Dankbaar zijn, je hoort het vaak als een effectieve manier om je gelukkiger te voelen of als tool om anders om te gaan met de prestatiemaatschappij. Boeken als The Secret noemen dankbaarheid als een van de belangrijkste aspecten om je goed te voelen en geluk aan te trekken. Ook het nieuwe boek van Ernst-Jan Pfauth van de Correspondent neemt dankbaarheid, van de vele zelfhulp-strategieën die er te vinden zijn, als uitgangspunt. Maar waarom is het nou zo belangrijk, en hoe kun je meer dankbaarheid ervaren in je leven?

lanzarote (2)

Terug in balans

In de huidige maatschappij, die veelal gericht is op presteren en jezelf steeds verbeteren, kan dankbaarheid zorgen voor meer balans. Want hoe enerverend het ook kan zijn om naar doelen toe te werken, dankbaarheid zorgt er voor dat die doelen meer in balans komen te staan en je blij kan zijn met waar je nú bent.

In plaats van je altijd te richten op wat er beter zou kunnen en wat er niet goed gaat, laat dankbaarheid je zien wat er allemaal al wél goed gaat. En dat zorgt weer voor voldoening, positiviteit en geluk. Doordat je meer positieve gevoelens ervaart, leidt dit er automatisch toe dat je steeds meer positiefs gaat zien in de wereld om je heen. Door al deze positiviteit ga je je goed voelen, en eigenlijk is dat wat we allemaal het liefst willen. Dankbaarheid en positief denken zijn eigenlijk de tegenvormen van negatieve gedachten en de gedachten over wat er allemaal beter kan.

Zo houd ik zelf bijvoorbeeld met een habit tracker gewoontes bij die ik graag wil ontwikkelen en waar ik aan herinnerd wil worden. Ik ‘track’ ze per dag met een stipje. Dit lijstje laat mij zien dat wat ik wel heb gedaan, precies het tegenovergestelde is van wat ik niet heb gedaan. Het klinkt heel logisch, maar bij mij bracht deze tastbare voorstelling een nieuw inzicht en change in perspective teweeg, die me heeft geholpen om positiever te denken en te kijken naar de tegenvorm van mijn gedachten. Dit zorgt ervoor dat ik positiever denk en me beter voel.

Ritueel

Om dankbaarheid te voelen, zou je regelmatig stil kunnen staan bij waar je allemaal dankbaar voor bent in je leven. Dit kan door het op te schrijven, erover na te denken of het uit te spreken, in ieder geval op zo’n manier dat je het dankbare gevoel ook daadwerkelijk ervaart.

Het kan helpen om er een vast ritueel van te maken, door het bijvoorbeeld in je ochtend- of avondroutine in te bouwen. Spreek bijvoorbeeld met je partner af om elkaar met het avondeten te vertellen waar je dankbaar voor bent die dag. Of gebruik een mooi notitieboekje of gewoon je agenda. Eigenlijk voldoet alles.

DSC_0009

Naast de vraag waar je vandaag dankbaar voor bent, zijn vragen die je jezelf kunt stellen om beetje op gang te komen: ‘waar werd ik vandaag blij van?’ of ‘waarmee zou ik niet zonder willen?’. Begin gewoon met korte lijstjes en bedenk dat alles mag en kan, van groot tot klein, want het gaat over wat jóú dankbaar maakt in je leven.

Als je er al enige tijd mee bezig bent, is het ook leuk om eens terug te lezen wat je eerder allemaal hebt opgeschreven, of na te denken over waar je op terugkerende basis dankbaar voor bent. Misschien kun je thema’s ontdekken die belangrijk zijn voor jou en kun je deze als leidraad nemen om te bedenken waar je meer of juist minder van in je leven wilt. Je kunt het gebruiken om andere, beter passende doelen te stellen die jou ook daadwerkelijk gelukkig maken, in plaats van doelen die (onbewust) worden bepaald door de maatschappij of je omgeving.

Dus, waar ben jij vandaag dankbaar voor? Spread the love!

Rosan zoekt vrijheid het liefst in reizen, fotograferen en persoonlijke ontwikkeling. Ze heeft een positieve kijk op het leven en probeert die samen met haar interesse in duurzaamheid in te zetten voor een (nog) mooiere wereld. En zo is zij, als een heuse millennial, op zoek naar een leven met waarde en betekenis, terwijl ze ondertussen eigenlijk ook maar gewoon iets doet.

Meer mindstyle artikelen vind je hier!

Je kunt Rosan volgen op haar Instagram. 

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram