.

We pakten de trein en nog geen uurtje later checkten we in bij Vita Nova – een scheepshotel – met de meest waanzinnige eigenaren. Wat een bijzondere ambiance! We hadden nog nooit geslapen in een schip en vonden het maar wat bijzonder…

Amersfoort Weekendje Weg-15

Amersfoort Weekendje Weg-19

Amersfoort Weekendje Weg-18

Vrijdag overdag maakten we kennis met de eerste prachtige straatjes en steegjes, zoals je die alleen in Amersfoort kunt vinden. Ik constateerde dat ik de stad zelfs mooier vind dan Utrecht (sorry Utrecht!). We passeerden de leukste winkeltjes in de Krommestraat – volgens alle inwoners die we hebben gesproken “de leukste straat van Amersfoort”. We gingen naar speciaalbierenwinkel Hop, stoffenwinkeltje Schwitzner, spiritueel winkeltje Tara Boeddha en het schattige chocoladewinkeltje Sweet Sisters en vervolgden de route naar het vintage winkeltje Goedgevonden én haalden even verderop een kopje koffie bij de prachtige zaak Blend & Blender.

Amersfoort Weekendje Weg-17

Amersfoort Weekendje Weg-13

Amersfoort Weekendje Weg-2

Amersfoort Weekendje Weg-1

Amersfoort Weekendje Weg-16

Amersfoort Weekendje Weg-14

Amersfoort Weekendje Weg-26

Amersfoort Weekendje Weg-25

Overdag werden we verrast door Ger (van Vita Nova) die bij Vintage Road Trips had geregeld dat we een trip gingen maken door de stad met een knalrode eend. Waaaaaa, te gek! 

“Jullie zijn toch moderne hippies, of niet?!” zei Ger, toen ik vol verrast reageerde hoe waanzinnig ik dit vond. We stopten onderweg op de leukste plekjes, waar Ger dan een persoonlijk verhaaltje bij vertelde. Onderweg stopten we zo vaak om iemand gedag te zeggen, dat ik het gevoel had dat we in een klein dorpje beland waren. Wat een vriendelijke en vrolijke mensen! Ookal was het van korte duur, het was nu al hét hoogtepunt van het weekend.

Amersfoort hoogtepuntje

Amersfoort Weekendje Weg-3

Na een ietwat mislukt diner bij Zandfoort aan de Eem – toegegeven; de locatie is leuk – wilden we ‘s avonds maar wat graag terug naar Vita Nova. Het zat om de hoek en we hadden wel zin in wat huiselijkheid. Tot verrassing van de eigenaren (“We hadden jullie eigenlijk wel in de stad verwacht!”). Dit leidde tot wijntjes en fijne, hilarische gesprekken tot diep in de nacht in het schip. Toch een beetje van de wereld, met muziek op de platenspeler en lekkere stoeltjes om in weg te zakken. Daar bleek Vita Nova de perfecte plek voor te zijn. ‘s Morgenvroeg werden we door het daglicht door de raampjes van de scheepskamers en de gehorige boot al vroeg ontwaakt. Oef. Het ontbijt bij Vita Nova maakte het af – ze hadden een recept gemaakt uit het boek van Rens Kroes. “Onze dochter is een echte foodie” en bleek ook nog eens helemaal fan te zijn van Moderne Hippies. Ja, die klik begrepen we wel.

Amersfoort Weekendje Weg-20

Amersfoort Weekendje Weg-5

Amersfoort Weekendje Weg-4

Met iets te weinig uurtjes slaap gingen we de tweede dag in. Er stond ons een flinke verdieping in de historie van Amersfoort te wachten. We namen een rondvaart met de Waterlijn, heerlijk rustig en aandoenlijk lief verteld door de vrijwilliger in de boot. Amersfoort vanaf het water bleek nog meer mooie, kleine verrassingen te hebben. Beeldjes langs het water, die we anders niet gezien hadden. Was het niet dat ik misschien iets meer uurtjes had moeten pakken, om het historische verhaal echt helemaal goed mee te krijgen.

Amersfoort Weekendje Weg-6

Amersfoort Weekendje Weg-7

Een warme omarming volgde bij lunchroom Brood & Zoets. Daar kregen we allemaal lekkere warme broodjes en een etagère met 100 % zoets. Dit. Is. Allemaal. Lekker. (En dan vooral die Oreo-taart!). Wat een lekker tentje!

Amersfoort Weekendje Weg-8

Amersfoort Weekendje Weg-22

Met een flinke suikerkick werden we na de lunch verwacht bij de volgende rondleiding: ditmaal lopend, met Inge van Amersfoortse Gidsen. Ze vertelde eerst waar ze vandaan kwam en waarom ze eigenlijk ook wel een beetje paste bij Moderne Hippies: ze heeft ooit haar baan opgezegd om te doen wat ze het liefste wilde doen, rondleidingen geven. Inmiddels een paar jaar later, leidt ze gemiddeld 5000 mensen per jaar rond en werken er 6 mensen voor haar. En die 5000 mensen begreep ik wel; compleet met passie en een aangepast programma – wat jij wilt weten, zal ze je vertellen – heeft ze ons al lopend door Amersfoort gebracht. Weer zo’n vrolijke en warme “keitrekker” (ik leerde natuurlijk van haar waar dat vandaan kwam). Wat een passie en gedrevenheid! Ik werd er helemaal vrolijk van.

Amersfoort Weekendje Weg-10

Amersfoort Weekendje Weg-21

Maar al die impressies en vrolijkheid, en weinig uurtjes slaap, eisten z’n tol. We hadden even een pauze nodig. In De Gaaper, het hotel van de nacht, konden we in alle luxe genieten van onze driepersoonskamer en ons een uurtje opsluiten. Niet te lang natuurlijk, want het diner bij Hete Kolen volgde. Een restaurantje waarvan je niet zou verwachten dat ze vegetarisch eten aanbieden, maar dat toch echt wel doen. Een restaurantje met een fijne atmosfeer en absoluut verrukkelijk eten. Simpel, heerlijk, met een kleine prijs.

Amersfoort Weekendje Weg-12

En toen was het tijd om het nachtleven te ontdekken. En natuurlijk viel dat een beetje tegen, met alle schattigheid van dien. We hadden het het meest naar ons zin in de Miles – een tent waar live muziek werd gespeeld (Groove-a-Thon: wij zijn fan geworden van jullie!).

Amersfoort Weekendje Weg-23

En met veel te veel gezelligheid en weinig uurtjes slaap, sloten we de volgende dag het weekend af bij Alberts. Een nieuwe tent met een verhaal uit het verleden (de eigenaar vertelt het je met liefde!). Lekker eten, heerlijk terras. We snoven erna nog wat cultuur op bij Museum Flehite, waar momenteel de tentoonstelling “Tussen Kunst & Kitch” te zien is, en keerden na 48 volle uren terug naar huis. Wat was dit een gezellig en fijn weekend!

Amersfoort Weekendje Weg-24

Amersfoort Weekendje Weg-27

Ondanks dat ik inmiddels 8 jaar in onze hoofdstad woon, hunker ik altijd naar kneuterige dorpsheid. Wellicht omdat ik zelf uit een kneuterig dorpje kom, waardoor ik altijd een zwak zal blijven houden voor de vriendelijke inwoner, de zwaai op de fiets, het gevoel dat alles in de buurt zit en het schattige uitgaansleven.

En dat allemaal vond ik hier, in Amersfoort. De stad die me bijzonder positief heeft verrast. Wat een warme stad, wat een lieve inwoners! Ik zou er zo kunnen wonen want ik ben er echt een beetje verliefd op geworden.

PS Als je een beetje goedgelovig bent, wrijf dan even over deze vleugels op de deur van de Onze Lieve Vrouwetoren: het zou geluk moeten brengen… (Met dank aan Inge voor deze kennis, natuurlijk).

Amersfoort Weekendje Weg-11

Lijkt het jou leuk een weekendje in Amersfoort te spenderen? Of ben je bekend met Amersfoort en heb je zelf nog een goede tip?

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

26 reacties

Linda | One Day Trip -

Fijne tips! Ik ga dit weekend een weekendje naar Amersfoort. Ben erg benieuwd!

Kwam er net trouwens achter dat koffietentje Blend en Blender is gesloten :(

Sabine -

Wat leuk dit! Ik ga zelf ook altijd een weekend met vriendinnen weg, ieder jaar een andere stad. Dit jaar wordt het Breda. Ben heel benieuwd. Amersfoort nog niet gehad, maar kan nu wel mooi op de planning 😉

Karin -

Goh volgende keer nodig ik je graag uit om te komen als er een SunD dance of een Dance&Dine workshop is. Of een dans-je-vrij avond. Argentijnse Tango, vrijdansen, allerlei minder bekende (swing) dansens, Salsa, 5-ritmes, Dansexpressie, van alles kun je doen in De Danswerkplaats. En ga dan eten bij Hoog Vuur, mijn buurman (we zitten beide vlakbij Vita Nova, in de Oude Prodentfabriek!).
Maar fijn dat je genoten hebt van de stad.

kim -

Leuk artikel om te lezen! Ik werk al 6 jaar ieder weekend in de binnestad, en amersfoort begint steeds meer bekendheid te krijgen. Dit dankzij de waterlijn en de stadsgidsen die amersfoort echt op de kaart hebben gezet! Spreek regelmatig enthousiaste touristen uit zowel nederland als uit het buitenland leuk! Een echte aanrader is het beklimmen van de toren! Bovenin de lange jan heb je vooral wanneer het goed weer is, zeer mooi uitzicht!

Marte -

Leuk Kim! Daar zijn we helaas niet aan toegekomen, maar dit hoorden we inderdaad van meerdere mensen.
Ik vind het zo leuk om te zien hoeveel mensen enthousiast zijn over Amersfoort!

Pingback: Polaroid Wall #9 -

shelley -

Jeetje, wat een.leuk verslag.k woon al heel mijn leven in amersfoort en elke dag geniet k weer van mijn stadje.
Als jullie er weer zijn paar leuke tips. Wil je een verschrikkelijke lekkere vega burger eten ga naar charlies burger 033 op de krankeledenstraat tegenover hete kolen
Heerlijk terras zit er ook achter aan de gracht en.voor diner moet je naar sloop wint en diner gaan op de.krommestraat

Succes volgende keer in onze.kei van een stad

Marte -

Dank voor je leuke reactie & tips Shelley!

Erik -

Balen. Jullie hebben de Wagenwerkplaats met het Centraal Ketelhuis en Kei Boulderhal gemist en De Nieuwe Stad.

Marte -

De Nieuwe Stad zijn we wel geweest! :) Was immers naast Vita Nova. Maar helaas kan je niet alles verwerken in een artikel en bezichtigen in een weekendje 😉

Nathalie -

Super leuk om Amersfoort eens van een andere kant te zien. Ik zelf woon al 19 jaar in Amersfoort en soms vergeet ik wel eens hoe mooi de stad eigenlijk is. Bedankt voor dit leuke verslag! (En tips van tentjes die ik nog niet eens kende)

Christine Raven -

Jaaa, Amersfoort m’n mooie stadje. Ik geniet iedere dag van het prachtig historische stadshart, de groene parken, de vele winkeltjes, het fijne theater (Lieve Vrouw), de prachtige bibliotheek, de musea (Flehite: waar ons bruiloftsfeest plaatsvond, en Kunsthal KadE), de restaurants (in de zon bij Dara is favoriet) en lunchtentjes (Hemels, Coffee Corazon, Something Els, PUUR), De Kamp (Turkse winkel/Chinese supermarkt/toko), de vele festivals (Gluren bij de buren & Struinen door de Tuinen, Lepeltje Lepeltje, jazz) en plekken voor mensen met nieuwe ideeën (de WAR, De Nieuwe Stad, het Voedselkollektief).

Dank voor jullie leuke verslag!

Marte -

Aah, dank voor je lieve en leuke reactie!
Jasmijn heeft alles uitgebreid verteld over jullie bruiloft, toen we in Flehite waren 😉 Mooi!!

Cindy -

Oh wauw, wat ziet dit er ontzettend leuk uit! Ik ben nog nooit van mijn leven in Amersfoort geweest, maar dit verslag en de foto’s ademt zoveel sfeer uit, dat ik net mijn vriend heb medegedeeld dat wij naar Amersfoort moeten een keer (en dat terwijl wij nog geen 24 uur terug zijn uit Parijs). Ik hou van steden die me verrassen, ook in Nederland. Zo was ik vorig jaar positief verrast door Deventer, ook echt een leuke stad!

Marte -

Haha, wat fijn dat ik je zo enthousiast heb gemaakt! Ik ben nog nooit in Deventer geweest; ben benieuwd!

Maj Mulder -

Super leuk stuk! Zo leuk om te horen dat jullie Amersfoort leuk vonden en heel erg leuk geschreven over m’n ouders bij de boot!

Marte -

Jaa, was super leuk Maj! En wat heb jij geweldige ouders, mag je trots op zijn.
BEDANKT voor het heerlijke ontbijt! 😉

Jacintha -

De laatste keer dat ik in Amersfoort was heb ik met mijn moeder en zus een heerlijke dag in de stad rondgelopen en gewinkeld voor een aankomende bruiloft. Inderdaad een heerlijke stad hiervoor. Onze ontdekking voor de lunch: Theeschenkerij Something Else.

Leuke sfeer, mooi plekje aan de rand van het centrum en heerlijk eten waarbij ze rekening kunnen houden met alle dieet wensen. Zeker een aanrader!

Marte -

Leuke tip Jacintha!
Ik was er voorheen ook geweest om te winkelen voor een bruiloft (de bruidsjurk voor m’n zus)! Toevallig 😉

anouk -

Het is grappig om a’foort door een ander oogpunt te zien van iemand die er niet vandaan komt; je vergeet altijd makkelijk hoe mooi een stad eigenlijk is als je er dagelijks bent!

Marte -

Haha, ja mooi is dat hè? Ik vind je stad echt vreselijk mooi! Mag je trots op zijn!

Reageer ook